Diari Més

UEFA elimina la norma del valor doble dels gols en camp contrari en totes les seves competicions

A partir d'ara quan els dos equips marquin el mateix nombre de gols en els dos partits es jugarà una pròrroga

Messi després d'un gol el passat partit contra el Chelsea.

El FC Barcelona disputarà els quarts de final de la Champions amb la RomaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UEFA ha confirmat aquest dijous l'eliminació de l'anomenada regla dels gols en camp contrari de totes les seves competicions de clubs, masculines, femenines i juvenils, a partir de les fases de classificació de les competicions de la 2021/22.

El Comitè Executiu de la UEFA ha aprovat avui aquest canvi, seguint la recomanació dels seus comitès de Competicions de Clubs i de Futbol Femení.

A partir d'ara, les eliminatòries en les quals els dos equips marquin el mateix nombre de gols en els dos partits no es decidiran pel nombre de gols anotats fora de casa, sinó que es jugarà una pròrroga amb dos períodes de 15 minuts al final de la tornada.

En cas que els equips marquin el mateix nombre de gols o no marqui cap durant aquesta pròrroga, els llançaments des del punt de penal determinaran l'equip que es classifica per a la següent fase de la competició.

La UEFA ha explicat que atès que els gols en camp contrari ja no incidirien per decidir una eliminatòria, «també s'eliminarien dels criteris utilitzats per a determinar la classificació quan dos o més equips estiguin igualats a punts en la fase de grups, és a dir, els criteris aplicats als partits jugats pels equips en qüestió».

«No s'eliminarien dels criteris addicionals aplicats a tots els partits de la fase de grups si els equips romanen igualats (major nombre de gols marcats fora de casa en tots els partits de la fase de grups), amb la finalitat de mantenir un nombre màxim de criteris esportius», va aclarir.

La UEFA ha destacat que les estadístiques des de mitjana de la dècada de 1970 fins ara mostren una clara tendència a la reducció de la diferència entre les victòries a casa i a domicili (del 61%/19% al 47%/30%) i la mitjana de gols per partit a casa i fora (del 2,02/0,95 al 1,58/1,15) en les competicions masculines, mentre que des de la 2009/10 la mitjana de gols a la Lliga de Campions femenina s'ha mantingut molt estable, amb una mitjana de 1,92 per als equips locals i 1,6 per als visitants.

En la seva consideració, en la disminució de l'avantatge com a local influeixen factors com la major qualitat dels terrenys de joc, la millora de les infraestructures, la major atenció a l'arbitratge amb la introducció recent de la tecnologia de la línia de gol i elVAR, la cobertura televisiva més sofisticada, les condicions de viatge més còmodes, un calendari comprimit que imposa la rotació de les plantilles i els canvis en els formats de les competicions.

El president de l'organisme,AleksanderČeferin, ha dit que «la regla dels gols en camp contrari ha estat una part intrínseca de les competicions de la UEFA des que es va introduir el 1965» i que «la seva supressió s'ha debatut en diverses reunions de la UEFA en els últims anys».

«Encara que no hi ha hagut unanimitat d'opinions, molts entrenadors, aficionats i altres parts interessades en el futbol han qüestionat la seva justícia i han expressat la seva preferència per l'abolició de la regla», ha afirmat.

SegonsCeferin, «l'impacte de la regla va ara en contra del seu propòsit original, ja que, de fet, ara dissuadeix als equips locals, especialment en els partits d'anada, d'atacar, perquè temen encaixar un gol que donaria als seus rivals un avantatge crucial».

«També es critica la injustícia, especialment en la pròrroga, d'obligar l'equip local a marcar dues vegades quan l'equip visitant ha marcat. És just dir que l'avantatge de jugar a casa ja no és tan important com abans» ha finalitzat.

tracking