Diari Més

Judicial

L'acusat de l'assassinat a la Rambla de Figueres afirma que volia matar «un català» i que tenia al·lucinacions

Assegura que havia deixat de prendre's la medicació i que estava enfadat perquè no li donaven un pis

L'autor confés del crim de la Rambla de Figueres, declarant a l'Audiència de Girona.

L'acusat de l'assassinat a la Rambla de Figueres afirma que volia matar «un català» i que tenia al·lucinacionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acusat de matar un home d'una ganivetada al coll a la Rambla de Figueres el 29 d'abril del 2019 ha reconegut els fets durant la declaració que ha fet aquest dilluns davant el jurat popular. El processat ha afirmat que feia cinc dies que vivia al carrer, que estava enfadat perquè no li donaven un pis, que havia deixat de prendre la medicació que assegura que tenia prescrita per un trastorn mental i que patia «al·lucinacions». Va ser aleshores quan va decidir que volia matar «un català i de Figueres». Hores abans de perpetrar el crim va comprar un ganivet en un basar de la població i cap a dos quarts de nou del vespre va atacar un home que estava tranquil·lament fent petar la xerrada amb dos amics en un banc de la Rambla.
Va triar la víctima a l'atzar, li servia «qualsevol»i volia matar «un català i de Figueres». L'autor confés del crim de la Rambla ha declarat aquest dilluns davant el jurat popular i ha reiterat la mateixa versió que ha mantingut des del 2019. Aleshores, feia prop d'un any que havia deixat d'estar en internament psiquiàtric per haver matat una altra dona a Figueres l'any 2006 i rebia tractament ambulatori.

Mohamed Regrad ha explicat que havia intentat refer la seva vida però que no se'n sortia i feia cinc dies que vivia al carrer. Segons el seu relat, va anar en dues ocasions a serveis socials per demanar un pis però li van dir que «no en tenien». A més, ha assegurat que s'havia deixat de prendre la medicació que diu que tenia prescrita pel trastorn mental que li van apreciar en el primer judici: «Tinc una esquizofrènia paranoide, no tòxica, no es cura».

L'acusat ha afirmat que feia dies que tenia al·lucinacions i que feia una setmana que tenia la idea de matar una persona. El dia 29 d'abril del 2019 va anar a un basar de Figueres i va comprar el ganivet que es va convertir en l'arma del crim. Durant el dia, el va tenir amagat en una zona de matolls del centre de la ciutat i el va intentar agafar una primera ocasió. Una dona el va veure i va alertar la policia. Quan una patrulla el va aturar i el va escorcollar, no li va trobar l'arma al damunt perquè ja l'havia tornat a ocultar.

Cap a les vuit del vespre, ha continuat explicant responent a les preguntes del fiscal Enrique Barata, va tornar a agafar el ganivet i se'l va col·locar a la butxaca interior de la jaqueta. Llavors, va anar a la Rambla i la va recórrer amunt i avall fins a trobar un objectiu. Segons ha dit, volia «atacar un català». Va ser aleshores quan va veure tres homes asseguts a un banc de la Rambla conversant tranquil·lament en català.

Regrad, que en un primer moment ha dit que no recordava els fets, ha acabat relatant que es va apropar cap al grup d'homes, va treure el ganivet i li va assestar una ganivetada «al primer que es va aixecar». Va apunyalar la víctima al coll. També ha reconegut que l'atac va ser ràpid i «per sorpresa»i que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

Aquest dilluns també han declarat els dos amics de la víctima que van presenciar l'agressió mortal. Els testimonis han exposat que es trobaven habitualment en un banc de la Rambla per fer petar la xerrada abans d'anar a sopar. Aquell vespre van veure que ja era hora de marxar i, quan es disposaven a aixecar-se, l'acusat es va llançar a sobre de la víctima: «Va ser molt ràpid, potser va durar cinc segons».

Després de perpetrar l'atac, Regrad va llançar el ganivet i es va asseure en un altre banc situat a pocs metres: «Era com si volgués dissimular i barrejar-se amb la gent que hi havia a la Rambla». Es va quedar assegut fins que van arribar les patrulles de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra i el van detenir. Els serveis d'emergències no van poder fer res per salvar-li la vida a la víctima. La vídua ha explicat que l'home, de 63 anys, havia començat a gaudir de la jubilació i que era una persona «honesta, treballadora i amiga dels seus amics»: «Era un gran home».

Durant la declaració, l'autor confés del crim ha dit que aquell dia havia consumit moltes drogues però després se n'ha desdit. El lletrat de l'acusació particular, Toni Quera, sosté que Regrad va actuar mogut per l'odi i ha posat el focus en el fet que l'acusat volgués matar «un català».

Mohamed Regrad manté que va actuar afectat pel trastorn mental: «Tal com estic ara sóc incapaç de fer aquestes barbaritats, sóc una persona sociable però no em prenia el tractament mèdic».

25 anys de presó

El fiscal Enrique Barata demana 23 anys de presó per assassinat per traïdoria i l'agreujant de reincidència. L'advocat de l'acusació particular, Toni Quera, eleva la petició a 25. Les acusacions recullen que l'Audiència de Girona ja el va jutjar l'any 2008. En aquella ocasió, per matar d'una ganivetada la propietària del pis on vivia de lloguer, un habitatge al barri de la Marca de l'Ham de Figueres.

Els fets van tenir lloc poc després de la mitjanit del 31 d'octubre del 2006. Segons la sentència, l'atac es va produir de forma «totalment sobtada i inesperada»i la víctima no va poder fer «cap acte eficaç de defensa». La secció quarta de l'Audiència el va absoldre perquè li va aplicar una eximent completa d'alteració mental. Segons la resolució, en el moment del crim «presentava un episodi psicòtic amb quadre delirant de tipus paranoide». Li van imposar màxim 14 anys d'internament psiquiàtric.

Les acusacions argüeixen que el trastorn que va patir aleshores estava provocat pel consum de tòxics i que, en canvi, l'any 2019 no tenia cap tipus d'afectació mental. La defensa, encapçalada pel lletrat Francisco Javier Rollón, argumenta que el seu trastorn «no té curació». Per això, sol·licita al jurat que li torni a apreciar una eximent completa i que l'absolguin del crim de la Rambla.

tracking