Diari Més

Castells

El 2d8 de la Vella i el 4d9 de la Joves, els grans castells de la diada de Santa Úrsula a Valls

Les dues colles han tancat avui la temporada a la plaça del Blat

La Colla Joves dels Xiquets de Valls celebra el 4d9 net descarregat.

El 2d8 de la Vella i el 4d9 de la Joves, els grans castells de la diada de Santa Úrsula a VallsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grans castells s'han tornat a veure i s'han tornat a intentar en la diada de Santa Úrsula que tanca la temporada a la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre zero del món casteller. La Joves Xiquets de Valls ha tornat a demostrar el seu bon estat de forma, després de quedar segons en el Concurs de Castells de Tarragona, obrint la jornada amb un controlat 4d9 net. La Vella ha agafat força amb el 4d9 amb folre i agulla, per descarregar un 2d8 net en segona ronda, que no ha pogut carregar la Joves. Les caigudes han marcat l'última ronda amb la caiguda del 5d9 amb folre dels vermells i la caiguda del 3d9 dels rosats. La Vella ha acabat amb un 3d9 amb folre i les colles s'han acomiadat amb pilars de cinc.

La jornada ha començat amb una estelada passejada per sobre els caps a la plaça del Blat mentre s'ha tocat i s'ha cantat els Segadors. També han tornat els crits per la independència davant de les autoritats, al balcó de l'Ajuntament. La il·lustradora Pilarín Bayés ha presidit la jornada de Santa Úrsula i ha estat l'encarregada de fer el sorteig de l'ordre d'actuació.

Espectacular primera ronda

La diada de Santa Úrsula ha començat amb una gran primera ronda. La Joves ha iniciat el pols amb autoritat tornant a descarregar el 4 de 9 sense folre, després de desmuntar un primer peu. Ja el van aconseguir al Concurs de Castells de Tarragona i és l'única colla que ha aconseguit corona i descarregar aquest castell aquesta temporada. La Vella ha respost amb el seu primer 4 de 9 amb folre i agulla coronat i descarregat d'enguany. La fita ha estat una injecció de moral davant del bon moment dels diables vermells. El castell també s'ha fet després d'un peu desmuntat, però els rosats han aconseguit aixecar una construcció inèdita a plaça aquesta temporada.

La 'bèstia indomable' ha protagonitzat la segona ronda, que s'ha iniciat amb l'intent del 2 de 8 net de la Joves que ha caigut quan la canalla desmuntava, un espectacular castell de gamma extra que ha aconseguit aixecar i descarregar la Vella, amb control i bona execució. L'emoció i els crits s'han desfermat entre els rosats, que no s'han estalviat càntics i crits d'ànim. Abans, en el segon intent, els de camisa vermella han optat pel 3 de 9 amb folre que han descarregat per vuitena vegada aquesta temporada.

La Joves ha mirat de tancar la temporada carregant i descarregant un dels castells de gamma extra, el 5 de 9 amb folre, «la súper catedral». Han desmuntat un primer peu i, tot i que s'ha posat a ploure en l'intent definitiu dels vermells, l'han carregat amb la canalla fent una passada molt ràpida, però s'ha ensorrat amb males circumstàncies perquè la pinya s'ha obert.

La diada ha quedat aturada a la plaça del Blat mentre els equips mèdics feien la valoració dels ferits amb totes les lliteres ocupades. Els de la camisa rosada han esperat el seu torn, que s'ha reprès una hora més tard, a les quatre de la tarda.

«El castell impossible»

La Vella ha tancat la tercera ronda amb intent de carregar i descarregar el 3 de 9 net, batejat com 'el castell impossible', de per si «històric». De fet, aquesta construcció no s'havia tornat a intentar des que les dues colles vallenques el van carregar el 2019. Els de la camisa rosada l'han carregat amb control fins a l'acotxador, però l'enxaneta no ho ha vist clar i no ha pujat. El castell, llavors, ha caigut. Finalment, la Colla Vella Xiquets de Valls ha acabat la jornada amb un 3 de 9 amb folre sense complicacions. Joves i Vella han fet un pilar de cinc de comiat.

El balanç de ferits provisional de les dues colles és de 13 persones que han estat traslladades a l'Hospital Puis de Valls pels Serveis d'Emergències Mèdiques.

El 2d8 net de la Colla Vella Xiquets de Valls.

El 2d8 de la Vella i el 4d9 de la Joves, els grans castells de la diada de Santa Úrsula a VallsACN

tracking