Diari Més

Successos

Detenen a quatre persones que es feien passar per membres d'ONG per estafar a caminants del Camino de Santiago

S'estima que recaptaven entre 4.000 i 5.000 euros mensuals

Imatge d'arxiu d'una agents de la Guàrdia Civil.

Imatge d'arxiu d'una agents de la Guàrdia Civil.Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns a quatre integrants d'una banda criminal com a suposats autors dels delictes d'estafa continuada, falsedat documental i intrusisme, per fer-se passar per representants d'entitats benèfiques per a estafar a pelegrins en el camí de Sant Jaume.

La investigació es va posar en marxa en detectar enguany un augment inusual d'anomenades a la Guàrdia Civil per a avisar de la presència de supòsits col·laboradors d'entitats benèfiques en el camí de Sant Jaume, al seu pas per la província de Lugo, per a sol·licitar donatius «de manera insistent i entorpint el pas» dels caminantes.

Aquesta situació va fer que les queixes anessin a més, igual que les denúncies des de diferents punts d'Espanya, entre elles la presentada pel representant a la província d'una coneguda entitat benèfica.

Donada l'alarma social generada, es va intensificar la vigilància en el Camí i es va posar en marxa una recerca. Les perquisicions van permetre identificar a un grup estructurat i organitzat, compost per quatre persones d'origen romanès, totes residents a la ciutat de Lugo i amb edats compreses entre els 20 i 50 anys.

Les labors dels integrants del grup estaven perfectament definides, «mentre que les dones es dedicaven a demanar donatius i a ocultar els guanys obtinguts a la seva roba interior per a dificultar la labor policial, els homes realitzaven labors de vigilància», informa la Guàrdia Civil.

A vegades, quan detectaven a dones o persones majors que realitzaven el Camí en solitari o en grups reduïts, els tallaven el pas amb la finalitat, suposadament, d'intimidar-les perquè col·laboressin en la seva suposada «causa benèfica».

El grup actuava preferentment en els trams del Camí francès amb gran presència de pelegrins, concretament els que discorren entre Sarria i Paradela i entre Pal·las de Rei i Melide, en sendes de difícil accés. Operaven majoritàriament en horari de demà, encara que a vegades portaven el menjar i romanien en el Camí tot el dia.

Per a enganyar els pelegrins, els membres d'aquest grup portaven normalment documents amb logos identificatius de conegudes ONGs. S'estima que recaptaven entre 4.000 o 5.000 euros mensuals, segons la mateixa font.

Les persones detingudes passaran a disposició judicial demà, dimarts, en Sarria (Lugo).

tracking