Diari Més

Cultura

La 28a Mostra de Films de Dones i la presentació de 'Vides secretes', les propostes de dimarts

Abel Folk i Glòria Casanovas participen a la iniciativa #LaCulturaEtCura de Pagès Editors

L'escriptora de literatura fantàstica Ursula K. Le Guin, una de les protagonistes de la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

La 28a Mostra de Films de Dones i la presentació de 'Vides secretes', les propostes de dimartsMostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segon dia de la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que va arrencar aquest dilluns i se celebrarà fins al 14 de juny a Filmin. L'escriptora de literatura fantàstica Ursula K. Le Guin és una de les protagonistes d'enguany. Ona Llibres presenta en línia el llibre 'Vides secretes' (Estrella Polar), amb la participació de l’autora, Gemma Capdevila, i l’editora Montse Martín. Així mateix, Abel Folk i Gloria Casanovas participen a la iniciativa #LaCulturaEtCura de Pagès Editors. Les propostes culturals en línia coincideixen amb l'obertura per exemple de museus, arxius, sales d’exposicions i 10 biblioteques de Barcelona que reprenen l'activitat a partir d'aquest dimarts.
La 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona va arrencar amb el documental 'The Worlds of Ursula K. Le Guin' d'Arwen Curry. La programació inclou una activitat dedicada a l’escriptora amb Eulàlia Lledó, Helen Torres i Blanca Busquets; una convocatòria creativa adreçada a dones que vulguin filmar les utopies en un vídeo d’un minut, així com una selecció retrospectiva a la documentalista Marta Rodríguez, pionera en el registre i la defensa dels drets de la població rural i indígena a Colòmbia. En total, 22 pel·lícules que es podran veure durant dues setmanes a través de Filmin.

Una selecció de 16 films, ha detallat l'organització del certamen, configuren un recorregut panoràmic per la creació contemporània i ofereixen «manifestacions diverses de la dissidència femenina així com diferents formes de representar els subjectes col·lectius».

El festival mostrarà, a través de les pel·lícules de la programació, temes i protagonistes tan variats com la denúncia de les lleis antiavortistes a 'Niña mamá' d'Andrea Testa; la història d'un grup de teatre de dones d’un poble rural de Turquia a 'Queen Lear' de PelinEsmer; les revoltes d’una comunitat nepalesa de 'For Your Sake' de RonjaHemm; el lideratge de les dones saharianes amb les seves comunitats a 'Laatash' d'Elena Molina. Així mateix, s'ha programat un film dedicat a artistes inspiradores de la cultura queer nord-americana, 'The Cancer Journals Revisited' de Lana Lin. Altres films fan una immersió pels trajectes de la memòria com 'Playback. Ensayo de una despedida' d'Agustina Comedi i 'Xulia' de Lur Olaizola.

Continua la programació en línia d'Ona Llibres. Aquest dimarts a les onze del matí, el contacontes amb la lectura per part de Meri Ral de 'Rady, el gat infermer', de Satorino Fuchigami i a les set de la tarda la presentació virtual 'Vides secretes' (Estrella Polar), amb la participació de l’autora, Gemma Capdevila, i l’editora Montse Martín.

Pagès Editors

Pagès Editors segueix endavant amb la seva campanya de promoció de la lectura i del llibre en català #LaCulturaEtCura, endegada a primers de maig. La campanya programa activitats virtuals durant dos mesos, amb una cinquantena d’escriptors i escriptores nacionals i internacionals. Organitzada per temàtiques setmanalment, a partir d'aquest dilluns l'epicentre són les arts escèniques i els protagonistes d'aquest dimarts són Abel Folk i Gloria Casanovas.

El Museu d'Art Contemporani de Barelona (MACBA) va estrenar dissabte 'Distàncies a fi de mes', una proposta que explora les noves formes de contacte en la distància, en un cicle de performance musical l’últim dissabte de cada mes durant el maig, juny i juliol. Les diferents actuacions s’adaptaran i intentaran resoldre la proximitat i/o distància de cadascuna de les fases de la desescalada del confinament. 'Distàncies' és un cicle mutable, d’experimentació, en el qual els artistes convidats –rebe, Chico Blanco, Ikram Bouloum, Jessica Boston i Desert– desafiaran el format físic del concert, presentant models mixtos en què l’element digital no és una alternativa, sinó que cadascuna de les propostes l’ha integrat en la seva mateixa concepció, alhora que els allibera de les limitacions de les parets del museu.

L'última proposta artística del projecte 'En residència', del Teatre Lliure, va arribar aquest dilluns «per alterar la quotidianitat». Al canal de youtube del teatre es publica l'última proposta artística per fer en família de la creadora Magda Puig i dels alumnes de l’Institut Joan Fuster de Barcelona. Amb la idea d'alterar la quotidianitat, proposen cinc reptes per omplir la casa de petites sorpreses i missatges per als qui hi viuen. Totes les fotografies es recolliran a les xarxes amb l'etiqueta #MagdaPuigENRESiDÈNCiA. El dilluns 8 de juny es farà la presentació del projecte final. La iniciativa, impulsada des del Teatre Lliure, forma part del projecte EN RESiDÈNCiA, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB).

L'Auditori

L'Auditori segueix retransmetent cada vespre un concert a Facebook de les principals sales d’Europa. Un conjunt d’auditoris europeus que formen part d’ECHO, l’organització de prestigioses sales de concert europees, han impulsat el projecte 'Music of the day from Europe’s Concert Halls', que ofereix per primera vegada i de forma simultània i sincronitzada un concert diari a través de la xarxa social Facebook. Aquest dimarts és el torn de 'Scriabin: El poema de l’èxtasi', 'Liszt: Totentanz · Prometeu' de l'Hungarian Radio Symphony Orchestra and Choir dirigida per János Kovács i Dezső Ránki al piano al Müpa Budapest.

També es pot veure al web de L'Auditori el concert de l'OBC a la Sagrada Família i el concert de la Banda Municipal de Barcelona i de l’ESMUC, que van interpretar conjuntament un programa, en què destaca la coneguda obra de Leonard Bernstein, 'West Side Story'. El concert es va realitzar el 23 de març de 2014.

tracking