Diari Més

Castells

El Catllar es rendeix a la Colla Vella

Els vallencs estrenen el 2d8sf i el pd8fm, els tarragonins s’encallen amb la supercatedral i els vilafranquins hi porten els dos castells de 9

La Colla Jove ha carregat el 5 de 9 amb folre.

El Catllar es rendeix a la Colla VellaJOVE DE TARRAGONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça de la Vila del Catllar ha tornat a ser testimoni d’honor de la diada castellera de l’últim dissabte d’agost. La Colla Vella, la Colla Jove i els Castellers de Vilafranca han acudit a la cita amb les seves millors intencions però la sort els ha estat desigual. Els rosats són els que han sortit més contents de plaça, descarregant tots els castells que han volgut, mentre que els liles i els verds han acabat vivint una diada de tràmit davant el recital memorable de la Colla Vella.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha adjudicat avui a la tarda la propietat castellera de la plaça del Catllar en una demostració impecable de força i poder. El 4 de 9 amb folre i pilar inicial s’ha mostrat nerviós i molt desquadrat, sobretot als pisos superiors, però s’ha pogut descarregar gràcies a l’ofici de la Vella, que tot just mostrava les seves millors credencials per la diada. A continuació s’han enfrontat al 2 de 8 sense folre, una autèntica bèstia indomable que tan sols s’havia descarregat en divuit ocasions a l’època moderna dels castells. Avui a la tarda, els vallencs s’han desplaçat lleugerament del seu lloc d’actuació per trobar el punt més pla de la plaça, i enmig d’un silenci sepulcral, les gralles han anunciat el seu intent vàlid del 2d8sf.

El castell ha pujat tranquil i s’ha carregat amb l’aparició dels primers moviments. La Colla Vella, coneixedora de la malícia del castell, l’ha domesticat magistralment i ha sufocat qualsevol intent de la bèstia de fer llenya. Els rosats s’han apuntat el primer 2 de 8 desfolrat de l’any i el primer que veia la plaça, que s’ha desfermat en aplaudiments per rebre la nova gesta. El castell de la tercera ronda ha estat un 3 de 9 amb un folre que estava pensat en convertir-se aviat en unes manilles, i per acabar, la Vella ha descarregat el seu primer pilar de 8 emmanillat en una seqüència que els posa en un primer lloc indiscutible per fer-se, també, amb la diada de Sant Fèlix. Els castellers rosats han corejat, victoriosos, els seus crits de guerra: «La culpa és de la Vella!».

Al centre de la plaça, la Colla Jove Xiquets de Tarragona té al Catllar la seva segona casa. Testimoni dels primers pilar de 8, dos de 9 i 4 de 9 amb l’agulla descarregats, no en va és reconeguda com una plaça talismà pels tarragonins, que es plantejaven aquesta tarda regalar-li la categoria de 10. Però avui no ha estat el dia de la Colla Jove, ja que d’entrada ha hagut de treballar un 5 de 9 amb folre que no comptaven que presentaria batalla. Pensant més aviat en els reptes superiors i confiant en la veterania, els liles no han prestat la concentració que una supercatedral mereix, i ho han pagat car. El 5 de 9 amb folre ha estat molt ferm al peu però massa mogut al tronc, i ha fet llenya després d’una ambigua carregada en què una acotxadora no s’ha col·locat bé.

La Colla Jove s’ha vist obligada a descartar els reptes superiors i han descarregat a la segona ronda el 3 de 9 amb folre, que haurien volgut fer amb un pis més. Tot seguit han descarregat un molt treballat 4 de 9 amb folre, el tercer de l’any i sense l’agulla al mig, i han tancat la seva participació a la diada amb el pilar de 7 amb folre, que deixava entreveure unes manilles que avui tampoc no han pogut anar a plaça. La Jove ha topat avui amb la dificultat del castell que semblava més assequible, un avís per a navegants, però ha demostrat una bona capacitat de reacció, que li ha permès no arriscar en excés pels propers compromisos.

Els Castellers de Vilafranca, situats al sector més proper a l’Ajuntament del Catllar, també portaven en cartera algun castell de gamma extra, però finalment han sortit de plaça amb els dos castells de nou. El 3 de 9 amb folre de la primera ronda, perfecte, ha estat pensant en un possible assalt al 3 de 10 amb folre i manilles, demà a l’Arboç, i ha anat seguit d’un modèlic 4 de 9 amb folre, és la colla que n’ha descarregat més aquest any. A la tercera ronda, els vilafranquins han escollit l’estrena del 3 de 8 amb l’agulla, de cara a rodar-lo pel de 9 pisos, que ja fa temps que treballen al local.

El castell ha pujat amb molt bones mides, però ha patit un contratemps en la descarregada del pilar: l’enxaneta s’ha enganxat la camisa amb el cabell de la quinta i, al no poder baixar, ha fet caure el pilar. Un imprevist sense més conseqüències que no ha de donar cap maldecap a la tècnica, perquè han demostrat que el castell està ben preparat. Tot i la caiguda, els de la camisa verda han apostat per l’espadat de 6 per cloure l’actuació. Avui al Catllar els Castellers de Vilafranca han optat per no estirar més el braç que la màniga en un gest molt assenyat per la quantitat d’efectius a plaça, i esperar a demà, a l’Arboç, on volen portar els castells més multitudinaris del seu repertori.

Diumenge, a la una del migdia, el carrer Major de l’Arboç espera una altra diada castellera de gran calibre amb els mateixos convidats especials, a més dels locals Minyons de l’Arboç, per definir les últimes estratègies de tres de les colles que seran a Sant Fèlix aquest 30 d’agost. Això encara no s’ha acabat!

El pilar de 8 emmanillat de la Vella de Valls.

El Catllar es rendeix a la Colla VellaCOLLA VELLA

El 4 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca.

El Catllar es rendeix a la Colla VellaVERDS

El primer 2 de 8 sense folre de la temporada és rosat.

El Catllar es rendeix a la Colla VellaCOLLA VELLA

tracking