Diari Més

Cultura

Les novetats del DocsBarcelona i un conte narrat en anglès, més cultura confinada

El MEAM evoca el dia a dia del confinament a través de 82 obres en una mostra virtual

Iván Monalisa, l'artista xilè protagonista del documental 'El viaje de Monalisa', que estrena DocsBarcelona.

Les novetats del DocsBarcelona i un conte narrat en anglès, més cultura confinadaEl Viaje de Monalisa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El festival DocsBarcelona ofereix aquest dimarts dues estrenes de films més a través de la plataforma Filmin. 'El viaje de Monalisa', de Nicole Costa, i 'Salka, en la tierra de nadie', de Xavi Herrero. Aquesta proposta de cultura en línia conviu amb una nova proposta provinent de les biblioteques públiques, en concret les de Barcelona, en forma de conte narrat en anglès per Mireia Juanals: 'The very hungry caterpillar' ('L'eruga goluda'). Així mateix, el Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) evoca el dia a dia del confinament a través de 82 obres en una mostra virtual titulada 'Confinats, l'art figuratiu durant la quarentena'. És la seva manera de mantenir el contacte amb els visitants fins a una reobertura que encara no te data.
La xarxa de Biblioteques de Barcelona segueix proveint de continguts culturals no presencials mentre ultimen la seva reobertura. En concret, aquest dimarts hi ha programada una nova sessió de 'Lletra Petita', amb la narració d'un conte a càrrec de Mireia Juanals que incorpora elements visuals com el teatre d'ombres. La particularitat és que es tracta de la versió en anglès del popular títol infantil 'L'eruga goluda' ('The very hungry caterpillar'). Serà a les onze del matí al compte d'Instagram de les Biblioteques de Barcelona.

La segona i darrera setmana del festival DocsBarcelona segueix endavant amb dos nous títols. D'una banda, 'El viaje de Monalisa', de Nicole Costa. El documental explica la història d'Iván Monalisa, un artista xilè que viu des de fa 17 anys com a immigrant indocumentat a Nova York, on exerceix la prostitució. El sobre nom Monalisa el va adoptar, com a expressió de la seva doble identitat home-dona, en l'escena nocturna i transformista de la ciutat pre 11-S.

D'altra banda, el festival estrena 'Salka, en la tierra de nadie', de Xavi Herrero. En un paisatge que evoca el futur distòpic que preveia Mad Max, i que és en realitat el desert de Mauritània, l'Alka decideix emigrar a Europa. Disfressada de noi, haurà de creuar tot el desert del Sàhara sobre el tren més llarg del món fins arribar a la costa atlàntica

L'art que evoca el confinament

El MEAM evoca el dia a dia del confinament a través de 82 obres en una mostra virtual que reuneix una seixantena d'artistes figuratius internacionals. Les seves creacions, obres prèvies a la quarantena i majoritàriament exhibides prèviament al museu han estat seleccionades novament pel Museu Europeu d'Art Modern, ara des del prisma d'un dia a dia confinat.

L'exposició es va estrenar dilluns i es podrà veure al web i les xarxes socials del MEAM «fins a tornar a la nova normalitat», és a dir, fins que el centre decideixi reobrir les seves portes.

Primers compassos de la Festa del Riu

L’Ajuntament de Manresa, les Cases de la Música i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central han decidit mantenir la Festa del Riu, la trobada anual de l’economia i la cultura transformadores que es fa cada primavera a la capital del Bages, però en una versió digital arran de la crisi de la covid-19, que durarà vuit dies. Amb la idea de mantenir la data inicialment prevista del 30 de maig, la Festa del Riu es reconverteix en un esdeveniment virtual a les xarxes socials, que consistirà en un festival musical el mateix dissabte 30 de maig i amb activitats com un cicle de taules rodones, xerrades, tallers i la projecció d'un documental durant la resta de la setmana, entre el 25 de maig i el dilluns 1 de juny.

En aquest apartat, les sessions virtuals van arrancar ahir, i aquest dimarts, la proposta és una xerrada sobre renda bàsica i cultura, a partir de les sis de la tarda. Els participants són l'economista Josep Manel Busqueta i el cantant d'Ebri Knight, Arnau Aymeric, moderats per Anna Palou. Per assistir-hi cal inscriure's a través del web del festival.

D'altra banda, la fàbrica de creació Hangar (al recinte industrial de Can Ricart), un centre destinat a la investigació i la producció artística, segueix oferint activitats diverses en línia. Cada dia al matí, a més, el col·lectiu resident TOPLAP emet en streaming una actuació de Live Coding en directe. El Live Coding és una pràctica i moviment artístic que consisteix a crear i modificar algoritmes per generar música i imatges en temps real, mentre es projecta el codi (i el seu resultat) al públic.

La Filmoteca Espanyola amplia el catàleg en línia

La Filmoteca Espanyola i EGEDA (Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals) es van unir ben a l'inici del confinament per oferir de forma gratuïta i online títols recuperats o restaurants recentment per la Filmoteca, així com altres clàssics del cinema espanyol. A través del canal 'Doré en casa' del seu compte de Vimeo, la Filmoteca ha anat oferint una pel·lícula que accessible pels espectadors durant tres dies fins que es programava la següent entrega.

La Filmoteca també es va fer present a través de Filmin, on ara amplia la seva oferta amb nous títols de la col·lecció #RetrospectivaDoré, amb un nou cicle titulat 'Ovelles negres', que consta de pel·lícules «oblidades» de grans mestres del cinema com John Ford, Coppola i Rossellini.

tracking