Diari Més

Societat

Una gran bola de foc creua Galícia durant la matinada

Els astrònoms han demanat cooperació als testimonis visuals per estudiar el fenomen

Imatge d'un bòlid captat per la Xarxa Espanyola de Recerca sobre Bòlids i Meteorits.

Una gran bola de foc creua Galícia durant la matinada@SPMN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xarxa Espanyola de Recerca sobre Bòlids i Meteorits, un projecte interdisciplinari integrat per investigadors, ha deixat a missatge a Twitter en el qual exposen que un gran bòlid va ser vist sobre la Comunitat gallega dinou minuts després de la una de la passada matinada.

Al missatge, sol·liciten la màxima cooperació als testimonis visuals, amb tot el que puguin aportar.

L'astrònom José Ángel Docobo, que dirigeix l'Observatori Ramón María Aller de la Universitat de Santiago (USC), ha destacat la «tremenda» lluentor «superior a la de la lluna plena» del bòlid vist a Galícia durant la nit de diumenge, a la zona del Bierzo, i a altres punts de Castella i Lleó i Portugal.

Ha assenyalat que, una vegada iniciat l'estudi del fenomen, bòlid és el qualificatiu correcte perquè, com ha dit en declaracions a Efe, es tracta d'un cos potent, quan el meteorit no ho és tant, i per tant amb una imponent «magnitud» estel·lar.

El que va ocórrer, ha explicat, és quelcom que no es podia haver previst.

Va penetrar a l'atmosfera una pedra còsmica que es movia al voltant del sol i això va generar un resplendor més que important i un fort enlluernament final similar a l'explosió de les bales de canó.

Episodis com el ressenyat «no són periòdics», ha apuntat aquest expert. «Pot ser que n'hi hagi tres o quatre a l'any; alguns anys un i altres cinc, per entendre'ns».

Ha pogut haver-hi nit fragmentació que provoqués la caiguda de pedres, però no hi ha constància d'això, ha comentat Docobo. I, per a documentar bé la trajectòria seguida, es necessiten «imatges», ha subratllat.

tracking