Diari Més

Judicial

El Suprem rebaixa una condemna per violació perquè la víctima es va defensar

Els jutges argumenten que la víctima, que anava borratxa i drogada, es va oposar a l'agressió i no era especialment vulnerable

Imatge general de la façana principal del Tribunal Suprem.

Tribunal SupremACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha rebaixat de dotze a sis anys de presó la pena imposada a un home condemnat per violar a una dona que es trobava borratxa i drogada en entendre que no es tractava d'una víctima en una situació especialment vulnerable, perquè es va defensar i es va oposar a l'agressió.

La violació va tenir lloc a l'octubre de 2016, en un solar pròxim a l'aparcament d'una discoteca valenciana, i, en una primera sentència, l'Audiència Provincial de València va condemnar a l'home a sis anys de presó per agressió sexual.

Però després el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat va elevar la pena a dotze anys en aplicar l'agreujant de situació d'especial vulnerabilitat que recull el Codi Penal. La noia, que tenia 18 anys, «es trobava molt afectada per l'alcohol i les drogues ingerides», «no era conscient de la realitat» i tenia «pertorbades les seves facultats volitives, fins al punt de no ser capaç de determinar la seva conducta sexual amb llibertat i coneixement de la significació dels actes», segons el Tribunal.

Però el Suprem recorda que, conforme a la doctrina de l'alt tribunal, l'agreujant d'especial vulnerabilitat «no està en la falta o limitació del consentiment de la persona ofesa, sinó en la reducció o eliminació del seu mecanisme d'autodefensa enfront de l'atac sexual».

En aquest cas, destaquen els magistrats, «la víctima des d'un primer moment, en què l'acusat la va agafar per la cintura, va ser conscient del que pretenia i va mostrar la seva oposició a les seves pretensions, tant de manera oral, dient 'basta, basta', com mitjançant els actes que va realitzar, tractant de resistir-se, mossegant-li, esgarrapant-li i colpejant-li a la boca».

Encara que en els fets provats s'assenyala que l'acusat, coneixent l'estat en el qual es trobava la víctima, va decidir aprofitar-se, el Suprem recalca que l'alcohol i les drogues que la jove havien pres «no va suposar reducció o eliminació de la seva possibilitat d'autodefensa enfront de l'atac sexual».

La violència que va exercir l'acusat «probablement li hagués permès perpetrar l'agressió en anàlogues circumstàncies fins i tot en el cas que la víctima no hagués tingut afectades les seves capacitats volitives», per la qual cosa el Suprem conclou que no es pot aplicar l'agreujant d'especialment vulnerabilitat. Estima així el recurs de cassació presentat per l'agressor i deixa vigent la part dispositiva de l'Audiència Provincial de València, amb els sis anys de presó.

tracking