Diari Més

Cultura

El Dia de l'Associacionisme Cultural i una trobada amb el fotògraf Jean Marie del Moral, més cultura en línia

Arriba al Teatre Lliure una nova adaptació d'un clàssic en versió familiar: 'Antígona (tragèdia antigota)'

Un esbart dansaire català ballant al Mall de Washington, durant l'Smithsonian Folklife Festival.

El Dia de l'Associacionisme Cultural i una trobada amb el fotògraf Jean Marie del Moral, més cultura en líniaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Dia de l'Associacionisme Cultural 2020 se celebra aquest dijous 4 de juny de manera virtual. Circumstancialment, les xarxes i no el carrer seran l'espai on seguir l'acte de celebració, amb entitats, persones associades i participants abocant-hi actuacions i parlaments. L'Esbart Ciutat Comtal, la Banda de 'La Cala'de l’Ametlla de Mar i el folklorista Amadeu Carbó són alguns dels participants en l'acte institucional, que clourà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. També avui, la Fundació Foto Colectània convida el fotògraf Jean Marie del Moral a conversar en línia amb el seu director, Pepe Font de Mora, i el Teatre Lliure estrena una nova adaptació d'un clàssic teatral en clau familiar, l''Antígona' de Sòfocles.
El Dia de l'Associacionisme Cultural no tindrà enguany un acte físic de celebració. Les limitacions a les activitats culturals per la crisi del coronavirus van aconsellar traslladar la festivitat a la xarxa, concretament al canal de YouTube del Departament de Cultura. Així, les activitats associatives virtuals i un acte institucional, que clourà la consellera Vilallonga, són els eixos de la celebració d’enguany.

Una coreografia creada per l’ocasió a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal inspirada en l’obra de Josep Carner (de qui se celebren els 50 anys de la seva mort) i la lectura de poemes de Palmira Jaquetti (quan fa 125 anys del seu naixement) se sumaran a les commemoracions d’aquestes dues importants figures.

Abans de l’actuació de la Banda de 'La Cala' de l’Ametlla de Mar, el folklorista Amadeu Carbó pronunciarà una conferència sobre les conseqüències del confinament en el món de l’associacionisme cultural. Clourà l’acte l’entrega de diplomes a les entitats que celebren aniversaris i la intervenció de la Consellera de Cultura, Mairàngela Vilallonga.

La Generalitat va instituir el Dia de l'Associacionisme Cultural el 2014. La data rememora el 4 de juny de 1864, quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

Un nou clàssic adaptat a la sala online del Lliure

Arriba al Teatre Lliure una nova adaptació d'un clàssic de la literatura universal: és 'Antígona (tragèdia antigota)', una versió de l'obra de Sòfocles que Helena Tornero ha adaptat en clau còmica per fer-la propera al públic familiar. L'artista multidisciplinari Pau de Nut ha creat les il·lustracions, la música i també hi posa totes les veus, des del personatge d'Antígona fins al cor grec, passant per la dida que explica la història.

Un espectacle amb l'essència de l'Antígona de Sòfocles que també guarda un espai per a la reivindicació. Com diu Tornero, «ara som al segle XXI, i les Antígones del futur les volem vives i lliures. I que riguin una mica també, per l’amor dels déus!».

'Antígona (tragèdia antigota)' és el tercer espectacle del cicle Clàssics per a criatures, es podrà veure del 4 al 7 de juny a la Sala online i està recomanat a partir de 7 anys. Les dues primeres adaptacions, estrenades en el marc de la programació digital del Teatre Lliure, van ser 'La casa de Bernarda Alba', de Victoria Szpunberg i Ana Yael, i 'Terra baixa', de Pau Miró i Fito Conesa.

Trobada virtual a Foto Colectania

Encara que ja ha reobert les seves portes, la Fundació Foto Colectania manté una part d'activitat virtual. Durant les darreres setmanes han anat oferint converses entre el seu director, Pepe Font de Mora, i fotògrafs destacats (la majoria dels quals formen part de la seva col·lecció) com Alberto García-Alix, Gervasio Sánchez, Txema Salvans, Laia Abril, Jordi Esteva, Juan Manuel Castro-Pietro, Carlos Spottorno, Isabel Muñoz o Manolo Laguillo.

Aquest dijous és el torn de Jean Marie del Moral, també amb obra al fons de la Fundació, al qual el públic pot adreçar preguntes. La trobada serà novament a les set de la tarda al perfil d'Instagram de Foto Colectania.

I a l'Ateneu Barcelonès, a les portes de la seva reobertura, aquest dijous a la tarda continua el cicle en streaming amb un homenatge a Josep Carner amb els poetes Josep Pedrals i Maria Cabrera.

tracking