Diari Més

Successos

La Guàrdia Civil deté i investiga a 120 persones per frau alimentari

Els agents han intensificat en aquesta ocasió els controls contra la falsificació, venda, etiquetatge, comerç, distribució il·legal o l'adulterat d'aquests productes

Els agents es van fer càrrec de la nena i van localitzar els pares.

La Guàrdia Civil suspèn el trasllat de 300 agents i els ordena que es quedin a CatalunyaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha detingut o investigat a 120 persones en 16 actuacions emmarcades en l'operació internacionalOPSONX coordinada per Europol, enguany centrada en begudes alcohòliques, mel, carn de cavall, llavors i plantes.

De fet, segons ha informat aquest dissabte la Direcció General de l'Institut Armat, en aquestes actuacions s'han confiscat més de 600 tones plantes, així com 116.000 litres de begudes espirituoses.

Els agents han intensificat en aquesta ocasió els controls contra la falsificació, venda, etiquetatge, comerç, distribució il·legal o l'adulterat de productes alimentosos i el frau econòmic.

S'han realitzat prop de 2.300 controls i inspeccions en centres de distribució, magatzems, superfícies comercials, mitjans de transport, contenidors i dipòsits fiscals, ports i aeroports i s'han detectat més de 1.612 infraccions administratives i penals, amb 68 persones detingudes i 52 investigades.

Durant l'operació, que va abastar des de l'1 de desembre de 2020 fins al 30 d'abril de 2021, la Guàrdia Civil ha intensificat la vigilància sobre l'amenaça rellevant que suposa el frau agroalimentari i en la qual es destaca l'elaboració i distribució de productes falsificats o de baixa qualitat, que influeix directament en el mercat dels consumidors, segons ressalta el cos.

Els investigadors han detectat diversos modus operandi, com la falsificació de documents per a la importació d'alcohols adulterats o d'efectes timbrats o precintes dels propis envasos.

En el cas de la carn equina, s'ha constatat la falsificació de la documentació dels cavalls que els habilita per al consum humà.

Mentrestant, en el safrà s'ha observat l'adulteració del producte original amb substàncies colorants no permeses per a augmentar el benefici econòmic.

En la desena edició de l'operacióOPSONhan participat autoritats policials de 72 països, 26 dels quals eren estats membres de la Unió Europea, que han realitzat al voltant de 68.000 controls, amb 663 detencions a nivell europeu.

Segons s'ha pogut quantificar, el frau econòmic detectat ascendeix a uns 53,8 milions d'euros, amb un total de 15.451 tones d'aliments confiscats.

Entre les actuacions mes destacades a Espanya destaca la duta a terme per la Guàrdia Civil de Pontevedra en coordinació amb la Guàrdia Nacional Republicana de Portugal, que van desarticular la major xarxa internacional dedicada al comerç de bivalves no aptes per al consum humà.

Una operació que va culminar amb la detenció de vuit persones, set societats mercantils investigades i la confiscació de 120.000 euros, 25 vehicles i 12 embarcacions.

A La Rioja, en una actuació conjunta de la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària es va investigar a una organització criminal dedicada principalment a la falsificació d'efectes timbrats que importaven de la Xina.

A més, es van realitzar actuacions a les províncies de La Rioja, Jaén i Ciudad Real i s'intervenint prop de 300.000 ampolles, 171.200 precintes fiscals falsificades, 47.660 litres de whisky i 9.550 de litres d'alcohol per a l'elaboració del producte fraudulent.

Aquesta operació va culminar amb un total de 14 persones detingudes o investigades.

L'Equip delSepronade Lleó va investigar a tres empreses cellereres que es dedicaven a l'embotellat i etiquetatge fraudulent de vins amb denominacions d'origen o indicacions geogràfiques protegides i que venien a un preu baix en comparació amb altres marques comercials que utilitzen la mateixa varietat de raïm.

En el registre en les tres empreses es van intervenir més de 25.000 ampolles de vi amb etiquetatge fraudulent.

També l'equip deSeprona, però aquesta vegada el de la Comandància de Barcelona, va actuar contra una organització criminal dedicada a la comercialització de carn equina no apta per al consum humà.

Per a introduir la carn dels animals en la cadena alimentària usaven documentació identificativa d'equins suposadament falsificada.

Un total de 33 detinguts i 2 investigats per delictes contra la salut pública, intrusisme professional, delicte de falsedat documental i un altre de pertinença a organització criminal va ser el resultat final de les perquisicions.

La Guàrdia Civil explica que ha col·laborat amb diferents entitats i organismes de l'àmbit públic i privat, tant a nivell nacional com autonòmic, i subratlla l'estreta col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, que ha participat en les inspeccions realitzades i en labors de formació per als agents.

tracking