Diari Més

El jutge del cas Oikos prorroga 6 mesos la instrucció amb suport del fiscal

És la segona pròrroga que s'estableix per estudiar tota la documentació del cas

Imatge d'arxiu de detinguts en l'Operació Oikos.

El jutge del cas Oikos prorroga 6 mesos la instrucció amb suport del fiscalEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge d'Osca que instrueix el cas Oikos, de manipulació en el futbol professional espanyol, ha decidit tornar a prorrogar la instrucció del cas davant la complexitat de la investigació que s'ha de realitzar, decisió que ha tingut el suport de la Fiscalia i l'acusació en nom de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF).

En la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del Jutjat d'Instrucció número 5 d'Osca rebutja la petició de les defenses dels investigats de no dilatar més el procediment i de valorar, gairebé tres anys després d'iniciar-se el cas, l'aplicació del principi de presumpció d'innocència.

En contra d'aquests arguments, la Fiscalia i l'acusació particular incideixen en la necessitat d'ampliar el termini de la investigació després de precisar que falten diligències per practicar que no podrien realitzar-se en el termini ordinari.

En els fonaments jurídics de la interlocutòria, el jutge, que ja va acordar fa sis mesos una primera pròrroga, argumenta que en el cas Oikos concorren els motius necessaris que justifiquen ampliar la instrucció durant un termini de sis mesos per dur a terme totes les diligències d'investigació previstes.

«Així -adverteix l'instructor-, ens trobem davant un procediment complex amb 59 investigats, dos d'ells persones jurídiques, als quals se'ls imputen fets punibles de diferent naturalesa (estafa, corrupció entre particulars i en relació amb l'esport, falsedat documental, apropiació indeguda o administració deslleial), on és necessari l'anàlisi detallada d'abundant documental».

El jutge es refereix, entre d'altres, a les recents proves documentals remeses pels investigadors policials al jutjat o les acordades en actuacions prèvies dictats al novembre de l'any passat i aquest mes de gener.

Entre d'altres, un recent informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que assegura no detectar en els comptes bancaris de la plantilla del Reus el 2017 el cobrament de primes per part del club de futbol aragonès.

L'informe, al qual ha tingut accés Efe, analitza de forma detallada els moviments bancaris realitzats pels 25 membres de la plantilla de l'equip català entre l'octubre i el desembre del 2017 per intentar determinar si es van repartir 250.000 euros presumptament lliurats per l'Osca perquè guanyessin el Valladolid.

La derrota del Valladolid, que lluitava per ficar-se en la promoció d'ascens a Primera Divisió, va afavorir no obstant això l'accés a aquesta opció de l'Osca, que va acabar finalment sisè en la lliga regular.

En aquest informe remès a l'instructor, la UDEF reitera de nou que no pot establir-se una «relació lineal» entre el cobrament d'una prima en efectiu i una minoració en les despeses registrades en els comptes bancaris.

D'altra banda, en relació a un altre bloc de les investigacions dutes a terme entorn del cas Oikos, queda pendent de resoldre el recurs interposat per la Fiscalia d'Osca a la decisió de l'instructor de sobreseure provisionalment les investigacions entorn de tretze persones residents a Màlaga, investigades per la seva presumpta participació en apostes il·legals.

En la seva interlocutòria, a la qual també ha tingut accés Efe, l'instructor destaca que la denúncia, plantejada inicialment per la Fiscalia sobre la base de la investigació policial, pateix un quadre indiciari «molt poc sòlid» pel que fa a la participació dels denunciats en presumptes delictes de corrupció en l'esport, estafa o organització criminal.

En el seu recurs, la Fiscalia d'Osca discrepa de l'instructor i considera que aquests investigats no solament haurien participat en l'obtenció de beneficis per partits manipulats, sinó que «formen part necessària» d'un entramat liderat per un jugador, amb el qual mantenien relació d'amistat.

tracking