Diari Més

Policial

La trama de les mascaretes falses va arribar a vendre-les a València i Saragossa

El material intervingut estava caducat des de 2014

Un agent observa part del material confiscat per la Guàrdia Civil.

L'entramat de les mascaretes falses va arribar a vendre-les a València i SaragossaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La trama de comercialització de mascaretes i material sanitari sense garanties desarticulada ahir dimarts a València va arribar a vendre material caducat a empreses de València i Saragossa durant l'estat d'alarma pel coronavirus, encara que l'actuació de la Guàrdia Civil va reduir a «mínims» la quantitat que va arribar a l'usuari final.

Més de 300.000 mascaretes van ser ahir intervingudes en una operació desenvolupada per la Guàrdia Civil a València contra la venda de material sanitari caducat de la qual ha informat aquest dimecres la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, en una roda de premsa.

La directora general ha explicat que hi ha catorze detinguts, tretze espanyols i un italià, i que el material intervingut estava caducat des de 2014.

També s'han intervingut guants, medicaments, xeringues, equips d'oxigenoteràpia o ampolles de drenatge caducats, en registres practicats a València, Saragossa i Guipúscoa.

«Creiem que va ser molt poquet, mínim, el que va arribar a l'usuari final, perquè encara que alguna part arribés a comercialitzar-se, l'operació es va iniciar en una fase molt primerenca del desenvolupament de la trama i el material es va recuperar en els registres practicats», ha informat el general de la Zona de València, José Hermida, que ha intervingut en la roda de premsa al costat de la directora general.

En tot cas, aquesta mínima comercialització de mascaretes falses i, per tant, inservibles i un perill per a l'usuari que cregués falsament estar protegit del contagi gràcies a elles, es va poder dur a terme tant en supermercats, com en farmàcies, en alguna clínica o en empreses, així com a través d'internet.

En l'operació s'han intervingut fins a 33 comptes bancaris i els investigats podrien haver comès delictes contra la salut pública, de blanqueig de capitals, estafa, pertinença a organització criminal i falsedat en documents públics, aquest últim a causa que venien el material amb documentació falsificada, perquè o bé canviaven les dades o bé imitaven els documents, per a demostrar que no es tractava de material caducat.

La trama, conscient del valor que adquiriria el material en el mercat en plena crisi pel coronavirus (un valor que no ha estat possible quantificar en la roda de premsa però que ha estat qualificat de molt elevat pels comandaments de la Guàrdia Civil) va comprar material a empreses en concurs de creditors i, després de canviar els envasos i els documents amb els quals venia acompanyat, ho va distribuir en paquets amb guants, mascaretes i altre material preventiu de contagi.

Una vegada emmagatzemat a València, el grup pretenia distribuir-lo en diferents ciutats d'Espanya, Portugal, Itàlia, Colòmbia i Turquia.

A més del material caducat, s'han confiscat 64.525 euros. En 16 dels 33 comptes bancaris bloquejats s'han immobilitzat 80.000 euros.

María Gámez ha destacat que aquesta investigació «adquireix encara més rellevància per haver-se produït en un moment de gran demanda de material sanitari, quan existia dificultat per a la seva adquisició».

La directora general ha agraït la seva ajuda als tècnics de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) i inspectors de farmàcia de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

L'operació FACE MASK va començar just després de la declaració de l'estat d'alarma quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement d'un transport de 252.000 mascaretes caducades entre Andoáin (Gipúzcoa) i Pobla de Farnals (València).

tracking