Diari Més

Judicial

Condemnat un guàrdia civil per fingir perdre un viatge per l'1-O i cobrar la indemnització

L'agent en realitat va agafar una baixa i va realitzar igualment el viatge

Imatge de recurs de la Guàrdia Civil

Nou mesos de presó per a un guàrdia civil per discutir amb el seu superiorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Girona ha condemnat a 7 mesos de presó i a pagar una multa de 1.170 euros a un guàrdia civil destinat a l'Escala (Girona) que va fer veure que havia perdut un viatge que tenia programat a causa de l'1-O i va reclamar que la indemnitzessin, quan en realitat va agafar la baixa i va fer igualment aquest viatge.

El fiscal demanava inicialment per a ell una pena de dos anys i cinc mesos de presó, una multa de 4.950 euros i la inhabilitació especial per a càrrec públic com a policia per un delicte de falsedat de document oficial –amb l'agreujant d'abús i prevaler-se del caràcter públic- en concurs amb un delicte de temptativa d'estafa.

L'advocada de l'agent, per part seva, sol·licitava l'absolució.

Segons l'escrit d'acusació de fiscalia, l'acusat, de 39 anys, el 28 de juliol de 2017 va contractar i va abonar un paquet turístic i reserva hotelera en un hotel de Vies sud Mer (França) entre el 2 i el 9 d'octubre, que ascendia a 913,3 euros.

No obstant això, en ocasió de les especials circumstàncies concurrents a Catalunya l'1 d'octubre, dia del referèndum il·legal d'independència, la Direcció General de la de la Guàrdia Civil va suspendre tots els permisos, vacances i llicències d'agents entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre.

Això va ser així excepte en casos especials amb una autorització superior, i van donar opció als agents afectats de reclamar el que ja haguessin pagat.

L'acusat va presentar una instància perquè li reintegressin els 913,30 euros de les despeses de la reserva feta a França.

Segons la fiscalia, l'agent, en il·lícit ànim de frau, després de trucar a l'hotel va aconseguir un lleuger canvi de les dates que havia reservat per a les seves vacances, passant-les a entre el 4 i el 13 d'octubre, a pesar que era conscient que el dispositiu policial especial amb la suspensió de tots els permisos i vacances es prolongava per decisió superior.

Així, finalment l'agent va obtenir la baixa laboral mèdica el 4 d'octubre i va viatjar a França, on va estar de vacances fins al 13 d'octubre.

A més segons el fiscal, va continuar demanant que la Benemèrita li reintegrés l'import suposadament perdut amb intenció de «cometre un frau» i amb voluntat «d'obtenir un benefici econòmic a càrrec de l'Administració».

En tenir coneixement de l'actuació de l'agent, la Guàrdia Civil li va obrir un expedient disciplinari i en paral·lel també es va posar en marxa un procés penal contra ell.

El 2 de març de 2018, l'agent, tenint coneixement d'això, va acabar renunciant a la indemnització que en realitat no li corresponia.

En principi el cas s'havia de jutjar pel sistema de Jurat Popular perquè es tractava d'un funcionari i, com ha explicat el fiscal, Enrique Barata, «podria haver-hi un abús de funcions públiques».

Però durant la fase d'instrucció, la defensa de l'agent va presentar recurs davant l'Audiència de Girona i aquesta va acabar resolent que el guàrdia civil no havia abusat de la seva condició a l'hora d'intentar cometre l'estafa.

És a dir, que quan va presentar la instància per a cobrar els diners de les vacances el va fer com a particular.

Aquest fet precisament és el que ha permès que les parts arribessin a un acord que ha permès rebaixar la pena.

Així, durant la vista oral celebrada avui en la secció quarta, l'acusat ha admès els fets i el fiscal ha retirat l'agreujant i ha sol·licitat que se li condemnés a 7 mesos de presó i pagar una multa de 1.170 euros.

El magistrat president ha dictat sentència de viva veu i com l'acusat no té antecedents i es compleixen els requisits legals, el Tribunal també li ha suspès l'execució de la condemna.

tracking