Enguany, s’ha celebrat la tercera edició del programa d’experiements per a adolescents que s’ha dut a terme als laboratoris de l’ETSEQ
Durant dues setmanes més de 300 estudiants de 4t d’ESO s’han apropat als laboratoris de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) de la Universitat Rovira i Virgili per a participar al Teens’ Lab de BASF. En aquest programa, els estudiants d’educació secundària experimenten en primera persona el que se sent al ser científics per unes hores, i posteriorment, visiten el centre de producció de BASF Tarragona, a la Canonja, per a conèixer i entendre la importància de la química no només al nostre territori, sinó també en la nostra vida diària.
El Teens’Lab és un projecte orientat a alumnes d’ESO que es desenvolupa en col·laboració amb el projecte APQUA i que es basa en diferents grups d’experiments. En cada sessió hi han participat uns 30 alumnes que han realitzat un total de 12 experiments relacionats amb els continguts de l’assignatura de Física i Química.
A les activitats organitzades dins del Laberint de les Substàncies els alumnes es troben amb quinze recipients. Cadascun conté un sòlid diferent. Els alumnes estudien les seves propietats i descobreixen que, encara que les substàncies tinguin el mateix aspecte, es poden distingir i identificar aplicant-hi mètodes de recerca físics i químics. Així mateix, els participants experimenten amb l’aspecte, l’olor, la capacitat de fermentació, el color de la flama, la densitat, la solubilitat, el pH i la prova de Benedict d’aquestes substàncies.
El programa també inclou experiments addicionals com inflar globus o apagar foc amb diòxid de carboni, la serp del faraó, una cromatografia i la fabricació d’Styropor, poliestirè expandit fabricat per BASF amb aplicacions com l’aïllament tèrmic i acústic amb alta resistència als impactes.
Generant interès per la química
El programa va començar el 2014 i des d’aleshores, al llarg d’aquests tres anys, s’han fet un total de trenta-dues sessions en els quals han participat trenta-quatre centres educatius de Tarragona (17), Vila-seca (4), Reus (7), Salou (2), la Canonja (3) i Constantí (1), alguns dels quals han repetit l’experiència. Així doncs, més de 900 estudiants han passat pels laboratoris de l’ETSEQ i per les instal·lacions de BASF per conèixer la química de ben a prop.
El projecte Teens’Lab s’inclou dins dels programes educatius que té BASF. El compromís social amb l’educació és un dels pilars fonamentals de la política de Responsabilitat Social Corporativa de BASF. L’empresa porta a terme múltiples iniciatives amb els centres docents que es focalitzen en el reforç dels continguts de les assignatures de l’àmbit de les ciències. D’aquesta manera es vol estimular l’interès per la ciència i la tecnologia química entre els més joves i mantenir un vincle constant entre la indústria i el món docent.