Diari Més

Castells

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà mai

Les caigudes passen factura a la Joves que no pot descarregar cap dels grans castells que s’havia marcat

Castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls celebrant haver descarregat el 4de9 sense folre per Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions auguraven una Santa Úrsula de rècord. Les colles hi arribaven amb uns registres esplèndids, amb el nivell de forma més igualat dels darrers anys i el duel vallenc es previa d’escàndol, però les il·lusions i els somnis dels castellers no s'han acabat de complir de la mateixa manera en ambdós costats de la plaça del Blat i la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat qui s'ha endut els titulars de la jornada després que les caigudes frenessin part de les aspiracions de la Colla Joves.

De fet, els rosats han estat els encarregats d’obrir la diada, quelcom que ha estat clau per com s'han anat desenvolupant els esdeveniments al llarg de tota l’actuació. Els del Portal Nou han fet d’entrada una aposta valenta: el 2de8 sense folre. Una declaració d’intencions per plantar cara a una Joves de Valls que aquesta temporada havia aconseguit descarregar la torre de vidre en dues ocasions. Ara bé, el dos ha començat a patir força aviat, la canalla ha pujat una mica massa tard i just quan començaven el descens, el castell s'ha trencat. En una altra ocasió, carregar el 2de8 sense folre hauria fet esclatar d’alegria els rosats, però, la desil·lusió per no haver pogut completar-lo s'ha estés entre els del Portal Nou que aspiraven a molt més.

Evidentment, la resposta de la Joves de Valls ha estat també amb forma de 2de8 sense folre. Els vermells arribaven amb l’avantatge d’haver-lo descarregat dues vegades aquesta temporada, però, aquest cop, l’experiència acumulada de poc els ha servit. Lluny de l’intent de la Diada Nacional i del de la setmana passada al Vendrell, el dos dels diables vermells ha començat a girar-se molt aviat i l’estructura s'ha trencat just en el moment que l’enxaneta col·locava el primer peu, deixant el castell només en intent. El 2de8 dels del carrer d’en Gassó ha patit massa des de bon començament.

Després d’una primera aturada (la diada ha patit unes llargues pauses durant tot el seu desenvolupament), els vermells han decidit descartar un nou intent de dos (almenys de moment) i apostar pel 3de9 amb folre, un tres que han agafat molt obert, cosa que els ha obligat a treballar de valent, de cara a l’intent de 3de9 amb folre i pilar que intentarien a la segona ronda.

Tampoc acaba de sortir tot

Tot i la caiguda del 2de8 sense folre i d’haver patit alguna baixa important, la Vella ha decidit seguir amb el programa que s’havia marcat per aquesta Santa Úrsula i apostar pel 4de10 amb folre i manilles a la segona ronda. Aquesta vegada la pinya era molt més voluminosa que en l’intent d’unes setmanes enrere a la plaça del Mercadal on el van descarregar, però, tal com ja havia passat a la primera ronda, Santa Úrsula tampoc ha estat totalment de la seva part. El folre i les manilles han començat a treballar de valent des de bon principi i el castell de 10 dels rosats s'ha carregat in extremis. Un cop més, la plaça del Blat s'ha quedat sense veure al complet la feina feta als assajos i el desànim s'ha fet evident entre els castellers del Portal Nou tot i haver aconseguit carregar dos dels castells més complicats del panorama casteller. Tot i això, encara els quedava una ronda per recuperar les bones sensacions.

A l’altre costat de la plaça, tal com augurava el 3de9 de la primera ronda, els vermells han volgut posar-li el pilar al mig a la segona ronda, però els dos intents en què han sonat gralles abans de passar la ronda, l’estructura del tres ha estat patint i treballant molt des de bon principi i en cap cas els més menudets han arribat a col·locar-se a dalt de tot de l’estructura. Un altre castell que tampoc complia amb les expectatives dels vermells que, després de setmanes assajant-lo, havien estat esperant a la diada de Santa Úrsula per intentar-lo per primera vegada a la seva història.

Una tercera ronda redemptora

Feia més de dues hores que la diada havia començat i els nervis i el cansament començaven a ser evidents a la plaça del Blat, ara bé, el millor encara estava per arribar. Tot i les dues caigudes, els del Portal Nou no han llençat la tovallola i han decidit intentar el 4de9 sense folre, el castell total que tantes alegries els ha donat en nombroses ocasions. Després de tres peus desmuntats han sonat gralles i, aquest cop sí, els rosats han demostrat un domini espaterrant sobre aquesta difícil estructura. Tot i alguna batzegada, han tornat a fer-ho fàcil i han completat, una vegada més, el 4de9 sense folre, esclatant, ara sí, entre crits d’alegria i de ràbia continguda (tot i que algunes camises seguien lamentant no haver pogut fer més amb els altres dos castells). Però això no seria tot, i és que a la Vella encara li han quedat forces per descarregar el pilar de 8 i anotar-se així una de les millors diades de la història moderna dels castells.

I, a l’altra banda de la plaça, lluny també de rebaixar expectatives, la Joves ha volgut tornar a intentar a la tercera ronda el 2de8 sense folre. La torre de vidre ha patit una forta sotragada quan la canalla pujava, una sotragada que els hi ha passat factura, però que, tot i això, els ha deixat carregar-la i marxar de plaça amb una certa satisfacció, que no ha pogut ser major, ja que els vermells no han pogut amb el seu intent de pilar de 8 amb folre i manilles.

2de8 sense folre de la Colla Vella a la primera ronda de la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

3de9f de la Colla Joves a la primera ronda de la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella a la segona ronda de la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

4de9 sense folre de la Colla Vella a la segona ronda de la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

2de8 sense folre de la Colla Joves a la tercera ronda de la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

Pilar de 8 amb folre i manilles la Colla Vella a la diada de Santa Úrsula.

La Santa Úrsula que la Vella no oblidarà maiLaia Díaz

tracking