Diari Més

Castells

Els Castellers de Badalona guanyen el primer dia del Concurs a Torredembarra

Els micacos van descarregar per primera vegada a la història el 4de8 a la primera ronda, castell que ja els va assegurar des de ben aviat la primera plaça

El 3de7 dels Xiquets de Vila-seca.

Els Castellers de Badalona guanyen el primer dia del Concurs a TorredembarraCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Castellers de Badalona han estatels guanyadors aquest diumenge de la primera jornada del Concurs de Castells que s'hacelebrata Torredembarra amb la participació d’un total de 13 colles.La gran aposta dels micacos ha estat intentar el 4de8, un castell que cap altra colla present a plaça tenia en cartera, i a la primera ronda, després d’un peu desmuntat, ja l'han descarregat. Ha estat la primera vegada a la història que els badalonins el completaven i d’aquesta manera s’han assegurat des de bon començament poder estar entre el podi d’aquest primer dia de certamen. De fet, amb el 4de8 de la primera ronda s'han col·locat en primera posició i ja no l'hanperduten cap moment. A la segona ronda han apostatpel 5de7 i, posteriorment, pel 7de7 per tancar l’actuació, sumant així un total de 1055 punts, 35 punts per sobre dels segons classificats, els Castellers de Figueres (1020 punts).

En aquest cas, la formació empordanesahadescarregatper primera vegada a la seva història el 2de7, castell que no assolien des de feia setze temporades, quan només l’havien carregat. Una torre que han acompanyatpel 5de7 a la primera ronda i el 4de7 amb el pilar a la tercera i que els hi havalgutla segona posició de la classificació.

Finalment, el podi l'han completatels Castellers de Sant Vicenç dels Horts (845 punts) que amb el 4de7a, el 5de7 i el 3de7ahanigualatla millor actuació de la seva història. La seva gran aposta del dia ha estat l’estrena del 3de7 per sota, però el castell s'hatrencatquan s’aixecava el darrer pis deixant-lo només en intent.

Un cop acabada la jornada els tres cap de colla de les formacions que han fet podi s'han mostratmolt satisfets amb els resultats aconseguits pels seus, en què han igualat o superat les seves millors actuacions.

El paper de les colles de casa

En aquesta jornada de Torredembarra únicament hi han participattres colles de les comarques de Tarragona. Els més ben classificatshan estatels Minyons de l’Arboç que han aconseguitfer-se amb la quarta posició (805 punts) després de descarregar el 3, el 5 i el 7 de 7, tot i que haurien pogut fer encara més si el 4de7 amb agulla, que han intentatdos cops, no se’ls hi hagués resistit. En la primera ocasióha quedaten intent desmuntat i en la segona en intent.

D’altra banda, posició molt meritòria la que han aconseguir els Nois de la Torre que, tot i no haver entrat al certamen per mèrits propis, sinó que ha estat l’organització qui els ha convidat,han aconseguitquedar desens (565 punts). Els de la camisa blau cel han completatla clàssica de set, tot i que el 2de6, del qualhan fetun primer intent desmuntat, finalment, no els ha puntuatgràcies al pilar de cinc que han feten la ronda de millora, una decisió que s'hapresper poder quedar una posició per sobre dels seus veïns, els Xiquets de Vila-seca.

La colla vilasecanaha quedatonzena (550 punts) després de completar la clàssica de set. De fet, els de la camisa blau cel haurien guanyat posicions si no hagués estat perquè en el seu intent de 4de7 amb agulla de la tercera ronda l’enxaneta del pilar no s'ha deixatde mans. L’estructura s'hadescarregat, però quan l’espadat ha quedatnet, el més menudet tenia les mans agafades i ha decidittirar avall sense deixar-se. Aixòha provocatque el jurat qualifiqués el castell com a intent desmuntat, tot i que la collahacelebratla fita com si l’hagués descarregat. Ha estat el primer cop des de la seva recuperació que l’aconseguien.

La sorpresa dels Salats

La situació que han viscitels Salats de Súriaha posaten evidència com les coses poden canviar en un instant i més en un Concurs. La colla era una de les que aspirava a podi, però una mala caiguda de 2de7 a la primera ronda els hadeixatmolts castellers tocats, cosa que els ha obligata passar ronda i a la tercera únicamenthan pogutamb un intent desmuntat de 3de7. A partir d’aquí han deciditdeixar d’intentar castells i han acabattretzens amb zero punts, convertint-se així amb la segona colla de la història que marxa del Concurs de Castells sense haver puntuat. Fins ara, aquesta situació només l’havien protagonitzat els Nens del Vendrell a l’edició del 1992.

Una diada àgil sota cobert

Un dels aspectes més positius de la jornada, cosa que també s'hadestacatdes de l’organització del certamen, ha estatl’agilitat i el ritme amb què hatranscorregut, ja que amb 3 hores i mitja es donava per finalitzada una diada en què hi hanparticipat13 colles i en què hi ha hagut cinc rondes.A mig camí hi va haver el fet del canvi d’escenari i és que, dissabte a mitja tarda, l’organització va decidir traslladar el certamen de la plaça del Castell al pavelló Sant Jordi davant una previsió que amenaçava a pluja, una pluja que, finalment, no haarribati que ha propiciatque l’esdeveniment es desenvolupés en un entorn més còmode pels espectadors, però també força calorós.

Per contra, la nota negativa han estat algunes llenyes que han deixatun total de 47 atesos, 7 dels qualshan hagutde ser trasllats a centres hospitalaris, tot i que al cap de poques horeshan rebutl’alta.

El pròxim cap de setmana, 1 i 2 d’octubre, se celebraran la segona i la tercera jornada del Concurs de Castells a la Tarraco Arena amb la participació de més d’una trentena de colles. La jornada de dissabte començarà a les quatre de la tarda i la de diumenge a les deu del matí.

tracking