Diari Més

+Animals

Què fer si trobem un gos tancat al cotxe?

Els cops de calor més habituals no implica haver deixat al gos durant una hora, sinó per deu minuts

Imatge d'un gos a l'interior d'un cotxe.

Què fer si trobem un gos tancat al cotxe?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són molts els gossos que moren per un cop de calor després que els seus propietàris els deixin tancats a l'interior del cotxe. Les elevades temperatures d'aquest estiu poden provocar que el gos, sense possibilitat de sortir, pateixi en pocs minuts un cop de calor que acabi amb la seva vida en els pitjors dels escenaris.

Els cops de calor (hipertèrmia) més habituals no implica deixar al gos durant una hora, sinó per deu minuts, o fins i tot menys temps. Durant un cop de calor, la temperatura del gos pot arribar als 42-43ºC en casos extrems, i ha de ser rebaixada a menys de 39ºC. Els símptomes en el gos són marejos, vòmits, diarrees.

Aquesta setmana, la Polia Nacional ha fet un tuit per recordar la importància de no tancar els animals a l'interior dels vehicls.

Si us trobeu un cas així, cal trucar immediatament a la Policia Local o serveis d'emergència (112) i demanar la seva assistència. És important prendre nota de totes les dades possibles del vehicle, matrícula, color, model i ubicació exacta per poder facilitar la feina dels cossos de seguretat i que localitzin al propietari el més aviat possible o es traslladin per poder actuar. L'entitat de protecció animalFAADAapunta els següents passos:

Truca al 112 i deixa constància de la situació en què es troba l'animal sol·licitant una intervenció urgent per risc per a la vida de l'animal.

Un cop hagis cridat els agents de l'autoritat grava un vídeo on s'identifiqui la matrícula, situació del vehicle i l'animal, durant màxim 10 minuts, intentar també gravar o fer una captura de pantalla d'alguna pàgina d'internet on surti la temperatura d'aquesta zona en aquell moment, si durant aquest temps no s'ha presentat la policia, trenca la finestra per auxiliar l'animal.

D'optar per trencar la finestreta del vehicle, podem enfrontar-nos a un delicte lleu de danys (donant per fet que el vidre tingui un valor inferior a400€) que es castiga amb una multa, però, apunta l'entitat especialitzada que«deprosperar, seria molt defensable la concurrència de l'eximent d'estat de necessitat (art.20.5 Codi Penal) que aquí a Espanya també està prevista quan per evitar un mal propi o aliè es lesiona un bé jurídic d'una altra persona, perquè actuï es requereix que el mal que es tracti d'evitar sigui real, greu i imminent i l'acció ha de ser l'única alternativa possible».

La Policia té l'obligatorietat d'acudir a la trucada d'ajudaacomplinta la llei de Protecció dels Animals. Preferiblement han de ser aquests cossos deseguretatel queactuïni gestionin la situació per alliberar l'animal.

Davant un cop de calor, el primer que hem de fer es fer baixar la temperatura. Això ho aconseguim mullant-los amb aigua tèbia i garantint una font d'aire (ventilador o corrent d'aire) que faci que s'evapori l'aigua enduent-se l'escalfor. Hem de posar el termòmetre i si estem per sobre de 41 graus és urgent anar al veterinari. La rapidesa a l'hora d'actuar és fonamental.

tracking