Diari Més

DIADA DE SANT MAGÍ

Les colles «petites» brillen més que mai en un Sant Magí de contrastos

La Jove carrega el 5d9f i el 2d9fm, els Xiquets carreguen el 3d9f, Sant Pere i Sant Pau descarrega el 2d8f i els Xiquets del Serrallo el 2d7

2d8f dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau

Les colles «petites» brillen més que mai en un Sant Magí de contrastosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Puntualment i després que els grallers i els timbalers de les quatre colles castelleres tarragonines hagin tocat els Segadors, els Xiquets del Serrallo han encetat la Diada de Sant Magí. Enguany hi havia més ganes que mai tenint en compte que just fa un any, la plaça de les Cols no va veure castells un 19 d’agost. L’any passat es van suspendre les festes de Sant Magí a causa dels atemptats de Barcelona i Cambrils i un dels actes anul·lats va ser l’actuació castellera.

Aquest any, les quatre colles de la ciutat arribaven amb nivells diferents, però amb uns objectius molt ambiciosos. Després de la llarga i calorosa diada, l’actuació ha estat plena de contrastos amb els dos castells de gamma extra carregats de la Jove de Tarragona, el 3 de 9 amb folre, també carregat, dels Xiquets de Tarragona o els Castellers de Sant Pere i Sant Pau que han començat descarregant el primer 2 de 8 amb folre de la seva història, però han acabat amb un intent de pilar de 7 folrat amb una caiguda molt lletja.

Qui ha excel·lit ha estat la colla de qui menys se n’havia parlat prèviament, els Xiquets del Serrallo. Els del barri mariner han tornat a descarregar el 2 de 7, el segon de la seva història, a més d’estrenar el 5 de 7.

La Jove carrega gamma extra

La Jove de Tarragona volia completar un pòquer de gamma extra, però la caiguda del 5 de 9 amb folre ha fet repensar l’actuació. El 5 ha pujat remenat i han pecat d’excés de confiança. Des d’un inici els pisos de terços i quarts no han treballat còmodes, amb la sensació que el folre no s’havia acabat de lligar bé. Després de carregar-lo, quan sortien dosos, un dels quarts de l’estructura del tres ha acabat saltant, fent ensorrar tota l’estructura. Després del malastruc, els de la camisa lila han recuperat sensacions amb un 9 de 8 amb tres enxanetes perfecte. Aquest castell l’estan sovintejant per dos motius. El primer, és un castell que fa colla i dona l’oportunitat a molts castellers a pujar al tronc. El segon, volen posar-lo sobre un folre.

Els del Cós del bou han optat pel 2 de 9 amb folre i manilles a tercera ronda, un castell que igual que el 5, només han pogut carregar. Per pocs segons l’enxaneta no arriba a fer l’aleta. Igual que el parell de 2 de 8 amb folre que han fet l’última setmana, el tronc ha anat girant-se i finalment s’ha trencar. Han acabat amb el pilar de 7 amb folre que tot i patir una revinclada amb la motxilla de sortida, s’ha descarregat sense problemes.

El cap de colla de la Jove, Aleix Bordas, ha explicat que tant al 5 com al 2 de 9 s’han comès «errors tècnics». «No l’hem sabut pujar bé. Potser ens falta valentia per tirar avall un castell, et penses que amb el bagatge n’hi ha prou i no podem perdre-li el respecte», ha dit Bordas fent autocrítica.

Els Xiquets carreguen el 3d9f

Els Xiquets de Tarragona volien completar el primer castell de 9 de la temporada. Ja van intentar-ho a Vila-seca a finals de juliol, però el 3 de 9 amb folre els hi va quedar en intent. No han tingut gaire millor sort a les Cols quan només han pogut carregar-lo. Ha pujat nerviós, però amb tot, estava força maco. Pels pisos superiors s’ha tancat excessivament i amb una relliscada de l’enxaneta després de fer l’aleta, el pom de dalt (igual que el dia de Vila-seca) ha saltat, fent caure tot el castell.

A segona ronda però, els matalassers han sabut respondre de la millor manera: descarregant el 5 de 8, el tercer de la temporada. L’enxaneta ha tingut un moment de dubte quan arribava a dosos i és que el castell no tenia bones mides, el tres estava massa a prop del dos, però defensant-lo, l’han pogut descarregar. Renunciant a altres cartes com el 2 de 8 o el 4 de 9 amb folre, els matalassers han decidit acabar amb el 4 de 8. Després d’un primer peu desmuntat perquè estava molt obert, han fet un carro gros amb molt bones mides. Han acabat amb el pilar de 6 carregat.

«Sempre que no descarregues tots els castells, et queda un regust de feina inacabada», ha valorat el cap de colla dels ratllats, Sergi Feijoo. El cap de la tècnica ha assegurat que «la feina feta a assaig no s’ha vist a plaça». D’altra banda, ha subratllat el nombre de camises que van anar a assaig el divendres passat.

Sant Pere i Sant Pau fa història

Els Castellers de Sant Pere tenien clar l’objectiu: el 2 de 8 amb folre. Sense pensar-s’ho, han escollit aquest castell de sortida. Després d’un peu desmuntat, han descarregat el primer 2 de 8 amb folre de la seva història. És cert que ha tingut unes mides estranyes, sobretot perquè una de les rengles és força més alta que l’altra, però l’han fet gairebé sense despentinar-se.

A segona ronda han completat un 3 de 8 perfecte. Els del barri cooperativista tenen aquest castell tan bé que dimecres passat van posar quints a una prova de 3 de 9 amb folre. Qui sap si un Sant Magí d’aquí a pocs anys, també poden tocar l’infinit amb aquest castell.

El 4 de 8 de tercera ronda se’ls hi ha anat una mica cap al costat de la catedral quan han patit una batzegada, però salvat aquest contratemps, l’han descarregat sense dificultat. Amb la millor diada de la història completada, els de Sant Pere i Sant Pau han sortit insatisfets de plaça quan no han pogut coronar el pilar de 7 amb folre. Just quan l’enxaneta anava a deixar-se, l’espadat s’ha trencat. Una caiguda lletja amb alguns castellers del pilar directes a terra.

Més enllà del 2 de 8 amb folre, el sotscap de colla de Sant Pere i Sant Pau, Jordi Gaya, s’ha fixat en el 3 i el 4: «el gran èxit d’enguany és la gran quantitat de castells bàsics de 8 que estem fent». «Ara hem fet un pas més amb el 2, el pròxim ja es veurà, de moment hem de seguir consolidant aquests castells i repetir el 2 si algun altre dia podem», ha manifestat Gaya.

El 2d7 torna a ser del Serrallo

Els Xiquets del Serrallo han iniciat la diada amb un 4 de 7 amb agulla força remenat fins al moment de la carregada. Però no era el primer i ja sabien com treballar-lo. A segona ronda han atacat el primer objectiu del dia. Un 5 de 7 perfecte que han estrenat per primera vegada aquesta temporada. L’han fet tan tranquil que no semblava una estrena.

Després d’unes bones proves a l’assaig aquesta última setmana, els Xiquets del Serrallo han apostat per tornar a dur a plaça el 2 de 7. El castell ha pujat bé, però a poc a poc ha anat desconfigurant-se, obrint-se molt en alguns pisos, sobretot a terços. Pell de gallina amb el treball dels dos segons, cridant-se mútuament «aguanta». I així ha estat, aguantant, com els del barri mariner han descarregat el segon 2 de 7 del seu historial, tres anys després del primer.

El cap de colla dels de la camisa blau marí, Adrià Iglesias, s’ha mostrat molt content per la diada feta i ha afirmat que avui han pogut «demostrar cap a on anem». Iglesias ja mira cap endavant: «no ens hem de ficar de límit el 2 de 7, podem arribar molt més lluny». Ara s’obre una porta i els Xiquets del Serrallo ja pensen amb altres objectius: 3 de 8? 4? Pilar de 6? Caldrà seguir-los.

Després de Sant Magí, la Jove de Tarragona no descansa i la setmana vinent té dues diades de màxims, dissabte al Catllar i diumenge a l’Arboç. A més, el cap de colla, va assegurar que les caigudes d’avui no fan canviar els plans als de la camisa lila cara aquestes dues cites. Els Xiquets de Tarragona i els Xiquets del Serrallo marxen una setmana de vacances, mentre que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau no deixaran d’assajar.

Ara, les colles tarragonines no es tornaran a trobar les quatre fins al diumenge 23 al migdia per celebrar Santa Tecla. De ben segur que les quatre formacions treballaran fins llavors per tornar a lluir bons castells.

tracking