Diari Més

Arxivada la denúncia per la mort de càncer d'una dona que va estar tres mesos sense atenció mèdica

La Fiscalia de Burgos considera que potser hi ha irregularitats sanitàries, però no son penals

Hospital Universitari de Cruces, on li van diagnosticar el càncer.

Arxivada la denúncia per la mort de càncer d'una dona que va estar tres mesos sense atenció mèdicaViquipèdia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Burgos ha decidit arxivar la recerca sobre el cas de la dona de 48 anys que va morir d'un càncer a l'agost de l'any passat a Burgos després de passar tres mesos sense rebre atenció mèdica presencial enmig de la pandèmia del coronavirus en entendre que no existeixen elements objectius de la comissió de cap delicte.

La família de la morta Sonia Sainz-Maza va interposar una denúncia en entendre que s'havia comès un delicte d'imprudència amb resultat de mort i omissió del deure de socors ja que la dona va morir a causa d'una metàstasi de càncer de còlon sense haver obtingut la deguda atenció presencial ni les proves mèdiques necessàries per al diagnòstic i tractament adequats.

No obstant això, la Fiscalia, que va obrir diligències per a investigar el cas, conclou en el seu decret d'arxiu, al qual ha tingut accés Efe, que no es va produir una omissió del deure d'assistència ni d'homicidi imprudent per negligència mèdica i afegeix que «la possible irregularitat de les actuacions referides per la denunciant escapen, en tot cas, a l'àmbit del Dret Penal».

En la resolució de la Fiscalia no es descarta la possibilitat d'irregularitats en les actuacions sanitàries, encara que s'assenyala que, en tot cas, «escapen» a la via penal, i un possible funcionament anormal dels serveis públics podria donar lloc a actuacions administratives per la via Contenciós-administrativa.

La Fiscalia al·ludeix a les «circumstàncies» motivades per la covid-19, que van portar a la Junta de Castella i Lleó a dictar dos ordres que permetien «suspendre o limitar activitats sanitàries», la qual cosa justificaria l'atenció telefònica o retards de cites i proves mèdiques.

En aquest sentit, es considera en la resolució que l'atenció presencial o telefònica en Atenció Primària a Espinosa de los Monteros (Burgos), on estava el centre de salut de la dona que va morir, o als hospitals Universitari de Burgos i Cruces (Biscaia), on va ser atesa, encaixaven en els protocols d'aquest moment.

També s'indica que no tenia símptomes clars de patir càncer, per la qual cosa en els tres àmbits sanitaris es va coincidir en el diagnòstic d'una lumbàlgia.

Encara que presentava símptomes de fatiga severa, color groc i anèmia, el diagnòstic de càncer no es va arribar a produir fins a la segona visita a l'Hospital de Cruces el 13 d'agost, quan la malaltia estava molt estesa, per la qual cosa va morir menys d'un mes després.

La germana de la morta, Lydia Sainz-Maza, ha assegurat en un comunicat enviat als periodistes que l'arxivament de les diligències «no ha estat en absolut una sorpresa» perquè la seva confiança en la via penal era «escassa», encara que va ser la Fiscalia la que va obrir una investigació d'ofici quan va tenir coneixement dels fets per part de l'Associació El Defensor del Pacient.

Anuncia que la seva família centra ara la seva «esperança» en la via civil, a la qual estudien recórrer perquè es reconegui el que consideren «una realitat inqüestionable que mai ningú podrà negar», com és que la seva germana «no va rebre l'atenció mèdica que mereixia».

Estima que a la seva germana «no la van matar, però tampoc la hi va ajudar perquè pogués viure el major temps possible i, per descomptat, no la hi va estalviar cap dolor, després d'un diagnòstic erroni de lumbociatalgia per telèfon».

tracking