Diari Més

Castells

El castell de 10 arriba a Vilanova i la Geltrú

Els verds van carregar el primer 3 de 10 emmanillat, la Jove hi va portar el 9 de 8 i els Bordegassos hi van completar la clàssica

El 9 de 8 de la Jove de Tarragona.

El castell de 10 arriba a Vilanova i la GeltrúJAN MAGAROLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú, dissabte a la tarda. La capital del Garraf esperava una altra edició de la diada castellera de la Mare de Déu de les Neus, amb els seus Bordegassos i amb l’habitual presència dels Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ja s’hi senten com a casa. La jornada prometia emocions fortes des del principi, ambició i noves fronteres, i el públic va tornar a casa havent vist l’aleta del primer castell de deu pisos del curs, el 3 de 10 amb folre i manilles carregat dels Castellers de Vilafranca. Inusualment a principis d’agost, Vilanova va confirmar aquest cap de setmana l’arribada del més casteller i calorós mes de l’estiu.

El 2016 els Castellers de Vilafranca van descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles que va convertir Vilanova en la novena plaça de castells de 10 del món casteller. El 2017 van repetir la gesta i el 2018 van graduar la plaça de la Vila en la gamma de 10. Enguany, els vilafranquins també volien estrenar el colós i donar un cop de puny sobre la taula. Després d’haver-la estrenat a la diada de les Santes de Mataró, els verds van apostar de sortida per la torre de 9 emmanillada. Carregat amb suficiència i molt treballat a la descarregada, els Castellers de Vilafranca es van apuntar el 111è dos de nou amb folre i manilles de la seva història, una fita no assolida per ningú més.

El plat fort (o un d’ells) va arribar a la segona ronda. Els de la camisa verda van muntar el peu del 3d10fm just davant de l’Ajuntament de la ciutat, i sense pensar-s’ho dos cops van fer sonar les gralles. El castell va pujar molt aplomat i amb bones mides, una mica lent però segur, i va fer l’aleta davant l’aplaudiment unànime de la plaça. Tot seguit, el castell es va complicar i va cedir pel pis de quarts quan la canalla més petita ja estava fora de perill. Els Castellers de Vilafranca van redreçar la diada amb un 4 de 9 amb folre molt treballat i el quart pilar de 7 folrat de la temporada, que ja apunta maneres per ser emmanillat aquest mateix mes. Primer castell de 10 de l’any i nova millor diada que suposa un cop d’autoritat amb què els Castellers de Vilafranca reclamen el lloc que els pertoca.

A l’altre costat de la plaça, la Colla Jove Xiquets de Tarragona coneixia la màgia de la plaça de la Vila que els havia portat a fer el pilar emmanillat i la supercatedral els darrers anys. Molt condicionats per les absències de parts sensibles dels troncs, la Jove ha assajat aquestes darreres setmanes les estructures modificades per poder exhibir a Vilanova la seva millor cara, i així va ser. Els tarragonins van utilitzar el 9 de 8 de castell de sortida que, tot i els nervis producte dels canvis obligats, es va descarregar amb suficiència per cinquè cop els darrers sis anys a la capital del Garraf. Amb el castell més gran assegurat, la Jove va optar pel 4 de 9 amb folre a la segona ronda, una estructura que els havia creat molta inseguretat després dels tres intents desmuntats de Torredembarra i Vilallonga del Camp. Aquest cop sí, els de la camisa lila van guanyar la dura batalla al 4 folrat i van descarregar-lo suant i treballant-lo fins al final. Els va costar més el 4d9f que el 9d8.

La Colla Jove va apuntar-se el 3 de 9 amb folre, demostrant una gran capacitat de reacció davant l’adversitat de les absències, i a la ronda de pilars va estrenar el pilar de 7 folrat que va rubricar la millor marca personal del que porten de temporada. Aquest bon resultat els ha de servir per encarar un agost molt exigent i afrontar amb plenes garanties diades tan importants com Sant Magí, el Catllar, l’Arboç i Sant Fèlix.

Que els castells més grans no donen les millors alegries és una cosa que els Bordegassos de Vilanova saben molt bé. Dissabte, entre dues colles de gamma extra, els vilanovins van reafirmar el seu potencial i van completar la primera clàssica de la temporada, amb estrena inclosa. Els locals van sortir de 3 de 8, després d’ensenyar-lo la setmana passada a Vilafranca del Penedès, i el van descarregar sense despentinar-se, posant les bases del que havia de ser una gran diada. Tot seguit, els de la camisa groc terrós van voler demostrar la feina feta amb el 4 de 8 i, tot i desquadar-se, el van saber defensar magistralment, com si no fos el primer de l’any. Els Bordegassos van descarregar el 2 de 7, completant així una celebrada clàssica de 8. Una nova fita a la temporada que els posa tots els arguments a favor per un segon tram de temporada molt ambiciós.

La diada, que havia començat amb un pilar de dol dels Bordegassos per la mort del primer alcalde democràtic de la ciutat, Jaume Casanovas, va tancar així una nova edició de la Mare de Déu de les Neus. Segurament, seguida amb molta atenció des de Valls, on aviat tindran l’ocasió de respondre des de la plaça del Blat.

El 3 de 10 emmanillat carregat pels Castellers de Vilafranca.

El castell de 10 arriba a Vilanova i la GeltrúJAN MAGAROLAS

L'estrena del 4 de 8 dels Bordegassos de Vilanova.

El castell de 10 arriba a Vilanova i la GeltrúJAN MAGAROLAS

tracking