Font explica que si bé les indústries han estat fent inversions en els darrers temps, no disposar del Corredor ha frenat inversions d’empreses logístiques
«Trobar solucions a les mancances competitives». Aquest és, en paraules del nou president de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona, Josep Font, un dels principals reptes sobre els quals l’entitat que presideix treballarà des d’ara endavant. El preu de l’energia i l’estancament del Corredor del Mediterrani són dos dels reptes que afronten. Però aquest no és l’únic handicap que s’han marcat. I és que vetllar per un creixement sostenible i una bona relació amb el territori també tindran una rellevància destacada.
—El mes de juliol va ser escollit com a president de l’AEQT. Com valora la seva elecció?
—És un procés electoral fet amb tota normalitat. Per mi és una responsabilitat el fet de presidir l’Associació. L’AEQT és un punt de trobada on les empreses químiques i petroquímiques del territori busquem solucions conjuntes a reptes que tenim en comú. A més, és una entitat que vetlla pel desenvolupament sostenible de la indústria amb el territori.
—Quines seran les línies estratègiques del seu mandat?
—Seguir el Pla Estratègic que estem acabant de preparar pel període 2017-2020. Tenim dos grans objectius com a associació: treballar per millorar la competitivitat de les empreses en el territori i vetllar pel desenvolupament sostenible del sector. Volem que Tarragona sigui un lloc idoni per invertir i que aquesta indústria convisqui en harmonia amb el seu entorn.
—Quins reptes que té la indústria química per endavant i concretament la química assentada a Tarragona?
—Actualment tenim reptes de competitivitat que no poden esperar més. El preu de l’energia elèctrica i infraestructures estratègiques com el Corredor del Mediterrani i la consecució de l’A27. I fer-ho sempre al costat del territori i les seva gent.
—En quin estat es troba l’AEQT i les empreses que la conformen?
—Tarragona és un indret on la indústria ha compartit solucions i ha creat grans projectes que ajuden al desenvolupament industrial de la zona i les companyies que hi resideixen. Malgrat això, sinó som més competitius amb els aspectes abans comentats, els nostres competidors ens poden agafar avantatge.
—Quins objectius es planteja el sector i l’associació per al proper any?
—Com he dit, igualar el preu de l’energia elèctrica al que tenen els altres països industrialitzats d’Europa i aconseguir infraestructures clau, com és el tercer fil, que ens ha de connectar al centre d’Europa via ferrocarril.
—S’han realitzat noves inversions en els últims mesos? Es té previst que se’n facin en els pròxims mesos?
—Som una indústria que constantment inverteix en manteniment i en l’actualització tecnològica de les plantes existents, però a més els darrers temps s’estan estudiant inversions en noves instal·lacions. Algunes d’elles, principalment logístiques però, estan parades per culpa de no tenir acabat el Corredor.
—Quina valoració fa de la feina feta fins ara per ChemMed?
—ChemMed ha estat i és una bona eina pel territori. Ha agrupat sota una sola marca tots els agents relacionats amb aquesta indústria, que indueixen més de 35.000 llocs de treball a la província. A més, està projectant la marca Tarragona al panorama internacional per atraure futures inversions.
—El clúster ja ha donat resultats?
—Sabíem, abans de començar, que es tractava d’un projecte que donaria fruits a mig i llarg termini. Seguim treballant perquè arribin, però tan important és la projecció internacional com el trobar solucions a les mancances competitives que tenim.
—Quines són les perspectives de futur i les línies que seguirà d’ara endavant ChemMed?
—Seguir treballant en dotar al territori d’uns atributs que el facin idoni per a rebre inversions, ja siguin de les empreses que ja estem instal·lades aquí com d’altres que puguin venir en busca d’una nova localització. I projectar tot això perquè aquestes inversions es facin realitat.