Diari Més

+Animals

Estic embarassada, és un risc el meu gat?

La convivència entre embarassades i gats és possible prenent unes senzilles mesures de precaució

Dona embaraçada i el seu gat.

Mites i realitat sobre els gats i l'embaràsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella té el seu gatetconsentitdormint amb ells al llit. De cop i volta, s'assabenten quela dona estàembarassadai senten a parlar dels perills de la toxoplasmosi. Setmanes després, el gat és abandonat a una protectora i passa a estar aterrat dins d'una gàbia.Aquesta història és tristamb un desenllaç innecessari però malauradament té lloc més sovint del que ens podem imaginar.

La toxoplasmosiés una malaltia infecciosa ocasionada pel protozouToxoplasmagondii, un paràsit que pot viure dins de lescèl·lulesdels éssers humans i dels animals. En ser un organisme capaç de travessar la placenta és perillós per al nadó. Si el paràsit travessa la placenta, pot provocar greus lesions en el cervell del nadó.

En persones sanes el paràsit produeix pocs efectes, similars als d'un refredat, i després de la primera infecció, queda immunitat per a tota la vida; és a dir, que no es torna a patir la malaltia i desapareix el risc de contraure de nou la malaltiaafectant elfeto.

La malaltiaestantembarassadano és cap broma però s'ha de tenir clar que es pot conviure amb gats amb una sèrie de mesures preventives.

Com es contrau la malaltia?

Tal i com apunta l'entitat protectora FAADAen una anàlisis detallada, les vies per contraure la malaltia són:

  • Per la ingesta de carn crua i embotits contaminats
  • També les fruites i verdures crues poden contagiarla toxoplasmosien haver estat en contacte amb terra contaminada, ja que és el mitjà més comú on podem trobar el paràsit.
  • Per la ingesta delde la malaltiapresentsen la femta d'un gat infectat. Cal tenir en compte, que si el gat viu en un pis, sense sortir al carrer i sense terrassa, la possibilitat que s'emmalalteixi és mínima.

La principal via de transmissió segons FAADA és «el consum de carn (30-63% dels casos d'infecció es deuen a aquesta via). La segona causa més freqüent és pel contacte amb terra (6-17% dels casos)».

Quines són les precaucions per evitar el risc?

  • Pel que fa als gats, cal netejar el sorral amb guants i rentar-se les mans després. La femta dels gats que mengen pinso i no surten a l'exteriorno tenen Toxoplasmosis, però davant del dubte o alguna por, és millor demanar a algú que ho netegi per tu.

  • També cal destacar que perquè el paràsit dels excrements fos contagiós, aquests haurien d'estar en contacte amb l'aire durant més de 24 hores. Per tant, el risc de contagi desapareix si es neteja la safata de les deposicions una vegada al dia. A més, perquè un ésser humà s'infecti amb el paràsit, hauria de manipular els excrements amb les mans i després tenir contacte oral. En definitiva, es pot evitar si es neteja la safata amb una pala i amb guants de manera diària.

  • Evitar les carns crues o poc cuites, així com els embotits i el pernil serrà que no hagin estat cuinats. Cal tenir en compte que eltoxoplasmamor als 72 graus

  • Rentar i pelar les verdures i fruites que s'ingereixin crues.

  • En els menjars fora de casa, evitar els vegetals crus

  • Siestàsen contacte amb el terra exterior, per exemple fent tasques dejardineria, recorda fer servir guants i rentar-te les mans.

FAADA també aporta un estudi realitzat en diferents països d'Europa va determinar que el contacte amb gats no és un factor de risc per contraure latoxoplasmosis amb les precausions indicades.

En definitiva, prenent aquestes mesures, la convivència entre embarassades i gats és possible. Donar la possibilitat a un nen de crèixer amb un o més gats serà una experiència única molt recomanable per tota la família.

tracking