Diari Més
Toni Seligrat

Entrenador del Gimnàstic de Tarragona

«Aquí hi ha persones que mentalment no són fortes i la situació és difícil»

El tècnic defensa que l’equip ha millorat des de la seva arribada, però admet que es necessiten fitxatges per culminar aquest canvi d’imatge

Toni Seligrat va arribar substituint a Xavi Bartolo per redreçar la situació de l'equip a la lliga.

«Aquí hi ha persones que mentalment no són fortes i la situació és difícil»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—L’inici de la seva etapa a Tarragona va ser perfecte, amb dues victòries. Què va canviar en aquella primera setmana al capdavant?

—Els resultats que, per sort o per desgràcia, és el que mana en el futbol. Tota la resta és secundària. Evidentment que per aconseguir aquests resultats alguna cosa va canviar a l’equip, però aquí tota la feina de l’entrenador està basada en resultats, és una feina totalment resultadista. Si dic que les altres setmanes hem treballat igual o millor, que hem intentat millorar aspectes i hem perdut doncs, és com si no valgués.

—Que després de les dues victòries arribessin tres derrotes seguides en lliga, va afectar molt l’equip?

—Perdre tres partits seguits, igual que guanyar-los, et dona o et treu molt. Et fa un salt qualitatiu a la classificació cap amunt o cap avall, però cada setmana veig l’equip millor, en cap partit dels que hem jugat, excepte la primera part contra el Levante Atlético, he vist el rival millor que el meu equip. Aquell dia el Levante va fer el seu millor partit d’aquest any i ho dic jo que he anat a veure’l moltes vegades, però només en la primera part, perquè a la segona el Nàstic és superior, i això sol ha passat en aquesta primera meitat dels cinc partits que hem jugat de lliga, on hem registrat dues victòries i tres derrotes. En tots els altres partits, encara que hàgim perdut, he vist el meu equip igual o millor que el rival, però s’ha perdut 0-1 amb l’expulsió contra el Villarreal B, s’ha perdut 1-0 contra el Llevant B i l’altre dia també contra l’Hércules, però realment en cap dels partits no he vist que el Nàstic no sigui igual o millor que el rival.

—Preocupa que el Nàstic sigui igual o millor que el rival però no guanyi?

—És un sinònim de què no som un bon equip. Els conjunts extraordinaris són els que quan no estan bé no perden i quan estan bé guanyen bé. Nosaltres estem en procés de ser un bon equip, tenim molts bons futbolistes, un club extraordinari, els tècnics, tant els que hi havien com els que hem vingut, sabem el que ens portem entre mans, però hem de fer que aquest grup humà es converteixi en un molt bon equip, estem en això.

—Estar en descens ho complica tot més per construir el bon equip.

—Evidentment, i més un equip que s’ha dissenyat no només per no estar aquí, sinó per estar en el costat oposat. Has firmat futbolistes importants que venien a un club que tenia una planificació per trobar-se en una situació classificatòria i no és que no la tinguis, és que estàs a l’altre costat. Per saber portar això has de ser fort mentalment, clar que afecta la situació, i molt.

—Hi ha pressió pel partit de diumenge a Orihuela?

—Espero que la tinguin, igual que jo i que tots tenim pressió per guanyar, però no aquesta setmana, cada partit. Si vens de tres derrotes consecutives, encara més, però aquesta pressió et pot encongir o et pot estimular i motivar, i jo espero que la pressió serveixi per al segon.

—Aquesta és una temporada per assentar-se a Segona Divisió B i l’any vinent lluitar per l’ascens?

—Ara mateix crec que sol estem en situació de pensar que hem de sortir del descens que és on estem. Ja fa temps que ens movem per aquesta zona perillosa i crec que ara el plantejament ha de ser sortir d’aquí i, si ho aconseguim, és perquè farem les coses molt bé. I si fem les coses molt bé, a veure com acabem i on, i l’any següent donar-li continuïtat en aquesta millora i intentar reforçar el que s’ha fet bé aquest any seria l’ideal.

—Ha tingut alguna sorpresa positiva amb algun jugador?

—A nivell de rendiment ningú m’ha sorprès positivament, crec que tothom està ratllant a un nivell de rendiment per sota del què es podia esperar. L’únic que estic veient amb un nivell una mica més alt que la resta, però no en el seu màxim nivell, és Brugui. Jo el coneixia poc, perquè ha jugat poc a Segona B, és un jugador jove, sense experiència en aquesta categoria i que jo l’havia vist jugar a un bon nivell enguany al Nàstic i continua a nivell individual un esgraó per sobre de la resta però també crec que té un potencial extraordinari, no és només el que està demostrant. Crec que tothom, i ell i jo estem dintre del paquet, estem rendint per sota del que podem donar de si.

—Hi ha jugadors que estaven cridats a ser importants, però estan rendint per sota del mínim. Per què creus que passa això?

—Per això estem com estem. Si la gent estigués donant un rendiment individual igual o per sobre de les seves possibilitats, no estaríem allà on estem. Això és un esport col·lectiu i això implica que la suma de tots els rendiments són el rendiment general de l’equip, i si el global és tant baix, imaginat com és la individual. Per què? Són moltes coses i situacions que s’han viscut en aquest equip des del dia 1, i jo no he arribat el dia 1, jo ja he arribat amb moltes coses que han passat i altres continuen passant. No és una sola cosa i segurament no és tot el que jo detecto des que he arribat.

—Què és el que ha detectat?

—A nivell negatiu, crec que mentalment una persona ha de ser molt forta, sigui jugador, tècnic o directiu, per sortir cada diumenge en la situació que està l’equip, i més a casa que a fora, amb aquest grau de decepció i descontent que hi ha per com està l’equip. Un ha de tenir una capacitat d’autocrítica i de responsabilitat molt alta i, a partir d’aquí, treure el que tens dins i per això has de ser mentalment fort. Aquí hi ha persones que mentalment no són fortes i la situació és difícil, i aquest és l’aspecte a millorar. Com a positiu, des de fora es veu que el Nàstic és un gran club de Segona B i, des de dintre, veus que és un club que no ha d’estar a Segona B, pel seu funcionament, per com està dirigit, per la ciutat, per l’afició, per tot, però estem aquí i en descens.

—Què més li falta a l’equip?

—Va tot lligat, aquí el que falta sobretot és guanyar, i què necessites per guanyar? Que tothom faci una millora, del primer a l’últim, perquè això no és un problema del porter que no para, del davanter que no fa gols, del migcampista que no dona bones passades, que físicament no estem, això és quelcom general i crec que aquí no se salva ni l’apuntador. Aleshores, perquè l’equip millori, crec que cadascú ha de donar una mica més.

—Es veu més anys entrenant al Nàstic?

—Ara mateix no em veig com a res del Nàstic que no sigui entrenador a Orihuela. També dic que a mi m’agradaria ser entrenador del Nàstic durant molts anys, tant de bo passi això. Però sóc conscient que perquè això passi, he de fer les coses tan bé com aquest club exigeix, crec que seré capaç però això és un esport col·lectiu i depèn de tothom.

—Quina nota es posaria fins ara?—Em poso la de l’equip. L’equip està suspès, molt deficient. Jo potser tindria quelcom més, si he jugat sis partits i he guanyat tres i he perdut tres, doncs em pots donar un cinc, però jo em considero alumne d’excel·lent a mi el cinc em deixa molt fotut. Per una altra banda crec que sóc un dels importants d’aquest equip, a nivell col·lectiu, i si l’equip està malament, jo no estic millor que ell.

—Quina posició firmaria per acabar la lliga?

—Això no val per a res. Jo no firmo res, però jo vull guanyar a Orihuela. Crec que som capaços de guanyar tots els partits que queden, això podria ser, no ha passat mai a la vida, però ho podem fer i és la meva intenció. Vull guanyar el partit que queda de la primera volta i els 19 de la segona, crec que així quedaríem ben classificats, però no sé si podré.

—Confia en la plantilla actual al complet?

—Jo confio en tots els que tinc aquí, depenc d’ells.

—Troba a faltar alguna peça dins l’equip?

—L’equip s’ha de millorar. En un moment determinat es considera que per fer-ho cal canviar el tècnic, s’ha fet, i de moment s’ha millorat. Hem guanyat la meitat dels partits, si haguéssim fet això a principi de temporada, dels 18 portaríem 27 o 30 punts i estaríem en play-off. S’ha millorat amb el canvi de tècnic, però no prou. Ara veiem que l’equip necessita més millora, potser haurem de canviar alguna cosa que no sigui el tècnic, és llei del futbol, i ara s’obre el mercat i es pot fer.

—Què li agradaria que arribés?

—Ho tinc clar, i la secretaria també ho sap, però la premissa principal de tot el que pugui venir a l’equip és que sigui gent amb el talent i les condicions futbolístiques per poder jugar aquí amb aquesta exigència, però sobretot gent amb personalitat i caràcter. Gent que aquesta situació no els superi, i no només això, sinó que aquesta situació els motivi per canviar la trajectòria de l’equip.

—El seu repte és arribar al futbol professional?

—Jo vull entrenar a Primera. Com que no sóc exjugador professional, he de fer el meu camí a través de millorar la categoria dels equips, jo he d’aconseguir que un equip de Segona B pugi a Segona A per tenir possibilitats d’entrenar a Segona A. Ara, el primer objectiu és guanyar a Orihuela, el segon, que el Nàstic tiri cap amunt i, si pot ser, com l’escuma, i que l’equip pugi a on vol pujar perquè amb ell vaig jo.

—Quin és el seu desig per al 2020?—El meu desig pel Nàstic és sortir d’aquí on estem, guanyar partits i estar a la classificació en una zona que estigui més acord al potencial d’aquest equip i d’aquest club.

tracking