Diari Més

Denuncien per homicidi imprudent una treballadora d'una residència on han mort 8 persones

Sospiten que una de les professionals va acudir a treballar malgrat saber que es estava infectada de covid-19

Entrada de la residència Torreblanca de Sant Joan de les Fonts.

Denuncien per homicidi imprudent una treballadora d'una residència on han mort 8 personesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Familiars d'una de les vuit persones mortes a la residència Torreblanca Sant Joan dels Fonts (Girona) per covid-19 han denunciat a una treballadora del centre per un presumpte delicte d'homicidi imprudent per haver acudit suposadament a treballar sabent estar contagiada.

La família -a la qual probablement se sumaran altres dues en els pròxims dies- ha presentat la seva denúncia aquest dimecres davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra a la Travessera de les Corts, a Barcelona, on el seu portaveu, Joan Guirado, nét d'una de les víctimes, ha apuntat a una de les treballadores del centre com a «responsable» dels fets.

Segons ha explicat als mitjans, sospiten que una de les professionals va acudir a treballar malgrat saber que estava infectada de covid-19, la qual cosa hauria desencadenat el brot que ha contagiat ja a 18 residents, vuit dels quals han mort.

«Considerem que hi ha un responsable molt clar: una treballadora que va confessar a una altra que, malgrat haver donat positiu, es prendria un paracetamol i aniria a treballar», ha assenyalat Guirado, qui ha asseverat que altres famílies s'afegiran en breu a la denúncia que han presentat avui.

Per part seva, l'advocada Leyre López, del despatx Vosseler Advocats, ha detallat que la denúncia ha estat presentada per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència greu en concurs amb un delicte contra la salut pública per no haver dut a terme els controls i mesures de seguretat necessaris per a evitar el brot de covid-19 que ha causat la mort a vuit residents.

Han sol·licitat així als Mossos d'Esquadra que obrin una recerca per a esclarir els fets i determinar el grau d'implicació de la direcció del centro en paral·lel a laque podria obrir la Fiscalia després que ahir el Defensor del Pacient la instés a investigar les morts ocorregudes en la mateixa residència.

També han reclamat el comunicat de defunció de les víctimes -que asseguren no tenir encara- i han demanat que s'examinin les càmeres de seguretat per a esclarir si la professional acusada «ha actuat de forma absolutament irresponsable» o si el centre ha incomplit amb alguna altra mesura de seguretat, com l'ús de màscara.

Les famílies consideren que la treballadora que va continuar exercint les seves funcions malgrat saber que estava infectada amb covid és «responsable» del brot de coronavirus a la residència per la seva «actitud negligent», però també apunten a la cooperativa Suara, que gestiona el centre, «per no haver supervisat i controlat que tots els protocols se seguien» correctament.

De fet, no descarten que la treballadora contagiada acudís al seu lloc instada per la direcció de la residència davant la falta de personal, una hipòtesi que haurà d'aclarir la recerca.

D'altra banda, els familiars denunciants han asseverat que no emprenen aquestes mesures legals «per diners» i han indicat que, qualsevol guany econòmic que resulti d'aquest cas serà destinada a la residència Vora-Riu d'Olot (Girona), dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual i en la qual resideix l'oncle de Guirado, amb síndrome de Down.

El brot en la residència es va detectar a principis d'agost arran d'un garbellat que es va fer entre els professionals del centre i ha contagiat ja almenys a 18 dels 53 usuaris -segons els familiars-, així com a sis dels 54 treballadors.

De fet, després de detectar els primers positius en la plantilla, es va sotmetre al conjunt de residents a proves diagnòstiques, que van revelar inicialment cinc positius però que han anat escalant en els dies posteriors, per la qual cosa el centre ja ha obert una recerca interna per a dilucidar el succeït.

D'acord amb el departament de Drets Socials, es preveu que els pròxims dies es facin de nou proves als residents negatius per a poder aixecar l'aïllament del centre.

tracking