Diari Més
Iván Cuevas Muñoz

Director del Projecte Local de la Barça Academy Puebla (Mèxic)

«A Mèxic hi ha un gran nivell futbolístic, però han de trobar el seu estil de joc »

Iván Cuevas lamenta que a Mèxic els futbolistes que arriben són els «que s’ho poden permetre»

Iván Cuevas és un tarragoní que ha decidit provar sort a Mèxic.

«A Mèxic hi ha un gran nivell futbolístic, però han de trobar el seu estil de joc »Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què tal porta el confinament?

—No es porta malament, ja que continuem treballant des de casa. Sí és cert que em considero una persona activa i esportista i això d’estar tancat a casa sense poder sortir, anar a entrenar i ensenyar als jugadors de forma habitual costa una mica. Però ens adaptem a les situacions, el primer és la seguretat de tots.

—Li agradaria haver-lo passat a casa, amb els seus?

—M’hauria agradat passar-ho a casa, més aviat per la intranquil·litat dels meus. Ells han vist abans que la resta la perillositat de la COVID-19 i, des de la distància, han estat preocupats. Però pel que fa a mi, jo he estat bé, vam seguir els protocols de seguretat marcats des del país i des del FC Barcelona, de manera que el risc de contagi és mínim.

—Quina és la perspectiva que tenen des de Mèxic envers com està vivint la Covid-19 Espanya?

—La perillositat que hi ha a Mèxic resideix en el fet que molta gent viu del que ven als carrers o de les propines que els donen als semàfors. D’aquesta manera, s’exposen a contagiar-se, ja que per a ells és o contagiar-se o no poder donar de menjar a la seva família. Ara bé, la gent que s’ho ha pogut permetre ha estat molt conscient del perill i està fent cas a les indicacions i protocols de seguretat. Fa 10 anys hi va haver la grip AH1N1 i Mèxic va ser el país amb més contagis i morts.

—On creu que s’està passant pitjor?

—Crec que a Espanya, ja que l’increment i velocitat de contagis i morts va ser molt més ràpida que a Mèxic, tot i que en les últimes setmanes la corba a Mèxic ha crescut de forma exponencial.

—Tenen allí els mitjans suficients per a poder gaudir de la seguretat necessària?

—Sí que n’hi ha, però el problema és que es tracta d’un país amb molta població i molts tenen factors de risc, com obesitat o problemes respiratoris.

—Quan creu que podrà tornar?

—La intenció és tornar a l’agost, però tot dependrà de com evoluciona tot.

—Parli’m del projecte de la Barça Academy a Puebla.

—El Projecte de Barça Academy Puebla va arrencar a l’agost del 2018, en unes instal·lacions de primer nivell envoltades de natura. Com tot projecte, va costar una mica al principi però, poc a poc, vam començar a créixer i els jugadors van començar a millorar a nivell metodològic.

—Quin nivell de futbolistes joves veu a Mèxic?

—Mèxic és el país número 10 en habitants i el país número 13 en extensió. M’atreviria a dir que al 75% d’homes i dones els agrada el futbol. Hi ha un gran nivell futbolístic, però han de trobar el seu estil de joc i, sobretot, eliminar els interessos que fan que no arribin sempre els millors, sinó els que s’ho poden permetre.

—La gent s’estima el Barça tant com a aquí?

—La gent és apassionada al futbol i segueixen molt les lligues europees. Hi ha una gran passió pel Barça i pel Reial Madrid. Els millors jugadors mexicans (Rafa Márquez i Hugo Sánchez) van jugar als dos equips però, en els últims anys, el futbol ha tingut dues figures per damunt de la resta com Messi i Cristiano Ronaldo i això provocava que la divisió fos encara més pronunciada. A dia d’avui, molts s’han canviat a la Juventus...

—En quin moment van aturar l’activitat a causa del coronavirus?

—Nosaltres vam aturar les activitats a Barça Academy Puebla el 16 de març de 2020, una setmana abans que la resta d’acadèmies i col·legis públics, a recomanació del club.

—Quan començaran a fer activitats?

—Teníem intenció de començar al juny, ja que les primeres notícies que arribaven des de la Secretaria de Salut de Mèxic, eren que podrien retornar classes i activitats esportives al juny, però l’increment dels casos i morts va fer que a Puebla i la gran majoria del país s’hagi donat per finalitzat el curs escolar i activitats esportives fins al setembre.

—-Què té pensat quan torni aquí?

—No he pensat en futur, gaudeixo del dia a dia i de l’oportunitat i l’experiència que aquest projecte m’està donant.

—-Formar part de la Barça Academy pot servir com a trampolí?

—Tant de bo que sí, mai se sap cap on ens portaran els camins, però com he dit anteriorment, gaudeixo del dia a dia d’un país tan magnífic com es Mèxic.

tracking