Diari Més
Ricard Pacheco

Nutricionista

«Quan torni la competició, qui arribi en millor forma serà el que marqui la diferència»

El nutricionista Ricard Pacheco avisa que alimentar-se bé i estar en un bon estat físic seran fonamentals quan es recuperi la normalitat

Ricard Pacheco, al seu despatx

«Quan torni la competició, qui arribi en millor forma serà el que marqui la diferència»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ricard Pacheco, de 23 anys, és un jove instal·lat a Vilallonga del Camp, va estudiar Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat Rovira i Virgili i està dedicat a la nutrició esportiva (també toca altres situacions, empre relacionades amb la nutrició), àmbit en el qual es va especialitzar i segueix formant-se. Treballa amb entitats esportives de la província, gimnasos i amb qualsevol persona que vulgui cuidar la seva alimentació faci esport o no.

—Com li ha canviat la vida professionalment amb l’arribada del coronavirus?

—El cop ha estat fort. Les visites han caigut en picat, no pots anar als equips amb els quals treballes, veure als esportistes, ni saber com va el seu dia a dia. Els pacients que ja porto de manera online no tenen cap problema, ja que al final hi estan acostumats i «és una setmana més de treball», diuen, però la gent que està acostumada a veure’m diàriament no vol fer una vista per videotrucada. No es tracta d’un cop únicament a nivell econòmic, sinó també en el que fa referència al procés dels pacients, ja que no saps com els hi va, com és la seva evolució, o com tornaran després d’aquesta parada obligada en els nostres estils de vida.

—En què variarà la nutrició de l’esportista durant el confinament a casa?

—És un tema molt complicat. Segurament que tots hem llegit que cal menjar menys hidrats de carboni, més proteïna, més verdura i fruita, etc. I sí, és veritat fins a cert punt, ja que això no deixen de ser unes recomanacions generals per a gairebé tothom en qualsevol dia de confinament o sense, però en un esportista va més enllà, ja que molts, en no poder anar a treballar, fan dobles sessions o, inclús, triples. Si haguéssim de donar unes pautes generals, seria prioritzar la verdura cuita i crua dues vegades al dia, fonts de proteïna sense gaire greix, fruita fresca i de temporada i una ració moderada de carbohidrats integral. Òbviament eliminant o evitant al màxim els precuinats, ultra processats i alcohol sempre que fem una activitat física moderada i vulguem controlar el pes.

—Els esportistes hauran de fer una nova pretemporada quan es reprengui l’activitat esportiva?

—Realment, és una pregunta més per als seus entrenadors i preparadors físics, ja que cada esport és un món. El triatló ja començava en poc temps i, quan tot torni a la normalitat, les competicions seguiran, així que no arribaran (o millor dit arribarem) tan bé com ens agradaria o com hauríem arribat sense aquesta pandèmia. En el món del futbol, els jugadors han d’intentar seguir entrenant al màxim, ja que la temporada està per acabar i, quan continuï la competició, aquell que arribi en millor estat de forma serà el que marcarà la diferència. Els maratonians o corredors de ciclocròs poden tenen més sort, ja que la seva temporada va diferent i ara era el seu període de preparació general.

—Pel fet d’estar confinat a casa i, en la gran majoria dels casos, reduir l’activitat esportiva, la gent menjarà pitjor?

—Malauradament, així serà. Avui en dia, al supermercat hi tenim de tot i acabarem comprant algun aliment ultra processat. Per fer-ho un dia no passa res, però si ho fem de manera contínua i deixem de banda un estil de vida saludable agafarem pes, perdrem massa muscular i arribarem en unes condicions de salut poc òptimes al final d’aquesta situació. També és cert que l’avorriment no ajuda i, al final, acabem menjant per avorriment.

—Creixerà el consum de l’anomenat menjar ràpid o menjar brossa?

—M’agradaria dir que no, però serà així. La solució és no tenir-ne a casa i comprar alguna ració molt esporàdicament, però no només ara, tant de bo es fes sempre així.

—Estan ajudant les xarxes socials a què es conscienciï la gent?

—Les xarxes socials són una arma de doble tall. Ens està ajudant al fet que la gent estigui activa amb molts exercicis de HIIT, core, rutines amb material a casa, consells de nutrició, però també hi ha molt de missatge erroni sobre aquest virus. Des d’aquí faig una crida a què la gent es refiï tan sols de canals oficials del govern.

—Què és l’imprescindible en el carro de la compra?

—Fàcil i contundent: molta verdura, la que vulguis, com vulguis i la que més t’agradi, per a bullir, congelada, per a fer al microones, saltada, al forn, és igual. També molta fruita de temporada, carn, peix, ous i llegums per aportar una bona ració de proteïna sense greix de baixa qualitat, oli d’oliva (vigilant la quantitat i els fregits), fruits secs i pocs o gens aliments superflus.

—Expliqui’m quina seria la dieta recomanable per a un esportista d’elit.

—Realment no hi ha una dieta tipus, tot depèn de la modalitat esportiva, les hores que inverteix a entrenar i el tipus d’entrenament. Perquè ens entenguem, no és el mateix fer dues hores de CrossFit, que dues hores de trail running o dues hores de bicicleta amb tres ports. Tot i això, l’esport es caracteritza per una forta despesa de glucogen muscular, que són els hidrats de carboni emmagatzemats, abans o després, aquesta despesa serà necessària i necessitem tenir les reserves ben plenes en la majoria dels entrenaments.

—Els nens també han de cuidar-se?

—Els nens són el nostre futur, i malauradament, sembla que no en siguem conscients. Cada vegada hi ha més obesitat infantil i això tant a mi com a tots els companys de professió ens posa molt tristos, no ens enganyarem. Veure com estem al capdavant en aquesta malaltia, com el 32% dels nostres petits tenen sobrepès o obesitat... crec que tant sanitaris, com govern, com els pares hem de fer una reflexió i veure que estem fent malament.

—Com està portant les consultes des del seu domicili? És molt més complicat que de forma presencial?

—Tot i que ha baixat la feina, i força, tots aquells que volen fer-les online ho poden fer amb total normalitat. És el mateix que a una visita presencial, però sense veure’ns cara a cara. Hi ha mil maneres de valorar la situació de forma online i, fins i tot, si algú ens dona un cop de mà podem fer una estimació de les mides o inclús un mateix pot fer-ho. Tot i no ser fiable al 100% puc obtenir una mica més d’informació i relacionar-la amb el que he obtingut de les preguntes de la videoconferència.

tracking