Diari Més

Successos

Almenys 100 morts en un atemptat amb cotxes bomba a Somàlia

L'atac perpetrat contra el Ministeri d'Educació a la capital de Somàlia, Mogadiscio, ha deixat també un balanç de fins a 300 ferits

Un cotxe danyat arran de dues explosions a Mogadiscio

Almenys 100 morts en un atemptat amb cotxes bomba a SomàliaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 100 persones han mort aquest dissabte i 300 han quedat ferides a l'atemptat amb dos cotxes bomba perpetrat contra el Ministeri d'Educació a la capital de Somàlia, Mogadiscio, ha confirmat avui el president somali, Hassan Sheikh Mohamud.

«Fins ara, les persones que van morir han arribat a 100 i 300 estan ferides. I el nombre de morts i de ferits continua augmentant», va afirmar el president en una declaració diumenge a primera hora després de visitar el lloc de l'atac.

«La nostra gent que va ser massacrada, inclosos mares amb els seus fills als braços, pares que patien afeccions mèdiques, estudiants que van ser enviats a estudiar, empresaris que lluitaven per la vida de les seves famílies», va assenyalar Mohamud.

En un missatge publicat al compte de la xarxa social Twitter abans d'anar al lloc de l'atemptat, el cap d'Estat va culpar de «l'atac terrorista cruel i covard» el grup gihadista Al-Xabab, afiliat des del 2012 a la xarxa terrorista Al-Qaida.

La massacre «no ens pot desanimar, sinó que enfortirà encara més la nostra determinació de derrotar-los d'una vegada per totes. El nostre Govern i el nostre poble valent seguiran defensant Somàlia contra el mal», va subratllar Mohamud, que va demanar als seus compatriotes que donen sang als hospitals per ajudar els ferits.

L'atac tenia com a objectiu el Ministeri d'Educació, que és a prop de la intersecció de Zobe, coneguda també com a K-5 i una de les més concorregudes de Mogadiscio.

Segons fonts policials citades pels mitjans locals, entre les víctimes mortals hi ha un comandant de policia i un reconegut periodista somali.

«Estem commocionats i entristits per l'assassinat del nostre col·lega, Mohammad Isse Koonaa, que estava informant avui per a Universal TV», va afirmar aquest dissabte a Twitter el Sindicat de Periodistes Somalís (SJS).

«Dos col·legues més, el reporter gràfic de Reuters i el col·laborador de VOA (Veu d'Amèrica) estan ferits ia l'hospital», va afegir l'SJS.

La intersecció de Zobe va ser el mateix lloc on es va produir un atac amb dos camions bomba el 14 d'octubre del 2017, que va matar més de 500 persones i va ferir més de 300 en el pitjor atac terrorista de la història de Somàlia.

La missió de l'ONU a Somàlia va condemnar a Twitter «enèrgicament el despietat atac d'Al-Xabab» de dissabte, va enviar els seus condols a les famílies de les víctimes i es va solidaritzar amb «tots els somalis contra el terrorisme».

L'ambaixada dels Estats Units a Mogadiscio també va reprovar en aquesta xarxa social el «covard» atac i va reafirmar el seu suport al poble i al Govern de Somàlia.

«Mentre Al-Xabab perd al camp de batalla, continua atacant ciutadans somalis innocents», va afegir la legació nord-americana.

El president Mohamud va declarar el 23 d'agost passat una «guerra total» per «eliminar» Al-Xabab, els terroristes del qual van prendre dies abans un hotel de Mogadiscio durant trenta hores i van matar 21 persones.

Des de llavors, s'han efectuat diverses operacions militars recolzades pels Estats Units contra els fonamentalistes, que el setembre passat van acabar amb «més de cent membres» del grup gihadista, segons el Govern somali.

L'atac d'aquest dissabte va tenir lloc quan se celebrava una reunió nacional entre el Govern central i els presidents dels cinc estats federals de Somàlia amb l'objectiu de fomentar la coexistència pacífica i discutir sobre l'amenaça gihadista.

Al-Xabab comet sovint atacs terroristes a Mogadiscio i altres punts de Somàlia per enderrocar el Govern central -recolzat per la comunitat internacional- i instaurar per la força un Estat islàmic de tall wahabí (ultraconservador).

El grup gihadista controla zones rurals del centre i sud de Somàlia i ataca també països veïns com Kenya i Etiòpia.

Somàlia viu en un estat de guerra i caos des del 1991, quan va ser enderrocat el dictador Mohammad Siad Barre, cosa que va deixar el país sense Govern efectiu i en mans de milícies islamistes i senyors de la guerra.

tracking