Diari Més

+Animals

Quan els 'millors amics' dels indigents queden fora dels albergs

La campanya de l'entitat FAADA busca que les persones sense llar amb els seus animals

Imatge de l'Óscar i el Moreno convivint al carrer.

Quan els 'millors amics' dels indigents queden fora dels albergsFAADA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que s'han vist abocades per lescircumstànciesque han viscut a viure al carrer sovint tenen un suport que els hidónaencara un motiu per seguir lluitant. Aquesta raó és el seu gos. Passen amb ells 24 hores al dia i esdevenen sovint la seva única família, el seu amic i companyia. El problema arriba quan en èpoques tan fredes com les actuals, els animals no poden accedir a la major part dels refugis per gent sensesotre. Moltes d'aquestes persones prefereixen renunciar a dormir calents per no haver de separar-se del seu gos. A Tarragona, Casa de Transeünts i altres espais socials no poden acceptar l'entrada als animals. El protocol no oficial que,actualmentfan servir, quan una persona vol fer ús del servei és «contactar amb la protectora de Tarragona per demanar que el gos passi allà uns dies» segons expliquen fonts d'aquest recurs social. La majoria de persones que viuen al carrer declinen aquesta oferta.

L'Oscarva trobar el Moreno amagat a uns matolls a la platja, estava abandonat, amb menjar va guanyar-se la seva confiança. Des d'aquell moment que ell recorda com «màgic» no s'han separat, excepte quan l'Oscarva haver d'entrar a l'hospital «Quanno eltens al costat ésmolt fotut, per ell i permi, jo estic trist i ell també». L'Oscarafegeix «Saps que t'ensenya ungos lleialtat, amistat, ell hodónatot per tu, en la solitud, és el millor que tens»

Aquest és undels testimonid'un indigent de la ciutat de Barcelona que recull l'organització de protecció AnimalFAADA amb un projecte que portaels títolsde #millorsamics i que busca facilitar allotjament a persones sense llar amb els seus animals en els albergs i en els habitatges socials a tota Catalunya. L'entitat assessora a totes aquelles entitats que, en els seus centres, vulguin oferir opcions a les persones vulnerables que comparteixen la seva vida amb animals.

Extendre el projecte a altres llocs de Catalunya

Entre les accions, aquesta entitat també busca establir col·laboracions amb Banc d'Aliments per tal que tambétinguin accésa aliment per animals així com altres acords per oferir una atenció veterinària que sovint no poden assumir les persones sense sostre.FAADAque té en marxa una prova pilot a Barcelona, on per primera vegada una persona sense sostre ha pogut dormir amb el seu animal en un centre social de l'Ajuntament de Barcelona, busca ampliar aquesta col·laboració per evitar el nombrede animalsquequedandesamparatsper manca derecursos.

Des de l'entitat,NoeTerrassa, Tècnica d'animals domèstic i coordinadora del projecte explica que «actualment existeix un ninxo de manca de regulació pel que fa a l'entrada dels animals a aquests centres, és a dir, no hi ha una normativa que ho prohibeixi i acaba depenent de la decisió de la direcció». Tot i que el projecte s'està centrant de moment a la ciutat de Barcelona, on preveuen en 2019 habilitar ja dos centres que acceptin gossos esperen poder arribar també a Tarragona i apunten que «oferim des de ja el nostre assessorament a administració i centres privats per tal de gestionar aquesta problemàtica que deixa a moltes persones doblement discriminades per tenir un gos». En realitat asseguren que «és una gestió que té una fàcil solució amb un acompanyament professional per tal d'evitar problemes» i permet «respectar el vincle entre la persona i la seva única companyia»

tracking