Diari Més

+Animals

Què en sabem dels estornells que han arribat a Tarragona?

Els estornells provenen del nord i nord-est d'Europa, des d'on arriben en gran nombre per hivernar als països mediterranis

Imatge de Twitter de Daniel Biber de l'arribada dels estornells a Catalunya.

Què en sabem dels estornells que han arribat a Tarragona?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'arribada dels estornells a les nostres ciutats acostuma a generar queixes degut a la brutícia que s'acumula a les voreres d'alguns punts de Tarragona a causa de les seves deposicions. A banda d'aquesta conseqüència negativa de l'arribada d'aquest animal al nostreterritori, també deixen impressionants escenes al cel amb els seus estols formats per milers d'ocells volant simultàniament creant una tasca fosca multiforme ihipnotitzadoraque es mou ràpidament per l'horitzó. Conducta que realitzen especialment al vespre, quan s'amaga el sol i es preparen per anar al seu dormidor.

L'estornell una espècie que ha experimentat una gran expansió a Europa durant les darreres dècades. És originari d'Euràsia, però s'ha introduït a Àfrica del Sud, Nord-amèrica, Austràlia i Nova Zelanda. És característic de l'animal anar en grup de centenars o milers d'exemplars. Els darrers estudis ornitòlegs fets al Regne Unit apunten que volen fent aquestes coreografies per tal de defensar-se de possibles depredadors, que tenen una major dificultat per poder atrapar-los i centrar-se en una sola víctima. Una de les altres explicacions al fenomen també resideix en els beneficis tèrmics de volar en formació durant els mesos de més baixes temperatures.

Els estols d'estornells poden volar de forma tan sincronitzada per l'efecteflashdela iridescènciade les ales. Responen immediatament al canvi. Els estornells volen fent molt soroll,informantla resta d'individus de quina és la seva posició. D'aquesta forma, els individus dins del bàndol no es donen cops ni es fan mal.

Els estornells provenen del nord i nord-est d'Europa, des d'on arriben en gran nombre per hivernar als països mediterranisde l'octubreaproximadament al mes d'abril quan tornen al seu punt d'origen.

L'estornell de Mozart

Els estornells poden imitar tota mena de sons, fins i tot els clàxons dels cotxes. Mozart tenia un estornell que imitava la música que componia. Deien que l'ocell coneixia alguna de les peces més conegudes i que l'estimava tant que el dia que l'ocell va morir, li va fer un funeral amb amics, on va llegir un emotiu poema que ell mateix li va escriure.

tracking