Diari Més

Successos

Condemnat el conductor d'un bus que va fer fora una dona entre insults racistes a Barcelona

El conductor de l'empresa TMB va intentar treure el vel i va expulsar del vehicle una dona d'origen magrebí i els seus tres fills

Un autobús de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

Ferit a Barcelona un home d'uns 87 anys en ser atropellat per un autobús de TMB quan intentava agafar-loACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó i una multa de 1.800 euros al conductor d'autobús que el maig del 2020 va intentar treure el vel i va expulsar del vehicle una dona d'origen magrebí i els seus tres fills, entre insults racistes que un grup de passatgers va celebrar.

A la seva sentència, la secció tercera condemna el conductor per un delicte contra els drets fonamentals i l'obliga, a més, a indemnitzar amb 3.383 euros la víctima i els seus fills, quantitats de les quals haurà de respondre de forma subsidiària Transports Metropolitans de Barcelona (TMB ) per ser l'empresa que el feia servir.

La sentència dóna per provada l'agressió xenòfoba, ocorreguda el 29 de maig del 2020, quan la dona va pujar a un autobús de la línia V-19 acompanyada dels seus tres fills de 14, 10 i 3 anys a la parada del carrer Santuari de Barcelona.

La dona es va dirigir a l'acusat després que la targeta d'una de les seves filles no funcionés correctament a la màquina de validació, però el conductor no li va donar cap indicació sobre l'incident sinó que «va aprofitar per fer al·lusions al seu origen ètnic», amb expressions com «veniu aquí a viure del conte».

Posteriorment, mentre la víctima i els seus fills anaven asseguts a l'autobús, l'acusat va continuar fent comentaris sobre l'origen de la família i, tres parades més enllà, es va dirigir a la dona per dir-li que havia d'abandonar l'autobús, «la qual cosa va ser celebrada per alguns dels passatgers», segons la sentència.

La dona va decidir baixar-se de l'autobús i, un cop a terra, es va disposar a fer una fotografia de la matrícula, cosa que va motivar que el conductor aturés la seva marxa bruscament i baixés del vehicle, mentre proferia insults racistes com «putos moros» o « vés-te'n al teu país».

Alhora, afegeix l'Audiència, el processat va fer posat de voler treure el vel del cap a la dona i de fotografiar-la amb el seu propi mòbil, de manera que els fills de la passatgera es van posar al seu costat per protegir-la.

En aquell moment, «a causa de la ira que el dominava», el processat va agafar els nens dels braços per apartar-los -una d'elles el va intentar estirar els cabells-, de manera que els va causar ferides superficials, fins que va cessar en la seva actitud i va tornar a l'autobús després que diversos transeünts que hi passaven li recriminessin la seva conducta.

En opinió del tribunal, l'actuació del processat, les seves expressions i la «forma violenta utilitzada» tenen «sobrada capacitat per lesionar la dignitat de la persona a qui es dirigeixen».

«El seu caràcter despectiu palès i la invitació a anar-se'n del país només es poden explicar des de la negació del dret al desenvolupament de la lliure personalitat, des de la negació de la persona i de la condició de ciutadà, des d'una actitud d'intolerància excloent», afegeix la sentència.

A més, la sala considera que les expressions del processat té la connotació de «considerar els magribins com a persones inferiors, per raons culturals i històriques, així com un clar menyspreu i descrèdit».

Per al tribunal, «no es tracta de simples insults» ni d'una mera discussió per un motiu determinat i, en qualsevol cas, «hi ha moltes maneres, si algú vol retreure alguna cosa a una altra persona, i a la nostra cultura no es dóna, precisament , un dèficit en expressions i conceptes insultants».

tracking