Diari Més

Cultura

Un primer tast de la Fira Trapezi i un nova mirada a la col·lecció del MNAC, propostes confinades

El TNC homenatja al seu web el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, desaparegut recentment

L'espectacle inaugural va tenir lloc a la plaça Mercadal

'Cabaret' obre la XXIII Fira del Circ TrapeziOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira Trapezi s'ha reinventat davant la crisi del coronavirus i s'ha reestructurat en tres 'moments' de l'any. El primer té lloc des d'aquest divendres, a manera de tastet online dels espectacles que ja preparen la seva intervenció física per la tardor d'aquest 2020. S'hi podran veure les propostes de Circ Vermut, Alta Gama, Mortelo&Manzani i la companyia Pepa Plana, entre altres. I el TNC ofereix des de fa dies diverses propostes per fer arribar el 'museu a casa'. Per exemple, 'Una gestió diferent del color', que presenta un recorregut alternatiu, sonor i textual, a les visites convencionals a través de 10 obres de la col·lecció. Una mirada «inclusiva» de les narratives del museu amb subjectivitats de gènere, raça, classe o capacitat.

La Fira Internacional de Circ de Catalunya Trapezi 2020, que s'havia de celebrar en un inici des d'aquest dijous fins diumenge, dividirà la programació d'enguany en tres moments: al maig, des d'aquest divendres al diumenge, amb un petit tast online de les companyies que ja preparen la seva intervenció a la tardor del 2020, encara sense dates. Aquest primer moment s’ha fet coincidir amb les dates originals de la fira Trapezi 2020.

L’espai web de la fira i les diferents xarxes socials es convertiran en un aparador on es podrà veure un avançament del que es veurà més endavant als carrers de Reus. El tastet inclou espectacles de Manolo Alcantara, Mortelo&Manzani, Xamatito Pato, Circ Vermut, Alta Gama, Vaiven, Cabaret, la companyia Pepa Plana, Cia. D'Irque & Fien, entre d'altres.

Sense abandonar el teatre, a la Sala Flyhard mantenen la programació en línia amb 15 obres compartides, que sumen ja més de 10.000 visualitzacions. També la iniciativa #Teatrealsofà, de la Diputació de Barcelona, continua enllaçant continguts teatrals d'accés gratuït (a Vimeo i YouTube, principalment). S'hi troben obres com 'Llibert', de Gemma Brió, 'Una lluita constant', de Carlota Subirós i 'Màtria', de Carla Rovira.

I encara una darrera iniciativa per al confinament que suggereix el món escènic és l'homenatge del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) al dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, mort el 6 d'abril. En el seu «espai d’homenatge», l'equipament públic posa en valor el seu llegat a través del seu text autobiogràfic 'Qui soc i per què escric', les peces del cicle 'Apunts sobre la bellesa del temps' (escrites entre 1974 i 2007) i una selecció d’articles de persones que li van ser properes o el van conèixer bé. El TNC també ofereix poder llegir el seu 'Teatre reunit (1963/2010)'.

Inauguració virtual a València i noves mirades al MNAC

Des del món de l'art arriben un parell de propostes culturals per gaudir a casa. D'una banda, el Centre del Carme de València inaugura una exposició virtual per «encendre les llums» de la seva sala Ferreres fins a «l'obertura real de l'espai», quan arribi. La mostra 'Maribel Domènech. Accions quotidianes' s'ofereix a partir del migdia com un passeig virtual, acompanyat pels comentaris de l’artista i per la seva comissària, Rocío de la Villa, a més del director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

De la seva banda, la cartera de propostes digitals del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) depara un recorregut diferent per 10 obres de la seva col·lecció, sota l'epígraf «Una gestió diferent del dolor». El museu suggereix així fer un recorregut sonor i textual alternatiu a les visites convencionals al museu. Els audiorelats i textos del recorregut que proposen pretenen una actualització inclusiva de les narratives del museu des de les subjectivitats de gènere, raça, classe, capacitat, edat i colonialitat; així com una mirada dels col·lectius marginats «i persones alteritzades que rarament es veuen representades en els discursos oficialitzats». El projecte és d'Oriol Fuster Cabrera (ivaquetxuta), produït pel MNAC i la Sala d'Art Jove de la Generalitat, seleccionat a la convocatòria Art Jove de Patrimoni de 2018.

En un altre ordre de coses, la plataforma Movistar+ presenta aquest divendres una quarta entrega de les seves 'Sesiones Movistar+ In Da House', accessible en directe a través de dos dels seus canals, o en qualsevol moment a demanda. Els convidats d'aquesta entrega són els catalans Sidonie (interpretaran el seu darrer single 'Me llamo Abba'), i també Dani Fernández, Javiera Mena, Izaro, El Kanka, David Otero i el grup Taburete.

D'altra banda, hi haurà una entrevista al cantautor Nacho Vegas, on s'abordarà l'impacte i les conseqüències de la crisi de la covid-19 per a la indústria musical.

tracking