Diari Més

Successos

Una banda obligava els seus fills i altres nens a robar a ancians en caixers

L'organització estava formada per un total de 18 adults i vuit menors d'entre 14 i 18 anys

Imatge d'un vehicle de la Policia Nacional.

policia nacionalPolicia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut a Madrid als 26 integrants d'una banda, liderada per clans romanesos, que obligava a 37 nens, la majoria d'ells els seus propis fills, a cometre furts i robatoris amb violència a ancians mentre treien diners de caixers automàtics.

Més de 200 delictes ha esclarit la Policia en aquesta operació, anomenada Nastase per l'exjugador de tennis romanès dels anys 70 i que es va iniciar al desembre de l'any passat quan es va detectar un increment de les denúncies per robatoris i furts a ancians en caixers automàtics de tota la Comunitat de Madrid.

Els investigadors van descobrir que darrere d'aquests fets estava una banda organitzada de diversos clans familiars que utilitzaven i explotaven a menors d'edat, en molts casos els seus propis fills, per a cometre aquests delictes.

Segons les perquisicions, al capdavant de l'organització estaven els pares de dues famílies, els qui s'encarregaven de decidir la zona d'actuació dels menors.

Sota els seus ordres actuaven els patriarques d'altres famílies, que coordinaven amb intermediaris el transport dels menors fins a la zona on cometien els furts aquests nens, la majoria sense escolaritzar.

L'organització estava formada per un total de 18 adults i vuit menors d'entre 14 i 18 anys, a més altres 37 nens sense responsabilitat penal per no superar els 14 anys.

«Gires europees de robatoris»

Quan els menors anaven complint edat o començaven a ser reconeguts pels policies, eren traslladats a altres llocs, on continuaven l'activitat delictiva.

Fins i tot, actuaven en altres països europeus per a seguir el que ells denominaven «un tour delictiu».

El «modus operandi» consistia a romandre en els voltants dels bancs a l'espera que una víctima, en la seva majoria persones d'avançada edat, s'aproximés a retirar diners en efectiu.

En el moment dels reintegraments, utilitzaven un objecte per a atreure la seva atenció, conegut en l'argot policial com a «muleta», i d'aquesta manera aconseguien fer-se amb els diners.

No obstant això, en altres ocasions empraven la violència, arribant fins i tot a colpejar a les víctimes fins a fer-les caure a terra.

Registres a Getafe i Fuenlabrada

Una vegada els investigadors van aconseguir identificar tota l'estructura criminal de «cajeristas», el passat dia 13 van muntar un dispositiu policial en el qual van participar gairebé un centenar d'agents per a la detenció de tots ells i el registre de cinc domicilis situats en les localitats madrilenyes de Getafe i Fuenlabrada.

En els habitatges els agents van localitzar gairebé 10.000 euros en efectiu, diversos rellotges d'alta gamma, telèfons mòbils i diversa documentació que està sent analitzada pels investigadors.

En l'operatiu policial han col·laborat diverses comissaries de districte i locals de Madrid i el Grup de Menors (GRUME), l'agregadoria d'Interior d'Espanya a Romania i les autoritats policials d'aquest país.

Després de passar a la disposició de judicial i a la Fiscalia de Menors, cinc dels 26 arrestats van ingressar a la presó pels delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació delictiva, pertinença a organització criminal i delicte contra els drets i deures familiars.

Aquestes detencions han permès esclarir més de 200 robatoris comesos en caixers automàtics en diferents punts del país.

Els 37 menors inimputables, també implicats en accions delictives, van ser posats a la disposició del Grup de Menors de la Policia Nacional.

tracking