Diari Més
Eva Miguel

Candidata a l'alcaldia de Tarragona per la CUP

«Som un aparador genial per a les fotos d'Instagram, però no una ciutat per viure en condicions»

Eva Miguel (CUP) defensa municipalitzar serveis, com el de la neteja, i prioritzar les polítiques d'habitatge abans que la promoció turística

Eva Miguel ha estat regidora de Medi Ambient i d'Habitatge des del 2021.

«Som un aparador genial per a les fotos d'Instagram, però no una ciutat per viure en condicions»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— L'avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) reflecteix els objectius de la CUP pel que fa a Medi Ambient i Habitatge?

— Nosaltres vam presentar un document d'al·legacions abans que l'avanç fos votat i ja vam manifestar que hi havia aspectes que no compartíem, com edificar a l'Horta Gran. Davant l'emergència climàtica i els problemes agroalimentaris, hem de caminar cap a la sobirania alimentària, i això implica crear un parc agrari a aquesta zona. Som contràries a fer un barri en aquest trosset i molts altres que es puguin plantejar per créixer, ja que les dades demogràfiques apunten que, en l'escenari més optimista d'augment de població, hi hauria prou amb tots els sectors de creixement que ja s'estan tirant endavant. I, si podem, amb la rehabilitació i mobilització del parc d'habitatges buits que tenim. No hem de començar a créixer perquè ja tenim espai per omplir.

— Creu que el POUM encara podria patir grans canvis amb un nou govern?

— El mandat vinent serà el de la redacció. I encara que hi hagi un avanç i un procés participatiu fet, en el qual la població ha estat molt contundent, vull veure quina resposta donen partits com ERC o el PSC, ja que s'ha plantejat el problema del turisme i la necessitat de preservar l'espai natural. Hi ha models i discursos que estem sentint que van en contra del que es va extreure del procés participatiu. Hem d'estar molt alerta. I l'anella verda s'ha de preservar en la seva totalitat i no només el que interessi per raons d'especulació urbanística. El POUM ha de blindar-la i som l'única formació que ho està dient amb contundència.

— Des del partit es continua denunciant l'arribada de creuers. Creu que seria viable econòmicament desfer-se'n de tots?

— Seria viable econòmicament? Depèn per a qui. Fa poc van coincidir tres creuers el mateix dia i vam veure com qualsevol persona que intentava fer vida a la Part Alta es trobava l'espai públic totalment envaït per un turisme que no deixa riquesa. Ens està impedint donar compliment a les nostres activitats quotidianes i està expulsant la gent de casa seva perquè estan proliferant els pisos turístics d'una manera desorbitada. Cada vegada abaixen la persiana més comerços que donen resposta al dia a dia dels veïns i obren més botigues destinades al consum dels turistes. Som un aparador genial per a les fotos d'Instagram, però no una ciutat per viure en condicions. Hem de créixer, però en qualitat de vida, i això comporta decréixer en turisme i diversificar l'economia.

— Com pot influir l'Ajuntament en el Port de Tarragona?

— No acompanya tenir un discurs còmplice amb la política del Port, com és el cas de l'alcalde Pau Ricomà, qui, a més, va agafar la presidència del Patronat de Turisme. Cal un Patronat de Turisme? Cal promocionar el turisme? Creiem que no. Aquestes partides haurien de ser per a habitatge.

— A la seva conferència de ciutat va expressar la voluntat d'internalitzar contractes, com el de la neteja o el del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD).

— Quan assumim la regidoria de Serveis Socials, veiem que la Xarxa Santa Tecla comença a fer una pressió brutal sobre com pagar i donar compliment al conveni col·lectiu de les treballadores del SAD. Fem mans i mànigues per intentar donar compliment al conveni i rebem una amenaça directa per part de la màfia de Santa Tecla de deixar de prestar el servei. Va ser una situació molt complicada que vam ser capaços de salvar. Quan vam plantejar els plecs del nou contracte, teníem com a objectiu donar cobertura al conveni col·lectiu que s'havia desatès. Creiem que necessitem la maduresa necessària per plantejar una alternativa a com ha de funcionar el SAD. Cal un full de ruta. El mateix s'ha de fer en altres serveis, com en el de la brossa, que està començant a tenir l'estructura necessària perquè sigui viable. No és fàcil, perquè el sistema està plantejat per a les externalitzacions, però és possible. El capitalisme no pot continuar fent negoci d'aquests serveis públics.

— Ha utilitzat el terme «màfia». La CUP, i recentment també el conseller Hermán Pinedo, ha parlat força vegades d'una xarxa d'interessos empresarials i polítics a Tarragona.

— Un dels lemes nostres és el clam de «fora la màfia». Hi causes als jutjats, com el cas Inipro, i tenim molts indicis de corrupció a través de les empreses públiques. També hi ha el tema de l'especulació urbanística, que obeeix a noms, cognoms i empreses concretes. Hi ha lligams estrets entre la patronal, com l'empresa de la neteja, FCC, amb el PSC. Hem de blindar les coses el màxim possible perquè siguin públiques. Hem de tenir una nitidesa total en la gestió i que deixi d'haver-hi xarxes clientelars. S'ha de ser pulcre i transparent perquè els diners públics són de totes i no només d'una minoria.

tracking