Diari Més

El jugador 'número 12' influeix un 5% en les victòries locals

El binomi afició-equip s'ha ressentit

Públic al Nou Estadi de Tarragona durant el Nàstic-Barcelona B.

El jugador 'número 12' influeix un 5% en les victòries localsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'absència de públic en els estadis durant la temporada 2020-21 a conseqüència de les restriccions imposades per la pandèmia del covid-19 va reduir en un cinc per cent la tradicional influència del factor camp a favor dels equips locals.

Així ho conclou un informe del Centre de Recerca, Història i Estadística del Futbol Espanyol (CIHEFE) elaborat per l'investigador José del Olmo.

Entre els aspectes que han condicionat històricament el factor camp, l'informe ressenya l'absència de pilota oficial, per la qual cosa es jugava amb el que aportava l'equip de casa, els pals rodons o aristats de les porteries o, la superfície, dimensions i estat del terreny de joc, en aquest últim cas amb variacions des de la «catifa» al «fangar» o al «patatal», al costat del clima del moment de la disputa de la trobada.

La incidència d'aquestes variables s'ha minimitzat en els últims temps amb la uniformització de la competició, però per sobre de tots aquests factors, el que s'ha mantingut com més influent és el de la presència del públic. A Espanya, és especialment important per l'arrelament que generen els clubs entre els seus aficionats.

La tendència ja es va percebre durant la campanya 2019-2020, en la qual les primeres vint-i-set jornades es van disputar amb públic i les onze últimes sense aficionats en les graderies.

No obstant això, el passat ha estat l'únic torneig que s'ha disputat sense espectadors en els camps, excepte petites excepcions al final.

Els seus 380 partits es van resoldre amb 158 victòries locals (41,6 per cent) enfront de 109 empats (28,7) i 113 triomfs forasters (29,7) amb 520 marcats pels equips de casa (54,6 per cent del total a una mitjana de 1,44 per partit) i 433 dianes visitants (45,4, a una mitjana de 1,14 per partit).

La diferència s'aprecia si es comparen els registres de l'últim campionat de Primera Divisió amb els de les cinc campanyes precedents, en els quals va haver-hi aficionats en els estadis en les 38 jornades de cada Lliga.

En el conjunt d'aquestes cinc lligues, des de la 2014-2015 a la 2018-2019, es van jugar 1.900 partits amb 882 triomfs locals (46,4 per cent) el que va saber un gairebé un cinc per cent més de victòries dels propietaris de l'estadi respecte al campionat més recent.

Els empats (468) van ser percentualment menys que els de l'última Lliga (24,6 enfront dels 28,7 del torneig conclòs el maig passat), mentre que els triomfs a domicili (550), que en aquell quinquenni es van fixar en un 28,9 per cent, han crescut lleument fins a arribar al 29,7.

A més, el percentatge dels gols dels equips amfitrions ha baixat en estar amb públic en 1,56 per trobada i passar, sense afició, a 1,44, al mateix temps que en l'última lliga va créixer el nombre de tants marcats a domicili.

L'informe conclou que el descens de la influència del factor camp en un cinc per cent es veu reflectit tant en la disminució de les victòries dels equips de casa com en la dels gols marcats per aquests conjunts.

En definitiva les dades demostren que la influència del factor camp a favor de l'equip local s'ha vist reduïda aproximadament en un cinc per cent a l'hora d'aconseguir la victòria.

En l'estudi es detallen alguns detalls com el que tres equips han sumat en la Lliga 2020-2021 més punts a domicili que a casa. És el cas de Barcelona (38 a casa/41 fos), Cadis (20/24) i Éibar (13/17), mentre que el Reial Madrid va obtenir els mateixos com a local que fora de casa. Aquesta circumstància no s'havia produït amb anterioritat en tants clubs en una mateixa campanya.

A més, fins a deu equips van empitjorar els seus números en els seus estadis respecte a la mitjana 2014-2019 i nou van millorar els seus resultats en camp contrari.

La principal excepció a aquesta dinàmica ha estat la del València, que en la passada campanya va tenir un rendiment molt per sota dels seus números habituals en desplaçaments. On la majoria dels equips van millorar, el conjunt valencià, va empitjorar.

tracking