Diari Més

DIADA DE TOTS SANTS

Un Tots Sants per recuperar-se o per reafirmar-se

Els Castellers de Vilafranca volen cloure satisfactòriament la temporada

Imatge d'arxiu de la canalla dels Verds durant una diada de Sant Fèlix.

La Càtedra del fet casteller de la URV incorpora els Castellers de VilafrancaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diada de Tots Sants és una de les cites imprescindibles del darrer tram de temporada. A falta de quatre actuacions mal comptades, la diada dels Castellers de Vilafranca posa el punt i final de la temporada castellera a la zona tradicional. Enguany es repetirà el cartell tradicional dels últims anys amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona, a més a més dels amfitrions, els verds. Mataró i matalassers s’han de reafirmar, descarregant l’actuació que van completar al Concurs de Castells, mentre que verds i borinots han de recuperar-se, uns de la que no ha estat la millor temporada de la seva història i els altres de les últimes caigudes.

Última oportunitat abans d’abaixar la persiana

Els Castellers de Vilafranca no han fet la temporada que voldrien. De la majoria de places, una altra colla ha sortit amb millor actuació, cosa que no estaven acostumats. A més a més, després d’anys de lideratge, la Colla Vella els ha avançat amb el clímax d’aconseguir la primera posició al Concurs de Castells. Per Tots Sants volen marxar contents de plaça i amb una bona diada. L’objectiu prioritari és la torre de 8 neta, construcció que han carregat dues vegades enguany, per Sant Fèlix i pel Concurs. El castell de sortida serà el 3 de 10 amb folre i manilles que ja han completat enguany. De fet, són els únics que han aconseguit descarregar els 10 pisos aquest 2018. La tercera carta és una incògnita, o bé el 4 de 9 sense folre o el 5 de 9 amb folre. El primer encara no l’han intentat aquesta temporada, mentre que el segon el van descarregar a Vilanova per la Mare de Déu de les Neus. Després d’aquesta diada els de Toni Bach abaixaran la persiana i posaran el punt i final a la temporada 2018.

Pòquer de gamma extra

Els Capgrossos de Mataró són l’única colla convidada que aspira a la gamma extra. Els de la camisa blau marí van quedar quarts al Concurs de Castells i tothom va quedar meravellat, no tant del que, sinó del com. Descarregaven els castells fregant la perfecció. A la TAP van fer el 3 de 9 amb folre, el 5 de 9 amb folre i el 2 de 9 emmanillat. Aquests tres castells els volen repetir a la plaça de la Vila de Vilafranca, a més a més del pilar de 8 amb folre i manilles. Els de Cugat Comas havien d’actuar aquest passat diumenge a Girona per Sant Narcís, però a causa de la pluja es va suspendre. Allí volien portar la mateixa actuació que a Vilafranca, a excepció de l’espadat.

Sense estrena dels ratllats

Els Xiquets de Tarragona volen repetir també l’actuació del Concurs de Castells, és a dir, la tripleta màgica. En principi havien programat el 4 de 8 amb agulla i un pilar de mèrit final, però l’espadat els hi va caure dissabte passat a Tarragona i quedarien descartades les dues construccions. Els ratllats no passen el seu millor any: s’han quedat sense el local del carrer Santa Anna, no els surten les coses i fins i tot, abans de Santa Tecla, va dimitir el cap de colla. Ara estan comandats per una junta gestora. Amb tot, la tripleta màgica seria una actuació molt meritòria pels de la camisa ratllada. Més tenint en compte que el 3 de 9 amb folre només l’han descarregat dues vegades i una tercera que només van poder carregar i de 4 de 9 amb folre tan sols n’han completat un. La de Tots Sants serà la penúltima diada dels Xiquets de Tarragona que tancaran la temporada diumenge vinent a Altafulla.

Incertesa dels Castellers de Sants

El programa més dubtós és el dels Castellers de Sants. Els borinots eren la colla revelació d’aquesta temporada el primer tram, però diverses caigudes les darreres setmanes, ha capgirat tots els pronòstics. Pel Concurs de Castells van començar amb mal peu carregant el 3 de 9 amb folre, tot i que és cert que seguidament el van descarregar. Amb el 2 de 9 emmanillat també es van haver de conformar amb només l’aleta. Fa un parell de setmanes, a la seva diada, la torre de 9 els hi va quedar en intent provocant diverses lesions. Segons dades aportades per la mateixa colla, vuit castellers van ser derivats a l’hospital. No van ni poder acabar l’actuació. Amb aquesta situació, els de Pere Camprovín no tenen assegurats els castells bàsics de 9 i per això, segurament, s’hauran de conformar amb estructures de 8 pisos.

tracking