Diari Més

Carlos Mora, el Maldini tarragoní, té més de 22.000 partits gravats

Mora ha enregistrat vídeos des dels anys 90 i n’ha entregat a més de 500 futbolistes professionals

Carlos Mora dins la petita habitació on té guardats els més de 22.000 vídeos en DVD i cinta VHS.

Carlos Mora, el Maldini tarragoní, té més de 22.000 partits gravatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carlos Mora és un tarragoní que té enregistrats més de 22.000 partits i resums de futbol des de Tercera Divisió fins a Primera i també de competicions europees com la Copa d’Europa i la UEFA, i d’algunes lligues estrangeres. Això ha comportat que molts dels que el coneixen l’anomenin Maldini, fent referència a Julio Maldonado, periodista esportiu que també té molts vídeos enregistrats, tots ells de futbol.

Mora va començar a enregistrar els partits als anys 90 quan «gastava la setmanada que em donaven els meus pares en cintes de VHS, vaig començar a gravar partits i també el programa de TV3 que es deia Gol a Gol», detalla el col·leccionista, qui assegura que «no sé per què vaig començar amb això, però la veritat és que s’ha convertit com un vici». Aquests més de 22.000 partits els té guardat en una petita habitació, en estanteries plenes de DVD’s però també de cintes VHS. «El procés de passar de les cintes al DVD és molt llarg, ara fa poc que vaig passar un partit entre el Barça i el Valladolid de l’any 1994, tinc dos aparells de VHS per fer la conversió», explica Mora, qui afegeix que «a més, ara ja la majoria de DVD em toca passar-los a un disc dur perquè en quatre dies ja no serviran».

Entre la seva col·lecció també s’hi troben partits de la Copa d’Europa i de la UEFA des dels anys 60, uns duels que va intercanviar amb altres fanàtics del futbol, o enfrontaments de Segona B que va aconseguir contactant amb diverses televisions autonòmiques. «La veritat és que en aquest món som molt poca gent, jo parlo amb un noi de Cadis i un d’Oriola per anar fent intercanvis, no conec ningú més que ho faci», matisa Carlos Mora.

Entre els partits més destacables que posseeix aquest col·leccionista, ell assenyala la final de la UEFA entre el Leverkusen i l’Espanyol, que van guanyar els alemanys, i els tres ascensos del Nàstic, els de Segona A i el de Primera. «Hi ha molts partits vells que els he hagut de comprar per tenir una bona col·lecció», assegura Mora.

Urzaiz i Felip Ortiz

Aquesta gran quantitat de partits enregistrats ha fet que Mora faci molts intercanvis amb diferents persones. «Un dia, no sé com, vaig acabar parlant amb Urzaiz, un exjugador de l’Athletic Club de Bilbao i de l’Espanyol, a qui li vaig acabar passant alguns vídeos seus», comenta Mora, qui afegeix que «a partir d’aquí ell va anar passant el meu contacte a altres futbolistes que volien tenir partits seus enregistrats com ara Capdevila o Sergio González».

En la seva memòria té molt present el dia que va donar a Felip Ortiz, exporter del Nàstic, diversos vídeos seus a la plaça de la Font on van estar parlant, d’entre altres jugades, de la seva aturada al llançament de Roberto Soldado des dels 11 metres que va servir perquè els tarragonins tornessin a Segona Divisió A. «Al final li he passat vídeos a més de 500 jugadors, la majoria de comandes les envío per correu i ho faig tot gratis, mai els demano res a canvi», tot i que remarca que «a vegades alguns jugadors agraeixen que els doni els vídeos i tenen detalls amb mi com, per exemple, regalar-me alguna samarreta».

«Ara estic preparant una comanda per a Cesc Fábregas, li he d’enviar el disc dur amb tots els seus partits a la ciutat esportiva del Mónaco», explica Mora, qui recorda que «ara fa poc que vaig passar-li vídeos a Santi Cañizares i vaig anar a dinar amb ell a València, la veritat és que, quan estava allà no m’ho creia, fins fa res que jo estava col·leccionant cromos d’aquesta gent». Entre els futbolistes a qui ha entregat diversos partits de futbol també hi ha Xabi Alonso, Baraja, Casemiro, Canales, Benzema, Arbeloa, aquests darrers gràcies a estar en contacte amb una agència de futbolistes, i també amb Eric Abidal, per la seva bona relació amb Ramon Planes, director esportiu del club blaugrana.

Tots els duels del Nàstic

Pel que fa al Nàstic, Carlos Mora assegura que «tinc tots els partits del Nàstic que han televisat a partir del que va jugar contra l’Andorra el 1993, que no el tinc», d’entre els quals destaca també un Castellón-Nàstic de l’any 94 que només van televisar pel Canal Nou. Pel que fa a jugadors grana, a qui ha donat vídeos, hi ha una gran multitud de noms com ara Codina, Sergio Lara, Oliva, Manolo Herrero, Seoane, Tuni, Morán, Campano, etc. «He passat vídeos pràcticament a tots els jugadors, menys els de l’època actual perquè encara són tots molt joves».

Mora avisa que «algun dia pararé, suposo que quan ningú me’n demani deixaré de gravar, perquè ara sé que, si no els gravo jo, els podré comprar a un altre company». Mora també comenta content que el fet de gravar els vídeos ha fet que «tingui alguns contactes dins el món del futbol» i recorda una anècdota amb Wakaso, quan era futbolista de l’Espanyol, que va enviar a un amic seu a rebre els vídeos que havia demanat perquè no es fiava que els vídeos funcionessin, «jo vaig anar amb un amic també i vam passar una mica de por perquè l’amic de Wakaso era un bon armari», assegura el Maldini tarragoní.

tracking