Diari Més

Successos

Un estudiant mata 19 nens i un professor a una escola de Texas

L'assaltant és un jove de 18 anys que ha estat abatut per la policia

Policies i investigadors al davant del centre escolar Robb Elementary School d'Uvalde.

Un estudiant mata 19 nens i un professor a una escola de TexasEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys dinou nens i un professor van morir aquest dimarts per trets d'un jove de 18 anys que va irrompre en un col·legi de primària a la localitat d'Uvalde (Texas, els EUA), on l'atacant va ser abatut més tard per la Policia.

El Departament de Seguretat Pública de Texas va informar els mitjans que 19 nens i un adult van perdre la vida en el tiroteig en el centre Robb Elementary School d'Uvalde.

Segons les dades ofertes per les autoritats, l'agressor, Salvador Ramos (prèviament identificat com a Salvador Romes), de 18 anys, va irrompre amb una arma de mà, i possiblement amb un rifle, sobre les 11.37 hora local (16.37 hora GMT) en el col·legi d'Uvalde, a unes 83 milles (133 quilòmetres) de Sant Antoni.

El governador de Texas, Greg Abbott, va explicar en una roda de premsa que l'agressor, resident a Uvalde, va deixar el seu vehicle fora de l'escola i ja dins «va disparar i va matar de manera horrible i incomprensiblement a 14 estudiants i a un professor», d'acord amb un primer recompte de víctimes.

El centre sanitari Uvalde Memorial Hospital va apuntar en un comunicat en Facebook que hi ha tretze ferits que van ser traslladats a les seves instal·lacions en ambulàncies o autobusos, mentre que dos de les víctimes mortals ja havien mort a la seva arribada a l'hospital.

Un altre centre mèdic, University Health, va tuitar que està atenent quatre pacients ferits pels trets en aquest col·legi, una dona de 66 anys i una nena de 10 anys, que es troben en estat greu, i a altres dues menors, també de 10 anys, la condició dels quals és bona.

Abbott va afegir en la seva compareixença davant els mitjans que hi ha informacions que el presumpte autor del tiroteig hauria disparat contra la seva àvia abans d'anar al col·legi.

«No tinc més informació sobre la connexió entre aquests dos tirotejos», va concloure Abbott, qui no va oferir detalls sobre l'estat de salut de l'àvia de l'agressor.

El responsable polític va afirmar que, d'acord amb les dades de què disposa, l'atacant era estatunidenc i estudiant de l'institut de secundària de Uvalde.

Per part seva, el cap de Policia del Districte Escolar d'Uvalde, Pete Arredondo, va indicar en una altra roda de premsa que en aquest punt de la recerca creuen que l'agressor va actuar només en aquest crim «atroç».

Arredondo va precisar que a Robb Elementary School estudien menors d'entre 7 i 10 anys.

El diari The New York Times, que ha consultat els registres del centre educatiu, va assenyalar que el 90% de l'alumnat és llatí.

BIDEN: QUAN PLANTAREM CARA Al LOBBY DE LES ARMES?

En un discurs a la nació immediatament després d'arribar d'una gira per Àsia i després de saber del tiroteig, el president dels EUA, Joe Biden, es pregunto quan el seu país es plantarà davant el 'lobby' d'armes.

«Com a nació ens hem de preguntar quan en el nom de Déu anem enfrontar-nos als grups de pressió a favor de les armes, quan en el nom de Déu farem el que en el fons sabem que cal fer», va lamentar Biden, visiblement afectat, en un discurs a la Casa Blanca.

El mandatari va insistir en la necessitat de convertir «el dolor en acció» i tenir la «valentia» d'enfrontar-se a aquests grups de pressió: «Per cada pare, per cada ciutadà d'aquest país, hem de deixar clar a cada càrrec electe dels EUA que és el moment d'actuar», va repetir.

Biden va ordenar que les banderes del país onegin a mitja asta a la Casa Blanca i en tots els edificis federals, instal·lacions militars i vaixells de guerra fins a la posta de sol del pròxim 28 de maig.

EL SEGON MÉS LETAL DE LA DÈCADA

Es tracta del tiroteig més letal als EUA en el que va de 2022 i va ocórrer deu dies després que deu persones morissin per trets en un supermercat en Búfal (Nova York) en un atac amb motivacions racistes.

El d'aquest dimarts és el segon tiroteig en un centre escolar més mortífer de l'última dècada, després de l'ocorregut en 2012 a l'escola de Sandy Hook en Newton (Connecticut), on 26 persones van morir.

El tercer més letal és el de 2018 en l'institut secundària Marjory Stoneman Douglas de Parkland (Florida), on va haver-hi 17 morts.

Es dona la circumstància que el republicà Abbott és un ferm defensor de les armes de foc i en 2021 va signar una sèrie de lleis estatals que van convertir a Texas en un «santuari» per a aquesta mena d'armament.

tracking