Diari Més

Motor

El 56è Ral·liRACC escalfa motors amb un traçat cent per cent asfalt

L'impacte econòmic al territori oscil·larà entre els 40 i els 50 milions d'euros.

Imatges dela primera etapa del Ral·li Catalunya-Costa Daurada

Primera etapa del Ral·li Catalunya-Costa DauradaJordi Ramírez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Torna l'emoció del motor a Tarragona amb la disputa de la 56a edició del Ral·liRACC Catalunya-Costa Daurada, una prova que es va prendre un descans l'any passat a causa de la covid i que torna a escena amb més força que mai del 14 al 17 d'octubre. Enguany, és la 30a edició que puntua pel Campionat del Món de Ral·lis i, tal com va comentar el president del RACC, Josep Mateu, durant la presentació de l'esdeveniment, «celebrar novament el ral·li significa que estem superant la pandèmia i que estem recuperant la normalitat».

«Les comarques de Tarragona tenen l'oportunitat de ser la capital dels ral·lis a nivell mundial», va afegir, tot recordant que aquesta cita serà completament d'asfalt. «Tornarem a oferir una carrera exigent, en la penúltima cita del Mundial, el qual està dominat per Toyota i oferirem disset trams, tots d'asfalt, que seran espectaculars i, a banda, n'hi haurà de nous, com el de la Granadella, i d'altres que viuran modificacions», va dir. Mateu va posar en valor la tasca dels voluntaris i va remarcar que «una competició mundial no és simple ni senzill, ja que requereix la col·laboració de tothom. Som especialistes a organitzar competicions de màxim nivell, com la Fórmula 1 o el campionat de MotoGP».

Pel que fa a l'impacte econòmic que tindrà la cita al territori tarragoní, han calculat que serà «d'entre 40 i 50 milions d'euros», segons el director de l'Àrea Esportiva del club, Jordi Barrabés. «Aquest any no sabem quin serà l'impacte, ja que les circumstàncies són tan diferents, però és possible que sigui menor als 45 milions d'euros de l'edició del 2019, seria el lògic». «Sempre ens movem entre els 40 i 50 milions d'euros», va afegir.

Fa dos anys hi va haver 683 periodistes acreditats de 25 països diferents, amb el 67% de la premsa que va ser internacional. A banda, van seguir la cita 93,7 milions d'espectadors i les xarxes socials van sumar 457.000 impactes.

La prova

La prova arrencarà el dijous 14 d'octubre. De nou del matí a dos quarts de tres de la tarda tindrà lloc el Shakedown (tram de proves) al Coll de la Teixeta. Seran aproximadament 4,5 quilòmetres i mig. A les set de la tarda, la sortida oficial del Ral·li es realitzarà des del centre de Salou. Divendres hi haurà sis trams (Vilaplana, La Granadella i Riba-roja, tots a dues passades).

Dissabte, el ral·li es desenvoluparà en tres trams (Savallà, Querol-Les Pobles, El Montmell i Salou). Els tres primers seran a dues passades, mentre que el de Salou, l'últim, serà el de referència per a aquells que vulguin veure en acció als vehicles per la capital de la Costa Daurada. Diumenge, dues passades al tram de Santa Marina i dos més pel de Riudecanyes, mentre que el podi final serà a les tres de la tarda.

L'organització va recordar que trenta minuts abans de cada tram ningú pot caminar-hi, això ho ha de tenir molt clar la gent. A banda, els protocols covid marquen que el parc d'assistència estarà tancat al públic i que els trams cronometrats es podran seguir, però sempre amb la distància de seguretat i la mascareta, pendents de qualsevol altra restricció que pugui produir-se amb el pas dels dies.

Des del Consejo Superior de Deportes, el seu president, José Manuel Franco, va posar en valor que «aquest ral·li suposa una autèntica fita per l'esport espanyol, una cita amb una gran espectacularitat pels seus traçats». Anna Caula, secretària general de l'Esport, va afegir que «el ral·li uneix l'esport, en aquest cas el de motor, amb el turisme». Per la seva banda, el president de la Real Federación Española de Automobilismo, Manuel Aviñó, va apel·lar a la «precaució i respecte per part dels espectadors», a què l'alcalde de Salou, Pere Granados, va afegir que «Salou ja va fer en el seu dia una aposta decidida per ser destinació turística en esport, en un any de pandèmia necessitem reactivar l'economia del nostre territori». «Són ja setze anys els que fa que Salou acull aquesta cita», va sentenciar el batlle.

La presidenta de patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, va apuntar que «som una destinació acollidora preparada per acollir grans esdeveniments i que espera a tothom amb els braços oberts» i, finalment, el director general de Negoci de PortAventura, David García, va remarcar que el Ral·liRACC és «un esdeveniment amb reconeixement internacional». Cal recordar que, per culpa del coronavirus i per evitar l'acumulació de gent, el tram de proves no es realitzarà al parc temàtic.

Els pilots nacionals

Tres dels pilots que tenen més opcions de triomfar són Pepe López, Joan Solans i Dani Sordo. Solans buscarà una bona actuació en el campionat júnior i va destacar que «pensem que pot ser un molt bon ral·li per a nosaltres». «Ens encantaria que hi assistís el màxim de gent possible, ja que com a pilot notes com gaudeixen del ral·li», va continuar.

Pepe López, 21è a la general del WRC, va recordar que «venim de ral·lis complicats i hem patit una mica la falta d'experiència, però haver acabat els dos ral·lis ha estat molt positiu», tot afegint que «ara toca la prova de casa, la d'asfalt, on millor ens defensem». Finalment, la gran esperança és un Dani Sordo que acumula vuit podis a la capital de la Costa Daurada, amb cinc segones posicions i tres terceres. «Quan prenem la sortida en el Ral·li d'Espanya, l'objectiu sempre és guanyar», va dir el càntabre, que arriba com a novè a la general i amb 43 punts. «No està sent un any en el qual estem tenint la sort de cara, però esperem poder completar un bon ral·li», va lamentar.

tracking