Diari Més

Motociclisme

Torna Marc Márquez

El Gran premi de Portugal és la cita del mundial escollida pel pilot cerverí després de nou mesos lesionat

Marc Márquez torna a la competició.

Torna Marc MárquezEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gran Premi de Portugal de MotoGP que aquest cap de setmana es disputarà en el circuit de Portimão passarà sens dubte a la història del motociclisme per un sol fet, el retorn a la competició després de gairebé nou mesos lesionat del vuit vegades campió del món espanyol Marc Márquez (Repsol Honda RC213V).

Una fractura d'húmer del seu braç dret, complicada fins a extrems inusitats, va deixar en el 'dic sec' a un dels pilots més emblemàtics del campionat del món de MotoGP, i el seu procés de recuperació es va convertir en un autèntic calvari amb moments de felicitat i avanços destacats i altres, molts, amb situacions desesperants capaces de posar a prova la resistència dels més forts i aquí, segons sembla, Marc Márquez ha aprovat amb nota.

El fet que les primeres proves que va realitzar amb una moto de competició, sota la supervisió de l'equip mèdic de l'Hospital Ruber Internacional de Madrid que li va realitzar l'última i reeixida intervenció quirúrgica, fossin al circuit de Barcelona Catalunya i dies després a Portimão, ja va poder considerar-se com un avís del traçat triat per a la seva reaparició.

El circuit de Losail semblava encara «massa intempestiu» per al seu retorn, encara que Marc Márquez sí que va viatjar a Doha per a vacunar-se com la resta dels integrants del campionat del món, per deferència del Govern de Catar, i les proves realitzades a Portimão, on havia corregut per última vegada en 2012 però amb una Moto2, deixaven més que clares les seves intencions.

Ara, Marc Márquez torna a la competició i l'únic dubte que sorgeix és quin serà el seu nivell en aquesta, encara que gairebé ningú dubte que estarà ràpidament entre els millors de la categoria.

La seva capacitat de patiment i d'entrenament, unit a les ganes de recuperar com més aviat millor el temps perdut, segur que li suposen un «extra« de motivació per a avançar en una taula de punts que ara encapçala un pilot d'una escuderia satèl·lit i no d'un equip oficial de fàbrica, el francès Johann Zarco amb la Ducati Desmosedici GP21 de l'esquadra italiana Pramac, en la qual també es troba l'espanyol Jorge Martín, la gran sorpresa com a debutant en la categoria de MotoGP.

Els triomfs en els dos primers grans premis de la temporada, tots dos en el circuit de Losail (Catar), els hi han repartit els pilots oficials de Yamaha, l'espanyol Maverick Viñales i el francès Fabio Quartararo, que són segons 'ex aecquo' en la taula amb 36 punts per a cadascun d'ells.

I aquesta diferència, 36 punts, és en la qual sembla haurà de fixar-se el pilot de Repsol Honda per a començar a remuntar posicions des de zero, però cap dubte que en tot just unes quantes carreres començarà a recuperar posicions el vuit vegades campió del món, que després de Portugal arribarà al circuit 'Ángel Nieto' de Jerez de la Frontera, on «va començar tot» el seu calvari amb el fatídic cop a l'húmer de la roda davantera de la seva moto.

I el primer que haurà de fer Marc Márquez és «saludar oficialment» al seu nou company d'equip en el Repsol Honda, qui antany fos enemic irreconciliable a Moto2, Pol Espargaró, qui per activa i per passiva ha reconegut que esperava l'arribada de Marc Márquez per a poder créixer com a pilot en l'equip oficial d'Honda Racing Corporation (HRC).

Al rendiment obtingut per les Yamaha de fàbrica s'hauria d'unir a partir de Portugal el de les Suzuki oficials dels espanyols Alex Rins i Joan Mir, vigent campió del món, amb un començament una miqueta irregular però molt prop de les posicions de cap, la qual cosa els permet ser optimistes a l'hora de pensar que «amb una miqueta més» estaran en la baralla per la victòria.

A més de Yamaha i Suzuki, amb els pilots de Repsol Honda com els grans convidats a partir d'ara, amb Marc Márquez al capdavant, s'haurien d'unir els representants de Ducati i és que l'australià Jack Miller i l'italià Francesco 'Pecco' Bagnaia són les grans esperances del fabricant de Borgo Panigale (Itàlia), entre els representants del qual, ara com ara, el que més han brillat són el francès Johann Zarco amb dos segons i el 'rookie' Jorge Martín, amb un quinzè i un tercer.

Una altra fabrica italiana, Aprilia, es mostra cada vegada més esperançada amb el rendiment de la seva nova RS-GP, primer pels resultats aconseguits A mans d'Aleix Espargaró -setè i desè-, i segon pel fet de comptar amb la inapreciable opinió de l'italià Andrea Dovizioso, que durant tres dies va rodar en el circuit 'Ángel Nieto' de Jerez i ha donat unes opinions molt rellevants en el desenvolupament per al prototip de Noale.

Molt més s'esperava de l'inici de temporada dels pilots de l'equip malaisi Petronas, els italians Franco Morbidelli i Valentino Rossi, molt enrere en totes dues carreres i també en la classificació provisional del campionat, per la qual cosa l'única cosa que es pot esperar d'ells és una notable millora.

Un altre punt succeeix amb els representants de l'austríaca KTM, que té en el sud-africà Brad Binder al seu millor exponent, a penes amb una vuitena posició com a millor resultat, després d'haver aconseguit l'any passat tres victòries, una en mans d'aquest i dues més de la mà del portuguès Miguel Oliveira.

I és aquest, Miguel Oliveira, qui estarà, si la seva moto li ho permet, en la llista d'aspirants a la victòria a Portimão, després de l'últim triomf aconseguit la passada temporada en aquest mateix escenari, però sembla que la KTM RC 16 no ha fet el pas endavant en l'evolució tècnica que sí han protagonitzat la resta de marques involucrades en el mundial de MotoGP.

tracking