Diari Més

Judicial

El jutge del cas 'Oikos' imputa tota la plantilla del CF Reus per corrupció

Segons avança el diari ‘El Mundo’, els acusen d’arreglar el partit de la temporada 16-17 contra el Valladolid

Pichu Atienza en el partit entre el Reus i el Valladolid que està sent investigat.

Els detinguts en la segona fase de l'operació Oikos queden en llibertatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons avançael diari El Mundo en la seva edició digital, el jutge del cas Oikos ha decidit imputar per corrupció a tota la plantilla del CF Reus de la temporada 2016-17 per haver arreglat, suposadament, el partit contra el Valladolid el juny del 2017 que va acabar amb victòria roig-i-negre per 2 gols a 0, amb les dianes deVítor Silva i Alberto Benito.

En aquest enfrontament el Valladolid es jugava les seves possibilitats de disputar la fase d’ascens a Primera, juntament amb el Huesca. En canvi, el Reus no es jugava res, ja que els reusencs ocupaven la desena plaça amb 52 punts, amb la permanència matemàtica i sense opcions d’entrar al play-off d’ascens. Amb la derrota del Valladolid a l’Estadi Municipal de Reus, i l’empat del Huesca contra el Numancia (0-0) va fer que s’arribés a l’última jornada de Segona Divisió amb aquests dos conjunts empatats a punts. En aquest darrer partit, el Huesca va guanyar 1-2 contra el Levante, que ja havia guanyat la lliga, i el Valladolid també va vèncer al Cádiz (1-0) que estava en play-off d’ascens a Primera. Així doncs, Huesca i Valladolid van acabar la lliga empatats a punts però els aragonesos van ocupar la darrera plaça de la fase d’ascens, la sisena, gràcies a la diferència de gols. Amb tot, els blaugrana no van aconseguir l’ascens perquè van ser eliminats pel Getafe a la primera ronda d’ascens.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Huesca ha citat com a investigats els 26 futbolistes que aquella temporada formaven part del conjunt reusenc després d’advertir indicis que van cobrar una primera del Huesca per guanyar al conjunt de Pucela 2-0. Aquesta és la primera vegada que s’investiguen judicialment les anomenades primes a tercers. El jutge estableix que s’investigui als jugadors del Reus per un delicte tipificat en l’article 286 del Codi Penal, que correspon al delicte per corrupció entre particulars.

En relació amb aquest partit, el jutge també cita com a investigats a l’exmugador del Huesca, Íñigo López, en aquest cas, a banda de per un delicte de corrupció en l’esport, també per un altre d’organització criminal. Els investigadors situen a López com la peça clau que va articular l’arreglament del partit entre el club aragonès i el català.

Per videoconferència

El jutge apunta que les testificacions es realitzaran «quan ho permiti l’agenda d’assenyalaments del jutjat» i que es faran per videoconferència, ja que els jugadors resideixen en aquests moments en diverses localitats de l’Estat. De manera paral·lela l’instructor ha requerit si algun d’aquests futbolistes tenen antecedents penals.

En concret, dels 26 futbolistes que militaven al CF Reus aquella temporada, dos estan retirats, un exerceix d’entrenador, 14 juguen en diferents equips de l’Estat i nou estan a l’estranger. Els dos jugadors que ja estan retirats són el porter Jordi Codina i el central Melli, el futbolista retirat però que exerceix d’entrenador és Aritz López Garai, que dirigeix al Zaragoza. Dels 14 futbolistes que estan en equips d’arreu de l’Estat, un juga a Primera Divisió, Jorge Miramón, que ho fa al Levante. Cinc competeixen a Segona Divisió, que són Pichu Atienza, al Zaragoza, Edgar Badia i Ramón Folch, a l’Elche i Alberto Benito i Querol a l’Albacete. Finalment, set més juguen a Segona B, Jesús Olmo i Edgar Hernández al Sabadell, Máyor al Badalona, Fran Carbia al Nàstic, David Haro a l’Atlético Baleares, Albístegui a l’Unionistas de Salamanca, Miguel García al Granada B; i un a Tercera Divisió, Rafa García, que ho fa al Manchego Ciudad Real.

D’altra banda, els nou futbolistes que militen a l’estranger són Babic, a l’Estrella Roja de Belgrado, Ángel Matínez a l’Asteras Tripolis, Joan Campins al Royal Excel Mouscron, Marcos Tébar a l’Odisha, Guzzo al Chaves, Vítor Silva al Feirensa, Jorge Díez al Panteolikos, Ricardo Vaz al Creta i Chrisantus al Hetten. És per aquest motiu, que estan tots repartits per diferents punts de l’Estat però també a l’estranger, que el jutge ha declinat citar-los tots a declarar presencialment i ho acabarà fent per videoconferència. Al mateix temps, el jutge cita com a investigat al Huesca i acorda l’anàlisi d’un dels mòvils intervinguts a l’exjugador del Real Madrid, Carlos Aranda, al qual situen com a cap de la xarxa d’arreglar partits.

Segons les investigacions que han anat trascendint del cas Oikos, el Huesca hauria pagat 315.000 euros en efectiu als jugadors del Reus perquè aquests guanyessin al Valladolid. Segons la documentació intervindua pels agents, el Huesca va pagar als jugadors del Reus i als intermediaris 250.000 euros, però la xifra augmenta perquè van haver de pagar un extra de 20.000 euros a l’intermediari de la plantilla, que va ser Aritz López Garai, segons es detalla en la investigació. Per aconseguir aquesta quantitat, es detalla que va recòrrer als exmadridistes Carlos Aranda i Raúl Bravo, als quals atribueix un prèstec de 125.000 euros per aquesta operació que enfilaria el cost als 315.000 euros.

tracking