Diari Més

Successos

Detenen a 22 persones a Las Palmas per la venda d'aliments en mal estat

Els implicats van vendre 253 tones d'aliments caducats no aptes pel seu consum a les illes Canàries

La carn confiscada pels agents.

Detenen a 22 persones a Las Palmas per la venda d'aliments en mal estatGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil detingut a 22 persones per la seva presumpta participació en la venda de 253 tones d'aliments no aptes per al consum humà per estar caducats i que es distribuïen des de Las Palmas de Gran Canaria a altres illes, ha informat el cos aquest dissabte en un comunicat.

La recerca dirigida pel Jutjat número 1 de Las Palmas de Gran Canaria, l'ha dut a terme elSepronaen col·laboració amb els tècnics inspectors de Salut Pública (TISP), del Servei d'Inspecció Sanitària i Laboratori de la Direcció d'Àrea de Salut de Gran Canària, després d'una inspecció duta a terme al desembre de 2018 en una nau de la capitalgrancanariadedicada a la venda d'aliments frescos, refrigerats i congelats.

Des d'aquest establiment, de venda a l'engròs, es distribuïa aquests aliments a altres punts de venda, principalment de Gran Canària, Fuerteventura i Lanzarote, assenyala la nota de la Guàrdia Civil.

Els inspectors i els agents delSepronavan localitzar en les cambres frigorífiques més de 1.500 (uns 1.500.000 quilos) de productes alimentosos i van observar que gran quantitat d'ells tenien les dates de vida útil ja vençuda.

L'operació que ha permès la detenció d'aquestes persones s'ha denominat «Bife»donada la quantitat de carn confiscada, indica la Guàrdia Civil, que afegeix que part dels aliments es trobaven caducats, malament etiquetats o no era possible seguir la seva traçabilitat.

Es van immobilitzar 900.000 quilos de carn adquirida per altres dos distribuïdors i diversos restaurants que encara no l'havien posat en el mercat i que no era apta per al consum humà per ser considerats residus «Sandach».

Els 22 detinguts eren responsables de vuit establiments que presumptament coneixien la caducitat de la mercaderia i l'adquirien a un preu inferior a l'establert, i tots ells han estat posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 dels de Las Palmas de Gran Canaria per suposats delictes continuats contra la salut pública, falsedat documental, estafa i contra la propietat industrial.

Davant el volum de mercaderia que s'emmagatzemava en les cambres frigorífiques i la impossibilitat de verificar en aquest moment si tota ella complia amb els requisits de seguretat alimentària, es va procedir a la immobilització dels productes i al precinte de la nau per a evitar la comercialització de productes no aptes per al consum humà.

Una vegada que es va verificar tota la mercaderia, es va comprovar irregularitats com a data de consum preferent o de caducitat superada; substitució d'etiquetes originals per altres falses amb dates actualitzades; carns que, segons la indicació del seu etiquetatge havia de conservar-se refrigerada, es trobaven congelades i passades de data per al seu consum.

Així mateix, es van trobar peces de carns que venien d'origen envasades al buit amb etiqueta en el seu interior i amb un tall en l'embolcall faltant el seu etiquetatge original intern, sent aquest substituït per una altra etiqueta falsa que s'havia adherit en l'exterior de l'envàs i ocultant el tall realitzat.

Es va intervenir també molta mercaderia de la qual no era possible seguir la seva traçabilitat per mancar de documentació que justifiqui la procedència legal.

Davant el risc que tot això suposava per a la salut pública, es va procedir a la immobilització de tota la mercaderia i al cessament cautelar de l'activitat, a més de la confiscació d'etiquetes falses amb les marques, logos i dades de les empreses elaboradores, precisa la nota.

tracking