Diari Més

Gimnàstica Rítmica

Escàndol a la gimnàstica a Austràlia: «Va abusar de mi, sovint amb la meva mare a l'habitació»

La Comissió Australiana de Drets Humans va revelar que els esportistes del país oceànic, en la seva majoria nenes, han patit abusos, des de verbals i emocionals fins a físics i sexuals

Imatge d'arxiu d'un pavelló preparat per una competició de gimnàstica.

Escàndol a la gimnàstica a Austràlia: «Va abusar de mi, sovint amb la meva mare a l'habitació»Gymnastics Australia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Australiana de Drets Humans va revelar aquest dilluns que els gimnastes del país oceànic, en la seva majoria nenes i joves, han sofert abusos, des de verbals i emocionals fins a físics i sexuals, des dels anys 80 fins a anys recents, la qual cosa ha motivat a la Federació d'aquesta disciplina a demanar disculpes sense reserves.

Els durs entrenaments dels atletes, que comencen a practicar aquest esport des de primerenca edat, també van estar marcats per pràctiques de control de pes negatius i la ridiculització dels seus cossos, segons l'informe independent de la Comissió, que va ser encarregat l'any passat per la Federació de Gimnàstica d'Austràlia (Gymnastics Australia).

L'informe, basat en les entrevistes de 57 persones (atletes, familiars, entrenadors, entre altres), va assenyalar que alguns entrevistats van relatar «conductes sexuals inapropiades i abusos que van passar durant els entrenaments, en llocs públics i d'amagat, en vestuaris i banys, rebent tractament físic i durant els trajectes cap a i des de les sessions d'entrenament».

Alguns dels testimoniatges recollits parlen de tocaments, fregament per un entrenador amb una erecció i fins a abusos sexuals per part d'un massatgista.

«Un terapeuta massatgista va abusar de mi quan m'estava tractant per una lesió. L'abús va passar durant un temps quan jo tenia 8 o 9 anys. Abús, sexe i denúncia eren conceptes totalment aliens a mi en aquella època. Aquest home va abusar de diverses maneres de mi, sovint amb la meva mare a l'habitació», va dir una entrevistada.

«Jo plorava en silenci a la llitera i les llàgrimes queien pel meu rostre. Record que sentia un dolor increïble, però no volia queixar-me», va agregar.

A Austràlia hi ha al voltant de 231.000 persones que practiquen la gimnàstica, principalment a nivell recreatiu, de les quals un 77 per cent són dones i un 91 per cent tenen menys de 12 anys.

La Federació australiana va sol·licitar l'informe després que el documental 'Athlete A' (2020), sobre els abusos comesos per l'antic metge de l'equip nacional de gimnàstica dels EUA Larry Nassar, provoqués que moltes atletes australianes elevessin la seva veu per a denunciar abusos per part dels seus entrenadors i altres responsables.

L'informe, que va emetre 12 recomanacions, va determinar que els esforços en el món professional de la gimnàstica són «insuficients» per a entendre i prevenir els comportaments que derivin en abús i la negligència dels gimnastes.

Així mateix, la Comissió va apuntar en l'informe que les pràctiques de contractació d'entrenadors ha de tenir més controls per a assegurar-se que la relació amb el menor sigui respectuosa i va posar en evidència els riscos de la cultura de voler guanyar a qualsevol preu.

Oportunitat de canvi

Alguns dels entrevistats també van expressar la seva preocupació entorn dels mecanismes per a investigar i denunciar «l'abús i negligència infantil, mala conducta, intimidació, assalt i assetjament sexual» respecte a la presumpta falta d'independència, temor a represàlies i les dificultats se seguir amb els processos.

«Aquesta és una oportunitat perquè la gimnàstica a Austràlia lideri el camí pel que fa a la seguretat dels menors i la igualtat de gènere», va dir la comissionada de discriminació sexual, Kate Jenkins, en un comunicat de la Comissió Australiana de Drets Humans.

Després de publicar-se l'informe, la Federació de Gimnàstica d'Austràlia va demanar «disculpes sense reserves a tots els atletes i membres de les seves famílies que hagin experimentat qualsevol forma d'abús en participar en aquest esport».

La Federació va admetre que l'informe li ha obligat a fer un examen de consciència en identificar pràctiques nocives derivades de la cultura de «guanyar a qualsevol preu», així com el silenciar les veus de les quals denuncien, el culte al «cos ideal» no saludable, especialment entre les dones, i els mètodes «arcaics» d'entrenament, així com les formes d'abús que són «profundament preocupants».

tracking