Diari Més
Maria José López

Regidora d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona

Esports

«Les entitats són les que han de decidir si participen en les competicions»

L’Ajuntament de Tarragona aposta per l’esport amb la màxima seguretat i perquè siguin els clubs els que decideixin com afronten la temporada

Maria José López, regidora d'Esports de Tarargona.

«Les entitats són les que han de decidir si participen en les competicions»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—El coronavirus està suposant una dificultat més gran de la que esperava en matèria esportiva?

—No, si ho desvinculem de la competició. S’ha fet un treball molt important per tenir les instal·lacions complint les normes que han anat marcant en tot moment les autoritats sanitàries. Vam ser de les primeres ciutats que a fase tres vam obrir el 100% totes les instal·lacions, tant per a abonats com per a clubs esportius.

—Fins a quin punt Tarragona estava preparada per a una pandèmia així?

—Com li deia, i ho crec molt sincerament, Tarragona ha estat un dels ajuntaments capdavanters en estar al dia i preparats per a qualsevol incidència. Tarragona i més de 26 ajuntaments del camp de Tarragona i Terres de l’Ebre hem treballat de forma conjunta per unir esforços i coneixements per plantar cara a aquesta pandèmia.

—S’ha sabut adaptar Tarragona a aquesta nova situació?

—Sí, i des del primer dia. Al cap de 15 dies del tancament de les instal·lacions, es va posar en marxa una APP amb activitats virtuals pels abonats del PMET, activitats a les xarxes socials obertes a tothom. Un cop vam poder sortir de nou, vam organitzar activitats al carrer. Després d’entrar a la nova normalitat, podem afirmar que actualment fan ús de les instal·lacions esportives més de 2.000 esportistes al dia. És una xifra que demostra la feina ben feta per part de tot l’equip del Patronat i alhora, deixa palesa la confiança que té la ciutadania en les nostres instal·lacions. Des del primer dia som estrictes i inflexibles amb les mesures de seguretat i d’higiene per evitar contagis a les nostres instal·lacions.

—Les competicions arrencaran amb normalitat?

—Aquest és el punt més complex i que genera més disconformitat, ja que és aquí on topem amb el protocol de la SGEiAF (Secretaria General de l’Esport i Activitat Física). Nosaltres defensem que es faci esport des del primer moment però amb total seguretat, sense exposar a ningú. Considerem que el retorn a la competició és una irresponsabilitat que pot sotmetre a la nostra societat a un nivell de risc molt elevat que podríem evitar. Lamentem que les Federacions Esportives o els Consells Esportius optin per la seva «normalitat» derivant la responsabilitat als esportistes, a les entitats esportives o als titulars de les instal·lacions mentre que aquí, i en altres països, les grans lligues de futbol o d’altres modalitats han apostat per la prevenció i han endarrerit l’inici de les competicions o bé, han dit que se celebrin a porta tancada, com a mínim fins al mes de desembre. Nosaltres vetllem per la seguretat dels esportistes i de la ciutadania i per això, les nostres posicions no són les mateixes.

—Estan preparats per a una possible o diverses possibles aturades?

—Nosaltres tenim els protocols a punt, hem treballat incansablement preveient tots els escenaris, i tots els clubs han hagut de redactar els seus i alhora, tenir-los a punt també.

—Els partits amistosos van quedar prohibits. Creu que aquesta mesura va ser encertada?

—Nosaltres només vam fer d’altaveu dels clubs. Els clubs ens deien exactament el que nosaltres pensàvem i per tant, anàvem en la mateixa direcció. En diferents reunions ens van comentar que no es veien amb cor d’iniciar les competicions i tampoc amb el pes d’assumir tota la responsabilitat que les federacions els hi derivaven si es posava en marxa la competició. És per això que vam aturar qualsevol pràctica competitiva de contacte, i així ho vam fer saber a la SEGiAF, UFEC i UCEC. Crec que sí que va ser encertada perquè, repeteixo, és el que volien els clubs que al final són els principals protagonistes.

—Pel que fa a competicions, la idea inicial de l’Ajuntament era de jugar tan sols si no hi havia contactes entre grups diferents. Ha canviat la situació?

—L’Ajuntament continua apostant per garantir la pràctica esportiva d’entrenament que permet mantenir un bon nivell de control i garanties sanitàries, i restringir al màxim les competicions a les instal·lacions esportives municipals. Lamentem que d’una reunió amb equips i representants de les federacions, l’únic que va quedar clar va ser l’amenaça d’expulsar als equips que no competeixin malgrat que la decisió no correspongui a l’entitat. Davant aquest fet, creiem que han de ser les entitats les que reflexionin sobre la seva participació en les competicions. A nosaltres ens trobaran al seu costat, com hem fet fins ara.

—Com s’afrontaran les competicions?

—Si els clubs decideixen finalment competir, l’Ajuntament els donarà suport, com he dit abans, i els ajudarà amb el que sigui necessari. No els volem deixar sols en aquesta precipitada represa de la competició que vol forçar alguna part. Hi ha federacions i països que ja han decidit que la competició no s’iniciarà fins al mes de gener, sempre mirant de reüll com evoluciona la pandèmia i un cop s’hagi iniciat el curs escolar.

—L’Ajuntament es farà responsable dels positius que es puguin produir durant les competicions?

—La nostra posició segueix sent la mateixa que la del primer dia. Això vol dir que considerem que si hi ha positius, l’Ajuntament no n’ha de ser el responsable perquè si fos per nosaltres no es competiria, almenys de moment. Com deia, nosaltres, des del Patronat i des de l’Ajuntament farem costat als equips i clubs de la ciutat, ja que al final, ells són els que acceptaran, o no, competir.

—Llavors, qui se’n farà responsable?

—Tal com fixa el protocol, tant de la SGEiAF, UFEC i UCEC, és el propi esportista qui assumeix el risc amb total indemnitat de la Federació o club organitzador. No ho compartim gens, això ni tampoc altres punts dels protocols, però són els que han establert fins al moment.

—Quin és el pensament, en general, dels clubs i entitats esportives respecte al retorn a la competició?

—De portes en dins tenen clar que aquesta situació no és la ideal ni tampoc la que els beneficia més. Consideren que s’està corrent massa per fer tornar a rodar pilota però, com li comentava abans, si es neguen a jugar els penalitzaran i per evitar-ho, han de ser els pares o els mateixos esportistes qui han d’assumir aquest risc. És per això que s’ha treballat conjuntament amb altres ajuntaments de la zona per a fer una proposta de protocol conjunta on facilitem segons la categoria i l’esport, l’ús o no de vestidors, el nombre de públic, entre altres punts a tenir molts en compte.

—Com van solucionar el retorn dels diners pagats pels abonats que no van poder gaudir de les instal·lacions durant l’Estat d’Alarma?

—Es van retornar d’ofici, es va trucar persona per persona, per informar de la situació tant del retorn dels diners com de les activitats que es posaven en marxa durant el confinament. En molts casos érem l’únic acompanyament de molta gent gran.

—Detalli’m les mesures de seguretat que s’han de seguir en equipaments municipals, gimnasos i piscines.

—Per garantir en tot moment la traçabilitat de qui està a dins de la instal·lació i de la mateixa instal·lació, i per poder complir les mesures de seguretat i prevenció, hem mantingut la cita prèvia, que es pot realitzar des de l’APP, la pàgina web o per telèfon. Des de l’obertura fins a la data d’avui, hem tingut més de 80.000 usos. A partir de l’1 d’octubre iniciarem les activitats aquàtiques, amb un protocol totalment pensat per garantir la seguretat dels nostres usuaris i usuàries i dels treballadors de les instal·lacions. Ara és moment de portar a terme mesures i iniciatives pensades molt escrupolosament amb l’objectiu de seguretat i d’evitar contagis. Repeteixo, des de l’Ajuntament volem que tothom pugui fer esport, que no s’aturi però que es faci amb la màxima seguretat i que no es posi en risc ni als esportistes, ni a la gent dels clubs i tampoc a la ciutadania.

tracking