Diari Més

Successos

Un error humà, la causa de l'intercanvi de dos bebès a Logronyo fa 19 anys

El cas es remunta al 2002, quan dues nenes van néixer el mateix dia a l'Hospital San Millán

En total 93 nadons van rebre aquest medicament.

Moren 11 nadons després d'administrar-los viagra en un assaig clínicPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recerca per l'intercanvi de dos bebès l'any 2002 a l'antic Hospital San Millán de Logronyo atribueix a un error humà aquesta situació, ha afirmat aquest dimarts la consellera de Salut i portaveu del Govern de La Rioja, Sara Alba.

En una trobada informativa, la consellera ha explicat que no s'ha pogut concloure qui va ser l'autor d'aquest error humà atès que «els sistemes d'identificació amb els quals es comptava abans no estaven amb tant detall com ara».

Aquest cas es remunta al 2002, quan dues nenes van néixer el mateix dia a l'Hospital San Millán de la capital de La Rioja, que ja no existeix. Ambdues van requerir estar a l'incubadora, i després, cadascuna d'elles va ser lliurada als pares de l'altra, segons ha avançat aquest dimarts el diari La Rioja.

El 2017, l'àvia d'una de les nenes va interposar una demanda d'aliments contra el pare de la seva néta, però aquest es va negar i va dir que no era la seva filla. El Jutjat de Primera Instància número 1 de Logronyo va ordenar llavors una prova d'ADN, que va confirmar que l'home no era el pare biològic.

També es va constatar que aquesta nena, que llavors tenia 15 anys, tampoc tenia una relació genètica amb la qual considerava la seva mare, i el 2018 va reclamar l'esbrinament de la seva identificació d'acord amb el principi de veracitat biològica.

Fa tres anys va morir la suposada mare biològica d'aquesta nena i encara s'està pendent de conèixer el resultat de la prova d'ADN realitzada, al gener passat, al seu suposat pare biològic.

Aquest cas es va judicialitzar durant la legislatura passada, ha explicat Alba, qui ha confirmat que la seva conselleria està «profundament bolcada a resoldre la reclamació patrimonial sol·licitada i amb absolut respecte als procediments judicials i amb la màxima col·laboració amb la Justícia».

Ha recordat que «hi ha un procediment administratiu de reclamació patrimonial, que està suspès perquè el judicial té prioritat», per la qual cosa, «fins que no acabi el judicial, no es podrà resoldre l'administratiu».

«Estem a la disposició de la família per a donar el suport necessari que pugui necessitar, mantenint la confidencialitat i el respecte que requereixen aquest tipus de situacions», ha insistit.

La Conselleria de Salut, en aquests moments, «garanteix que aquesta situació no pot tornar a succeir», ha ressaltat, atès que «han canviat els sistemes d'identificació en aquests anys i els procediments són segurs i fiables».

Ha transmès un missatge de tranquil·litat a la població perquè en 2002 es realitzava una fitxa personal amb empremta digital que després es va modificar amb petjada plantar. En l'actualitat s'utilitza una mostra de sang del cordó umbilical.

«És important destacar que aquests procediments actuals permeten afirmar que seria impossible que una cosa així, avui dia, tornés a ocórrer», ha reiterat.

tracking