Diari Més

Cooperació

Els castells com a reflex de la lluita sahrauí

Set membres dels Xiquets de Tarragona visiten Smara per explicar el fet casteller

L'any passat, un nombrós grup de cooperants d'Una Finestra al Món van visitar Smara per fer activitats a les escoles.

Els castells com a reflex de la lluita sahrauíCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els castells arribaran, aquest Nadal, als camps de refugiats sahrauís, a través d’un grup format per set membres dels Xiquets de Tarragona. La iniciativa compta amb nom i cognom: Inés Solé, tècnica en cooperació i castellera dels matalassers. Ella forma part d’Una Finestra al Món, un projecte d’intercanvi d’experiències educatives amb el poble sahrauí, format per professionals dels diferents àmbits de l’educació. «La finalitat és apropar la realitat d’allà als nens d’aquí i viceversa», explica Inés Solé.

Per norma general, els cooperants d’aquest projecte visiten Smara, –un dels camps de refugiats–, una o dues vegades l’any. Enguany, l’expedició, formada per set castellers i una vintena de cooperants més, marxarà del 26 de desembre fins al 5 de gener. Donar a conèixer el fet casteller serà un dels tallers que s’impartiran a les escoles d’Smara. «D’ençà que va començar el projecte, he tingut la il·lusió de portar als castells al desert. Enguany, per fi, faré realitat el meu somni», comenta Inés Solé, que assegura haver rebut una bona resposta per part de la colla.

L’expedició s’allotjarà a Protocolo, un edifici del Front Polisario, per tal de garantir la seguretat dels cooperants. «El territori viu de l’ajut humanitari, per tant, aquest tipus d’operacions requereixen un protocol d’actuació», explica Solé.

Per Una Finestra al Món, és important potenciar l’imaginari cultural, tant dels nens d’aquí com dels d’allà. La idea és que s’intercanviïn les maneres de fer, d’aprendre i de viure. I els castells, un tret identitari català, són un bon exemple per portar-ho a terme. «Una de les característiques dels castells és que té intrínsecs uns valors tan universals i transversals que els pots portar a tot arreu. Pocs fets culturals tenen aquest avantatge, i s’ha d’aprofitar», explica Inés Solé. La solidaritat i la lluita pel bé comú són alguns dels trets que millor defineixen aquesta tradició. Uns valors molt arrelats a la personalitat dels sahrauís, ja que fa més de 45 anys que lluiten per la seva llibertat. «En aquest cas la lliçó és gairebé a la inversa. El poble sahrauí té molt interioritzats aquests valors, ja que els inculquen des de petits. La gràcia de tot plegat és que descobriran que a Catalunya fem una activitat que reuneix els seus valors», explica, il·lusionada, Solé. Els alumnes de l’Escola Torreforta seran els encarregats d’explicar als nens sahrauís, a través d’un audiovisual enregistrat durant l’activitat Santa Tecla a les escoles, el fet casteller i la història dels Xiquets de Tarragona i de la ciutat.

Per altra banda, la cooperant dels Xiquets de Tarragona, ha explicat a Diari Més que «quan vam explicar al cònsol la idea que teníem, ens va dir que li semblava fantàstic perquè els sahrauís fa 45 anys que fan castells a l’aire, però que ningú els veu ni els sent, i que potser, a través d’una colla castellera, els hi fan cas». Per ells és important que la comunitat internacional conegui la seva problemàtica. «L’intercanvi educatiu és la pedra angular del projecte, però la principal raó de ser d’Una Finestra al Món és sensibilitzar i difondre la causa sahrauí», confessa Solé.

Davant la mirada internacional

Manca de llibertat. Així viuen els habitants dels set camps de refugiats ubicats al desert d’Algèria. Fa 45 anys, el Marroc va ocupar el territori del Sàhara Occidental i els sahrauís van haver de fugir de la guerra cap als camps de refugiats. Els hi han pres tot, fins i tot la dignitat i la família. Però la comunitat internacional s’ho mira i gira l’esquena a la problemàtica. Actualment, es troben en un moment d’impàs a causa de la mort del president de la República Àrab Sahrauí Democràtica, la RASD. Tot i així, el poble s’ha refet i ha tornat a construir les estructures polítiques necessàries «per continuar lluitant per la seva llibertat», explica Inés, que va afegir que «la lluita diplomàtica cada vegada dóna menys fruits».

Una Finestra al Món vol transportar aquesta història al nostre país, i per això, l’expedició d’enguany també comptarà amb la presència de dos estudiants de comunicació de la URV i el seu equip per poder enregistrar dos treballs audiovisuals: un per sensibilitzar de la causa als més petits, –com un material didàctic i divulgatiu–, i l’altre serà una peça documental amb entrevistes per plasmar la situació del poble sahrauí.

A banda de sentir-se castellers per un dia, els nens sahrauís faran altres tallers organitzats per l’expedició catalana. N’hi haurà un de creació literària interactiva, en el qual els petits, a través d’històries i relats personals, construiran una llegenda. «Les escoles catalanes també ho faran, ho enregistrarem i ho portarem a Smara per tal que ho vegin», explica Solé. Un altre dels tallers tractarà d’intercanviar quadres abstractes. «Enguany, hem apostat per potenciar la imaginació lliure dels nens», comenta la cooperant. Els quadres que pintaran els nens sahrauís aniran a parar a les parets de les escoles catalanes.

Per altra banda, cada any, el projecte dota de material escolar les escoles d’Smara. «Enguany, però, des del camp de refugiats ens han fet arribar que necessiten material esportiu per poder fer esport. Aviat engegarem la campanya de recollida per botigues i clubs», diu la cooperant Inés Solé.

tracking