Els Premis AEST reconeixeran els millors estudiants dels cicles formatius apadrinats per l’associació
Premiar els estudiants «més complets» dels cicles formatius de grau superior de Mecatrònica Industrial i de grau mitjà en Manteniment electromecànic que es duen a terme a l’Institut Pere Martell de Tarragona. Amb aquest objectiu van néixer ja fa set anys els Premis AEST. L’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona ha convocat ara una nova edició. L’entrega del reconeixement es farà el pròxim 21 de novembre.
—Què reconeixen els premis AEST?
—Els premis AEST volen reconèixer els alumnes més complets dels cicles formatius de Mecatrònica Industrial i Manteniment electromecànic de l’Institut Pere Martell. Més complets, però, no significa només aquells que tenen un millor expedient acadèmic, sinó que també tenim en compte les pràctiques a les empreses i les impressions que extraiem de les entrevistes que els membres de la comissió dels premis fem a tots els candidats que es presenten.
—Com va sorgir la iniciativa?
—El cert és que vam inspirar-nos en els premis que ofereixen algunes empreses associades a l’AEQT. En el nostre cas, volíem incentivar la matrícula als dos cicles formatius que vam apadrinar i vam creure que els premis són una bona manera de donar-los rellevància i publicitat. Al mateix temps, creiem que l’existència dels premis ha permès pujar el nivell d’aquests estudis, ja que un incentiu econòmic com el que s’ofereix amb els premis fomenta la competitivitat entre els estudiants.
—Els premis van crear-se el 2009. Com valora la seva trajectòria?
—Ha pujat molt el nivell dels candidats. Recordo que en una de les primeres edicions, des del centre es va considerar que els candidats a optar al premi en la categoria del cicle formatiu de grau mitjà no complien uns mínims amb el nivell que s’espera per un reconeixement d’aquest tipus, així que es va declarar desert i es va decidir premiar dos estudiants del cicle formatiu de grau superior. Tot i així, s’ha de remarcar que el nivell dels candidats és molt bo.
—Els cicles formatius que vostès han apadrinat s’ofereixen en format de formació professional dual, un mètode que actualment està vivint un boom. A què es deu l’èxit d’aquest tipus d’ensenyaments?
—La formació professional dual ofereix un suport a les aspiracions de les empreses d’adaptar-se contínuament als canvis que demana el sector. En aquest sentit, l’FP dual ens fa ser més competitius.
—Per què és tan important que hi hagi sinergies i una relació estreta entre les empreses i els centres formatius?
—Si els instituts no tenen una relació estreta amb les empreses, els estudis que ofereixen no s’adapten a les necessitats reals de les empreses. La Fundació Bertelsmann ha fet un estudi, anomenat Synthesis, sobre l’estat de la formació professional a Tarragona amb l’objectiu d’aprofundir-hi i intentar optimitzar-lo per ajudar a les empreses. Les conclusions ja estan extretes, ara cal que algú agafi el testimoni.