x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
12.81 º
18.504 Km/h
Xifres
El sector químic genera ocupació estable i de qualitat

El sector químic genera ocupació estable i de qualitat

La indústria química ocupa el 21% del total d'investigadors i lidera la inversió en R+D+I.

Cedida

El sector químic genera ocupació estable i de qualitat

Un de cada tres llocs de treball al territori estan relacionats amb la indústria petroquímica
  • Redacció

Actualitzada 28/10/2016 a les 12:25

Les companyies associades a l’AEQT (Associació d’Empreses Químiques de Tarragona) configuren un sector que és un dels motors econòmics més importants del territori. A més de ser el principal exportador de la província, aglutinar una quarta part del sector a Espanya i ser l’origen del 60% dels moviments portuaris a Tarragona; aquesta indústria química genera 10.000 llocs de treball, entre directes i indirectes, i n’indueix un total de 35.000 a tot el territori.

Una dada que significa que un de cada tres treballadors dels municipis on aquesta indústria està allotjada, tenen relació directa o indirecta amb la mateixa. Un sector que a Espanya genera el 12,4 del Producte Interior Brut Industrial, i que ocupa, de manera directa 191.400 treballadors (segons dades de la Federación Empresarial de la Industria Química Española en la seva radiografia 2016).

La tendència de creació d’ocupació d’aquest sector torna a anar a l’alça des de 2012 (aquest 2016 va créixer un 9,6% respecte l’any passat), i actualment es situa a prop de les xifres que tenia prèvies a la crisi. De fet, aquest mateix mes d’octubre el Director General de Feique, Juan Antonio Labat, explicava que segons les previsions que tenen el sector recuperarà els valors previs a 2008 durant el proper curs 2017.

Formació i estabilitat
La Indústria Química segueix sent un dels sectors que més estabilitat i qualitat generen en la seva contractació. En aquesta línia el 95% dels contractes que hi ha en aquestes empreses són indefinits, una xifra que triplica altres sectors, com per exemple el de l’agricultura.

Pel que fa la massa salarial els empleats de la indústria química tenen una mitjana de sou brut anual de 37.550€, segons dades de la mateixa Feique. Finalment, i pel que fa a la formació, el químic és un dels sectors que més aposta per la formació continuada dels seus treballadors, amb una mitjana de cost anual per empleat de 258 euros, una inversió que multiplica per 10, per exemple, el cost que fa en formació el sector de l’hoteleria.

En aquest àmbit de la formació molts són els projectes mancomunats que el sector abandera en aquest moment al Camp de Tarragona, com per exemple el d’acreditació de competències o la FP Dual. El primer dóna la possibilitat als treballadors amb experiència a acreditar les seves competències, compatibilitzant aquests estudis de Grau Superior amb el seu desenvolupament professional. El segon, que fa referència a la Formació Professional Dual és una referència a tota Espanya, que s’està exportant a altres llocs i sectors.

Perfil investigador
El sector químic és, avui en dia, la indústria espanyola que més investigadors ocupa, amb un 21% del total. En aquesta línia, també és el líder en inversió en Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+i), de la qual representa el 24% de la indústria de tota Espanya. El percentatge d’empreses innovadores dins del sector químic també és un dels més alts, ja que arriba al 56% del total, mentre que la mitjana industrial se situa en el 23,3%.
Temes relacionats
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes