Diari Més

Successos

Detingudes 57 persones per extorsionar a usuaris de web de serveis sexuals

El seu modus operandi consistia en inserir anuncis falsos en pàgines de contactes sexuals i demanar diners a les víctimes

Imatge d'arxiu de la

policia nacional, cotxePolicia Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut a 57 persones que, a través d'una aplicació de missatgeria i mitjançant trucades telefòniques, extorquien presumptament a usuaris de pàgines webs de serveis sexuals.

A aquest grup criminal se li imputen un total de 243 delictes d'amenaces condicionals amb ànim de lucre, segons ha informat la Policia, que destaca que sol·licitaven a les seves víctimes quantitats que oscil·laven entre els 100 i els 80.000 euros, arribant a obtenir prop de 650.000 euros amb les seves activitats il·lícites.

Aquesta organització operava en tot el territori nacional, encara que els seus màxims responsables es trobaven a Madrid, Màlaga i València i el seu modus operandi consistia a inserir anuncis falsos en pàgines webs de contactes sexuals.

Les víctimes contactaven a través d'una aplicació de missatgeria instantània i, passat uns dies, el supòsit responsable de la casa de cites tornava a contactar amb els usuaris, als quals recriminava que no haguessin acudit a la cita amb les noies i els exigia els diners pel temps perdut.

Mitjançant intimidacions i amenaces, les víctimes pagaven els diners que se'ls exigia creient que, amb això, posarien fi a la situació.

Tanmateix, posteriorment tornaven a rebre amenaces amb l'objectiu que paguessin més diners, procés que es repetia fins que, finalment, els usuaris interposaven una denúncia i ignoraven les crides i els missatges.

L'operació s'ha dut a terme en tres fases a causa del volum de persones implicades.

En la primera d'elles es va detenir als principals integrants del grup criminal, encarregats de l'adreça i execució de les extorsions, als qui se'ls van intervenir els mitjans electrònics i tecnològics que utilitzaven per a la comissió del delicte.

Posteriorment, dins d'aquesta mateixa fase, es va procedir a la detenció dels col·laboradors més actius, responsables de les tasques de localització i captació de cobradors de diners, coneguts com a «mules», encarregats de la recepció dels diners de les extorsions.

Durant una segona fase, els agents van detenir a la pràctica totalitat dels receptors dels diners, resultant que algun d'ells havia estat víctima del grup i amenaçat per a col·laborar amb els seus integrants.

En una tercera i última fase, es va completar el desenvolupament de l'operació, practicant-se les últimes detencions i imputacions.

Les declaracions dels implicats han permès descobrir el ferri control que exercien els responsables del grup sobre els integrants dels altres graons de la trama. No dubtaven a intimidar-los si resultava necessari per a obtenir diners.

Alguns dels detinguts tenien antecedents per fets similars i els principals responsables són persones d'origen africà i de la República Dominicana.

La resta eren, en la seva majoria, espanyols residents a la província de València, on es va dur a terme la major part de les detencions seguida de les ciutats de Madrid i Màlaga.

En els registres domiciliaris efectuats durant la recerca se'ls ha intervingut material informàtic i de telefonia, la qual cosa ha servit per a esclarir més fets.

L'anàlisi dels dispositius electrònics intervinguts va permetre als agents la identificació de nombroses víctimes, amb els qui es va contactar perquè denunciessin els fets i per a informar-los de la detenció d'aquestes persones.

tracking