Diari Més

Successos

Una àvia torna a la seva residència a Lugo després de 10 dies de ser donada per morta

Rogelia Blanco, de 85 anys, va tornar a la residència quan fins i tot ja l'havien celebrat un enterrament

Una treballadora sanitària, a la finestra d'una residència a Ourense.

Una àvia torna a la seva residència a Lugo després de 10 dies de ser donada per morta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una residència deXove(Lugo) va rebre amb estupefacció l'arribada d'una de les seves usuàries,RogeliaBlanco, de 85 anys, que va tornar a les instal·lacions ahir dissabte, deu dies després d'haver estat donada per morta, per un error d'identificació, que va portar fins i tot al fet que s'hagués celebrat l'enterrament.

L'error es va produir en el geriàtric d'Os Gozos en Pereiro deAguiar(Orense), a 223 quilòmetres deXove(Lugo), en un centre gestionat per la Fundació San Rosendo, com el de Lugo, i al qual l'anciana havia estat traslladada uns dies abans per ser positiu encovid, segons avança aquest diumenge La Voz de Galícia.

Aquest centre disposa d'una planta per a atendre usuaris de residències diagnosticats de covid-19. Fins allí es va desplaçar el passat 29 de desembre a un total d'11 ancians amb coronavirus des de la residència deXove.

Després de detectar diversos positius en el centre de Lugo, la Xunta va acordar procedir al trasllat dels usuaris al centre d'Os Gozos, a l'ajuntamentorensanode Pereiro deAguiar. El trasllat va ser realitzat pel servei d'ambulàncies adscrit a l'Hospital deBurela, al qual li correspon el centre de majors deXove.

Fonts de la Fundació San Rosendo expliquen aquest diumenge en un comunicat que aquestes persones van ser traslladades a una planta independent (amb entrades i sortides pròpies) que està «equipada amb mitjans i personal especialitzat» per a atendre usuaris positius de covid-19.

Aquesta mesura té com a objectiu, expliquen, «alliberar» els centres de casos positius i així poder «prestar una atenció especialitzada en la patologia».

«Entre les persones majors traslladades es trobaven dues dones que tenien assignada la mateixa habitació. Un error d'identificació durant el procés de trasllat des deXovea Pereiro deAguiarva propiciar que el 13 de gener se certifiqués la defunció d'una d'elles, encara que equivocadament se li va assignar la identitat de la seva companya», relata la fundació.

L'enterrament es va celebrar l'endemà, però els protocols de la pandèmia van obligar al fet que el taüt romangués tancat, per la qual cosa la família no va poder adonar-se de l'error fins ahir, quanRogeliaBlanco es va presentar en la residència deXove, on també viu el seu marit.

Sobre aquest particular, la Fundació San Rosendo ha traslladat la seva pesar per aquest «desafortunat incident» i ha apuntat que ja ha procedit «immediatament» a informar les famílies de la situació.

De fet, ha remès un escrit als jutjats d'Orense i Viveiro a fi que s'iniciïn els tràmits per a corregir aquest error.

En paral·lel, la fundació ha explicat que ha «reforçat» les mesures de control i seguiment dels usuaris després de l'ocorregut i, tot seguit, ha llançat un missatge de tranquil·litat a les famílies.

«Aquest és un fet puntual, d'entre els més de cent trasllats que s'han realitzat des d'el mes de desembre passat a Os Gozos», conclou el comunicat.

tracking